Cupuacu - účinky na zdravie
Cupuacu (koo-poo-ah-soo) všeobecne známe ako brazílske kakao je strom tropického dažďového pralesa, ktorý patrí do kakaovej rodiny. Bežne sa vyskytujú v povodí Amazonky a vo veľkej miere sa pestuje v džungliach Kolumbie, Bolívie a Peru a na severe Brazílie, s najväčšou produkciou v Pará, za ktorými nasledujú Amazonas, Rondônia a Acre.
Cupuacu dorastá do výšky 12 - 20 metrov. Plody stromu, ktoré sa volajú rovnako, sú po stáročia primárnym zdrojom potravy pre domorodcov v dažďových pralesoch a majú krémovú, exotickú dužinu v strede veľkého melónu.
Cupuacu je v Amazónii známe ako „ovocná lekáreň“ a je možné ho považovať za jedno z nutrične najpriaznivejších super ovocí, aké sa kedy na trh dostalo. Ako bratranec kakaového ovocia má cupuacu cennú tropickú príchuť kombinujúcu prvky čokolády, banánov, hrušiek, marakuje a ananásu.
Cupuacu - nutričné hodnoty
Cupuacu príchute pochádzajú z jeho fytochemikálií, ako sú triesloviny, glykozidy, teograndíny, katechíny, kvercetín, kaempferol a izoscutellareín. Obsahuje tiež kofeín, teobromín a teofylín, ktoré sa nachádzajú v kakau, aj keď s oveľa nižším obsahom kofeínu.
Ovocie cupuacu obsahuje tiež vitamíny B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, mastné látky a aminokyseliny a najmenej s deväť antioxidantov (vrátane vitamínov A a C). Cupuacu pochádza z kakaovej rodiny a má tiež vysoký obsah flavonoidov.
Cupuacu - účinky na zdravie
Ovocie je bohatým zdrojom vitamínov A, C, B1, B2 a B3. Okrem toho je vynikajúci pre kosti, väzy a šľachy vďaka vysokému obsahu aminokyselín, ako aj vápniku a selénu.
Ľudia v Južnej Amerike, najmä brazílske dámy, používajú toto ovocie na pomoc pri pôrodných bolestiach a žalúdočných problémoch.
Ovocie má terapeutické výhody, ktoré pomáhajú udržiavať obranné mechanizmy tela zdravé a silné.
Fytonutrientné polyfenoly prítomné v cupuacu, sú mimoriadne užitočné pri liečbe respiračných chorôb.
Cupuacu pôsobí ako prírodný liek na poruchy erekcie.
Ovocie pomáha bojovať proti voľným radikálom - dôvodom vzniku rakoviny a iných život ohrozujúcich problémov.
Pomáha udržiavať cholesterol v tele na normálnej úrovni a predchádza výskytu kardio problémov.
Ak máte deti, ktoré sú selektívne, pokiaľ ide o jedlo, ovocie by mohlo byť najlepším riešením, pretože je možné dať im ho vo forme prášku, jogurtu, zmrzliny alebo džúsu. Ovocie im zároveň môže pomôcť vylepšiť silu ich pamäti.
Pre dámy môže cupuacu zvýšiť zdravie ich pokožky a liečiť akné.
Okrem posilnenia srdca môže chrániť aj steny tepien pred poškodením, ktoré môže viesť k srdcovým chorobám.
Ak je cupuacu kombinovaný s ovocím acai, dodáva vášmu telu energiu.
Semená cupuacu môžu zmierniť bolesť v rôznych častiach tela. Tí, ktorí sa rozhodnú pre prírodné lieky na zmiernenie bolesti, by mali pomaly žuť semená ovocia.
Cupuacu pomáha pri zdravom chudnutí, dodáva vitamíny a minerály, ovocie obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, ktorá pomáha pri chudnutí, pretože má sociogénny účinok, ktorý sa nachádza v mnohých liekoch proti obezite.
Listy cupuacu majú upokojujúce účinky, bojujú proti bronchitíde a infekciám obličiek.
Cupuacu má tiež protizápalový účinok.
Cupuacu - použitie
Lahodná ovocná dužina sa konzumuje surová alebo sa používa na výrobu džúsu, zmrzliny, smoothies, peny, želé, čokolády zvanej „cupualte“ a likéru. Semená sa používajú na výrobu produktu „cupualte“, ktorý má podobné vlastnosti ako čokoláda, ale je lacnejší a odolnejší voči teplu.
Cupuacu môže nahradiť kakao v mnohých každodenných potravinách, najmä pre deti, napríklad v čokoládovom mlieku.
Cupuacu maslo
Maslo cupuacu je triglycerid zložený z nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, ktorý dodáva maslu nízku teplotu topenia (približne 30 °C) a textúru mäkkej pevnej látky, čo umožňuje jeho použitie ako cukrovinky pripomínajúcej bielu čokoládu. Hlavnými zložkami mastných kyselín masla cupuacu sú kyselina stearová (38%), kyselina olejová (38%), kyselina palmitová (11%) a kyselina arachidová (7%).
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/cupuacu-ucinky-na-zdravie
en.wikipedia.org, healthbenefitstimes.com