Guava - 8 účinkov na zdravie
Slovensky: Guava, Psidium
Česky: Kvajáva hrušková, Psidium
Latinsky: Guajava Cattleyova (Psidium cattleyanum)
Ovocie Guava pochádza z Južnej Ameriky. Zrelý plod má hruškovitý alebo guľatý tvar a veľkosťou sa podobá malému jablku. Tenká tuhá žltá šupka má horkastú chuť, ale krémovitá, silno aromatická a šťavnatá dužina je sladká. Semiačka v strede sú jedlé a takisto obsahujú vitamín C, preto je škoda ich odstrániť.
Obsah vitamínov a minerálov v guave
Guava v 100 g obsahuje 68 kalórií, 1 g tukov, 14 g sacharidov (z toho 9 g cukry), 5 g vlákniny a 2,6 g bielkovín, fytochemikálie, flavonoidy, lykopén. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, C až 396 % ODD a K, z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, mangán, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, meď.
Guava podporuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, podporuje trávenie, je antibakteriálna, udržuje zdravú pokožku, pomáha proti fajčeniu, udržuje zdravé vlasy, pomáha redukovať hmotnosť.
Guava - 8 účinkov na zdravie
Guava podporuje imunitu
Jeden čerstvý, asi 90 gramový plod obsahuje viac ako odporúčanú dennú dávku vitamínu C, až 300% ODD pre dospelého človeka a spolu s meďou sú veľmi dobré na udržanie správnej funkcie imunitného systému.
Železo a vysoký obsah vitamínu C v listoch pomáha zabraňovať mikrobiálnym aktivitám a bráni produkcii hlienu. Listy sa používajú na čaj pridaním malého množstva vody a varením počas niekoľkých minút. Čaj je ideálny pri prechladnutí.
Guava bráni vzniku rakoviny
Guava obsahuje bohaté množstvo vitamínu C a lykopénu, ktorý zabraňuje výskytu rakoviny v tele a chráni ľudské bunky pred touto chorobou. Lykopén je silný antioxidant, ktorý má silné protirakovinové a protinádorové vlastnosti a dokáže tiež vyčistiť toxíny z hrubého čreva.
Guava podporuje trávenie
Vláknina v guave je veľmi dobrá pre tráviaci systém tým, že slúži ako jemné preháňadlo, ktoré zabraňuje zápche, rovnako ako poskytuje správny pohyb čriev.
Guava je antibakteriálna
Guava má silné antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú pri liečbe ústnych vredov, krvácania ďasien, pri opuchnutých ďasnách a bolesti zubov.
Guava udržuje zdravú pokožku
Guava poskytuje veľa prínosov pre pokožku vďaka antioxidantom, ako aj bohatosti vitamínu A,B a C a karoténu, ktoré pomáhajú udržiavať žiarivú pokožku a chránia tiež proti účinkami starnutia. Lykopén v guave pomáha chrániť pokožku pred poškodením ultrafialovými lúčmi.
Guavou proti fajčeniu
Konzumácia ovocia neutralizuje účinok nikotínu a pomáha fajčiarom prekonať návyk na nikotín.
Guava udržuje zdravie vlasov
Guava je nabitá fytochemikáliami, vlákninou, flavonoidmi a základnými minerálmi, ako je mangán, draslík, meď a vitamíny A, C a kyselina listová, ktoré udržujú silný rast vlasov a zabraňujú vypadávaniu vlasov.
Guava pomáha redukovať hmotnosť
Guava je jedným z tropických plodov, ktoré je plné vlákniny, nízkych sacharidov a nulového cholesterolu, čo je ideálne na chudnutie.
Guava - účinky na zdravie
Ako guavu nakupovať?
Pri kúpe sa zamerajte na zelenožlté zrelé plody, kým sú ešte pevné. Aby ste zistili či je zrelá, jemne ju stlačte. Keď ju ovoniate mali by ste cítiť sladkú mierne pižmovú arómu. Dávajte si pozor na poškodené ovocie s modrinami.
Ako guavu skladovať?
Guavu skladujeme v plastovom obale v chladničke, vydrží až štyri dni. Ak si myslíte, že nezjete guavu do štyroch dní, mali by ste ju zmraziť. Mrazené vydrží až osem mesiacov.
Ako guavu spracovať?
Plody umyte, pozdĺžne rozrežte a dužinu podávajte v šupke s lyžičkou. Z guavy si môžete pripraviť ovocný i zeleninový šalát.
Guajava: Vypestujte si izbové jahody
10.3. 2019 12:00 Vďaka bobuliam sladkastej chuti, ktorá pripomína jahody, sa guajave hovorí jahodový strom. U nás sa s touto rastlinou môžeme stretnúť iba v izbových podmienkach alebo s plodmi na pultoch s exotickým ovocím.
Do rodu Psidium patrí asi sto druhov. U nás sa dva z nich pestujú v bytoch – guajava jablková a guajava Cattleyova.
Guajava jablková (Psidium guajava)
Rastlina pochádza zo Strednej Ameriky a dnes sa pestuje v trópoch a subtrópoch celého sveta. Existuje veľké množstvo odrôd, ktoré sa odlišujú tvarom a veľkosťou plodov, ale aj farbou šupky a dužiny. Rastliny kvitnú a rodia v závislosti od podnebia buď sezónne, alebo takmer celoročne. Plody sa dajú skladovať len niekoľko dní, preto sa k nám dovážajú iba veľmi zriedka. Ak na ne v obchode natrafíme, doma ich treba skladovať na chladnom mieste, kde vydržia maximálne týždeň.
Sladkokyslé plody
Bobule majú veľkosť 4 až 12 cm a hmotnosť do 200 g. Na vrchole je viditeľný zachovaný kalich. Tvar plodov sa rôzni v závislosti od odrody – podobajú sa na jablko alebo hrušku. Zelená až žltozelená tenká šupka je sklovitá, mierne lesklá. Dužina je po dozretí mäkká a šťavnatá. Jej farba je žltkastá, žltozelená alebo ružová, v strede intenzívnejšie zafarbená dočervena. Má lahodnú sladkokyslú aromatickú chuť, ktorá sa dá prirovnať k hruškám s prímesou figy a dule alebo jahody. Vôňa je veľmi intenzívna a príjemná. V strede plodu v sklovitej dreni je množstvo žltohnedých nesymetrických tvrdých semien. Možno ich konzumovať spolu s dužinou. V krajinách, kde stromy pestujú, sa plody konzumujú surové alebo sa z nich pripravujú šťavy a marmelády.
Guajava Cattleyova (Psidium cattleyanum)
Je to vždyzelená rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky, ktorá na jar zakvitá množstvom bielych kvetov s veľmi intenzívnou vôňou a sú otvorené asi dva dni. Plody sa na semenáčoch objavujú po troch až štyroch rokoch, na naštepených rastlinách asi po 18 mesiacoch po naštepení. Zrelé bobule sú tmavočervené, sladkej chuti, ktorá pripomína jahody, preto sa tejto rastline hovorí aj jahodový strom. Dužina je voňavá, má tmavočervenú farbu, ktorá je v strede svetlejšia až biela. Obsahuje veľký počet drobných semien, ktoré sa jedia spolu s dužinou. Existuje aj žltoplodý variant lucidum.
Ako si guajavu dopestovať doma
- Rastlina je veľmi dekoratívna, a keďže je veľmi nenáročná, do jej pestovania sa môže pustiť aj menej skúsený pestovateľ subtropických rastlín a dočká sa chutnej úrody.
- Vyžaduje výživný, priepustný substrát s dobrou drenážou. Môžeme použiť klasický substrát na izbové rastliny, do ktorého pridáme malé množstvo rašeliny a piesku.
- Veľmi dôležitý je dostatok svetla a závlaha. Výdatne zalievame najmä v období rastu.
- Rastlinu pravidelne prihnojujeme univerzálnym hnojivom alebo do substrátu zapichneme hnojivé tyčinky.
- Presádzame ju iba podľa potreby do väčšej nádoby, najlepšie na jar.
- Dobre sa jej darí v svetlom byte s možnosťou letnenia na chránenom balkóne či lodžii. Môžeme ju vyložiť aj do záhrady a črepník zakopať do pôdy. Dobre znáša priame slnečné žiarenie.
- Pred príchodom mrazov ju prenesieme do bytu. Výhoda je, že znáša aj ústredné kúrenie a netrpí škodcami.
- Celý rok potrebuje teplé miesto, kde teplota ani v zime neklesne pod 10 °C. 3 Opadávanie listov v zimnom období je minimálne a rastline neškodí. V tomto období zálievku obmedzíme.
- Niekedy sa stane, že koncom leta rozkvitne ešte raz, a tak sa pred Vianocami môžeme dočkať druhej úrody.
- V prvých rokoch sa odporúča zaštipovanie výhonkov, aby sa rastlina pekne rozkonárila a podporí sa tak aj tvorba rodivých výhonkov.
- Hoci je rastlina samoopelivá, pri pestovaní v uzavretých priestoroch je vhodné peľ z tyčiniek prenášať malým štetcom na piestik. Z opelených kvetov sa vyvíjajú zelené plody, ktoré dozrejú o štyri až päť mesiacov. V priemere dosahujú veľkosť asi 4 cm. V plnej zrelosti opadávajú.
- Konzumujeme ich v surovom stave, pričom šupku radšej odstránime. Dužinu môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a posypať cukrom. Sú chutné v ovocných šalátoch či krémoch alebo sa z nich dá pripraviť kompót.
- Okrem toho, že plody sú veľmi chutné, obsahujú najmä veľké množstvo vitamínu C – v závislosti od odrody a stupňa zrelosti 200 až 900 miligramov na 100 g dužiny. Nezanedbateľný je aj obsah provitamínu A, vitamínu B a minerálnych látok – železa vápnika a fosforu.Autor: Danka Ačová
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/guava
https://zahradkar.pluska.sk/izbove-rastliny/guajava-vypestujte-izbove-jahody
Jedlo ako jed, jedlo ako liek, s.109
https://www.finelib.com/about/...
https://www.wikihow.com/Eat-Gu...