Wood apple ("drevené jablko") - účinky na zdravie
Slovensky: Wood apple, drevené jablko
Česky: Limonie nakyslá, Wood apple
Anglicky: Limonia acidissima
Wood apple je druhový názov pre ovocie, ktoré patrí stromom z podčeľade Aurantioideae. Sem patria dva druhy ovocia, ktoré sú pomerne známe:
Wood apple (Aegle marmelos): Toto ovocie, ktoré sa bežne nazýva ovocie bael, je jedlé ovocie pochádzajúce z Indie. Ostatné názvy tejto odrody sú bengálske dule, zlaté jablko, kôstkové jablko, sväté ovocie a japonský horký pomaranč.
Wood apple (Limonia acidissima): Toto je ovocie zo stromov pochádzajúcich z Bangladéša, Indie, Pakistanu, Srí Lanky a juhovýchodnej Ázie.
Aby toho nebolo dosť, obidva plody sa v rôznych oblastiach juhovýchodnej Ázie zameniteľne nazývajú wood apple, ovocie bael, bel a dokonca aj slonie jablko. Oba však majú odlišnú textúru, vôňu a chuť.
Wood Apple (Aegle marmelos)
Plody bael sú okrúhle alebo oválne, ktoré môžu mať tenkú, tvrdú, drevitú škrupinu alebo šedozelenú kôru, ktorá po dozretí žltne. Dužina ovocia bael sa pohybuje od jemne oranžovej farby po karamelovo hnedú a je voňavá, pripomína med a banány. Dužina obsahuje semená, ktoré majú vlnité chĺpky a trochu slizu, ktorý po vysušení stvrdne.
Ovocné stromy bael nájdete v mnohých chrámových záhradách v Indii, pretože strom je považovaný za posvätný a listy sa často používajú pri náboženských obradoch.
0vocie, kôra, listy, korene a semená sa v ajurvéde už tisíce rokov hojne používajú na liečenie žalúdočných chorôb, vredov, tuberkulózy a hepatitídy.
Wood apple (Limonia acidissima)
Na rozdiel od ovocia bael je odroda Limonia acidissima na celom svete o niečo menej známa. Táto odroda wood apple má extrémne tvrdý šedozelený zovňajšok a vyzerá takmer ako plesnivý oholený kokos. Tvrdá škrupina je dôvod, prečo sa toto ovocie nazývalo drevené jablko. V niektorých častiach sveta sa toto ovocie nazýva slonie jablko, pretože je obľúbeným jedlom slonov. Zatiaľ čo väčšina odrôd má veľké rozmery (13 cm), existujú aj iné odrody, ktoré sú oveľa menšie a majú kyslú chuť.
Wood apple - nutričné hodnoty
Wood Apple (Aegle marmelos) obsahuje bielkoviny a veľmi málo tuku. Je tiež dobrým zdrojom karoténu, B1-tiamínu, B2-riboflavínu, B3-niacínu a vitamínu C.
Wood apple (Limonia acidissima) obsahuje značné množstvo bielkovín, uhľohydrátov, železa a tukov. Dužina má tiež pektínové vlákno a triesloviny. Je tiež dobrým zdrojom vápniku, vitamínu C, zinku a sodíka.
Wood apple - účinky na zdravie
Wood Apple (Aegle marmelos)
- Zastavuje hnačky - nezrelé ovocie má antidiaroický a gastroprotektívny účinok.
- Antimikrobiálna a antivírusová aktivita - uvádza sa, že rôzne extrakty z listov, koreňov a plodov sú účinné proti mnohým bakteriálnym kmeňom.
- Chemopreventívne pôsobenie - výskum tiež preukázal, že fytochemikálie prítomné v ovocí bael, ako napríklad lupeol, eugenol, limonén, citral, rutín a antokyány, majú chemopreventívne účinky.
- Diuretická aktivita - štúdie naznačujú, že etanolový extrakt z ovocia má diuretický účinok.
- Vlastnosti proti plodnosti - extrakt z ovocia bael má potenciál pôsobiť ako prírodná antikoncepcia. Ošetrenie ovocným extraktom spôsobilo inhibíciu spermatogenézy, ktorá viedla k úplnému sterilnému stavu. Vyvolané účinky boli reverzibilné po vysadení po dobu 120 dní.
Wood apple (Limonia acidissima)
- Hojenie rán - v štúdii mal metanolový extrakt z ovocnej dužiny vlastnosti, ktoré napomáhali postupnému sťahovaniu rany.
- Antibakteriálna aktivita - vedci zistili, že extrakt z dužiny mal inhibičný účinok proti gramnegatívnym a grampozitívnym baktériám. Semená a kôra mali tiež antibakteriálne vlastnosti.
- Antifungálna aktivita - podľa štúdie publikovanej v časopise Planta Medica zlúčeniny v plodoch inhibovali rast nasledujúcich húb: Aspergillus niger (čierna pleseň), C. gloeosporioides, Curvularia sp. a Penicillium sp.
Ako wood apple konzumovať?
Wood apple (Aegle marmelos)
Kôru plodov bael môžete nakrájať nožom a ľahko sa tak dostať k aromatickej dužine. Môžete si vybrať, či ho ošúpete ako jablko, alebo nakrájate na polovicu a vydlabete dužinu. Pre tvrdšie plody bael bude pravdepodobne potrebné, aby ste ich niekoľkokrát zrazili zadnou stranou ťažkého noža. Akonáhle kôra praskne, môžete ju jemne odtiahnuť.
Priama konzumácia: dužinu môžete jesť v surovej forme. V Indonézii sa ovocie bael mieša s palmovým cukrom a konzumuje sa na raňajky.
Ovocný džús: v Indii sa ovocný džús alebo zmrzlina z plodov bael vyrába sladením zriedenej dužiny. Niekedy sa pridáva mlieko.
Ovocný čaj: plody sú nakrájané na plátky a vysušené. Dehydrované plátky sa potom ponoria do horúcej vody a pripraví sa z nich bylinkový čaj.
Želé a džemy: z ovocia sa vyrábajú rôzne druhy konzerv, ako napríklad džemy, želé, karamelky, cukríky a čatní.
Wood apple (Limonia acidissima)
Táto odroda jablka si vyžaduje na otvorenie kladivo. Vôňa tohto jablka môže ľudí rozdeliť na tých, ktorí ohŕňajú nos, alebo na ostatných, ktorí ju majú radi. Po rozkrojení je dužina vláknitá, tmavohnedej farby a má ostrý zápach - ako zmes nivy a hrozienok. Má mäsitú textúru a kyslasto sladkú chuť (podobnú tamarindu), na ktorú si možno budete musieť zvyknúť, ak ho máte prvýkrát.
Rovnako ako ovocie bael, dužina sa dá jesť surová. Môže byť tiež zmiešaná s kokosovým mliekom na vynikajúci nápoj alebo zmrazená na zmrzlinu. Z wood apple sa dajú pripraviť aj džemy, želé a čatní.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/wood-apple-drevene-jablko--ucinky-na-zdravie
organicfacts.net