Okolo júna a júla dozrievajú oranžové sladké plody marhúľ. Hovorí sa, že keď dozrejú marhule, nastalo leto. Poradíme vám, ako ich spracovať.
Marhuľa
Marhuľa - 10 účinkov na zdravie
Slovensky: Marhuľa
Česky: Meruňka obecná
Latinsky: Prunus armeniaca
Obyvatelia pohoria Karakoram na hraniciach Indie, Pakistanu a Číny sa dožívajú v priemere o desať rokov viac ako Stredoeurópania. Jednou z príčin ich dlhovekosti je hojná konzummácia marhúľ. Počas dozrievania sa v šupke i v dužine marhúľ vytvára vysoká koncentrácia rastlinných farbív - karoténov. Vďaka mimoriadne vysokému obsahu karoténov, ktoré sú predstupňom vitamínu A a posilňujú imunitný systém, marhule pôsobia ako veľmi efektívny prirodzený omladzovací prostriedok.
Marhuľa pochádza z Číny. Do Európy sa dostala cez Arménsko, do Česka sa rozšírila z Talianska cez Slovinsko a Rakúsko. U nás úroda marhúľ závisí od počasia - ak marhule priskoro rozkvitnú a neskoro na jar ešte udrú mrazy, úroda býva veľmi slabá.
Obsah vitamínov a minerálov v marhuliach
V množstve 100 gramov dodávajú surové marhule 48 kalórií a sú zložené z 11% sacharidov, 1% proteínu, menej ako 1% tuku a 86% vody.
Marhule obsahujú karotény a antokyanáty, mimoriadne veľa vitamínu B3-niacínu, B9-kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej-B5 a vitamínu C, E, K. Ďalej obsahuje celý rad minerálnych látok - draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, magnézium, vápnik, zinok, kobalt, selén, fluor, mangán, chróm, molybdén, meď, pektín, jód.
Sušené marhule obsahujú pomerne viac živín ako čerstvé marhule, ale majú aj viac kalórií.
Marhule spomaľujú starutie, pôsobia omladzujúco, zlepšujú náladu, odstraňujú únavu, podporujú imunitný systém, posilňujú sliznice, spevňujú pokožku, vlasy a nechty, urýchľujú tvorbu buniek, zmierňujú astmatické ťažkosti, pôsobia na kožné choroby, atď.
POZOR!
Marhuľové jadierka sú vo veľkom množstve jedovaté. V nijakom prípade nedovoľte deťom, aby sa hrali s marhuľovými jadierkami! Mohli by sa otráviť. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchýlných ľudí môžu marhule vyvolávať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť a malátnosť.
Marhuľa - 10 účinkov na zdravie
Marhuľa pre zdravé oči
Pravidelný príjem ovocia je spojený so zníženým rizikom straty zraku. Ale čo je dôležitejšie, marhule sú bohaté na karotenoidy a xantofyly - živiny, o ktorých sa výskumníci domnievajú, že môžu predísť zrakovým ochoreniam súvisiacim s vekom. A obsahujú aj vitamín A, ďalšiu dôležitú živinu pre oči. Retinol zabraňuje degenerácii makuly súvisiacej s vekom.
Marhuľa na trávenie
Rozpustná vláknina v ovocí podporuje zdravý pohyb čriev, pretože dodáva objem stolici. Vláknina tiež rýchlo rozkladá mastné kyseliny - a to zlepšuje trávenie. Vláknina v ovocí tiež lieči iné zažívacie problémy, ako je zápcha a nadúvanie.
Marhuľa pomáha pri liečbe cukrovky
Marhule majú pomerne málo kalórií a sacharidov (jedno ovocie obsahuje len 17 kalórií a 4 gramy sacharidov) - a to je dobrá správa pre diabetikov. A vláknina, ktorú obsahujú, môže regulovať hladinu cukru v krvi. Marhule majú tiež nízky glykemický index - čo znamená, že majú trvalý účinok na hladinu cukru v krvi a nezvyšuje sa príliš rýchlo. Ovocie je tiež bohaté na vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant, ktorý zlepšuje hladinu cukru v krvi.
Marhuľa lieči respiračné ochorenia
Patrí medzi ne astma, nachladnutie a chrípka. Čo sa týka astmy, výskum zistil inverzný vzťah medzi flavonoidmi a astmatickými symptómami. Významnú úlohu tu zohráva aj vitamín E v marhuli. Pôsobí ako antioxidant a bojuje proti voľným radikálom. Tento proces zvyšuje imunitu a zabraňuje problémom, ako je nachladnutie a chrípka. Marhule sú tiež bohaté na beta-karotén, ktorý tiež pomáha liečiť horúčku.
Marhuľa na zdravie kostí
Marhule sú bohaté na vápnik, minerál dôležitý pre vývoj kostí. Ešte dôležitejšie je, že draslík je tiež dôležitý pre správne vstrebávanie a rovnomerné rozloženie vápnika - a marhule sú bohaté aj na draslík. Štúdie tiež ukazujú, že marhule môžu zvrátiť úbytok kostnej hmoty a dokonca zmeniť metabolizmus kostí u žien po menopauze.
Marhuľa spomaľuje známky starnutia
Píling pripravený z marhuľových jadier pomáha zbaviť sa starých, odumretých kožných buniek na povrchu vašej pokožky a umožňuje vytváranie nových kožných buniek. Táto exfoliačná činnosť pomáha pri odstraňovaní jemných línií a malých vrások odstránením poškodených povrchových buniek z kože.
Marhuľový olej pomáha pri udržiavaní čistoty pokožky a pružnosti. Môže byť použitý s inými ovocnými olejmi ako maska na tvár na zjemnenie pokožky. Často sa používa pri aromaterapeutickej masáži vďaka jej revitalizačným a výživným účinkom na pokožku.
Marhuľa bojuje so zápalom
Nielen ovocie, ale aj jadierka sú účinné pri zmierňovaní zápalu. Extrakt z marhuľového oleja chráni pred ulceróznou kolitídou, čo je zápalové ochorenie čriev. Marhule sú bohaté na beta-kryptoxantín, chemickú látku, ktorá môže zabrániť osteoartritíde a iným zápalovým formám artritídy. Horčík v ovocí zasa môže zmierniť zápalovú bolesť.
Marhuľa na kožné choroby
Marhuľa je bohatá na vitamíny C a A, marhuľový olej je skvelý pre citlivú pokožku. Jeho protizápalové vlastnosti sú účinné pri liečbe kožných porúch, ako je dermatitída a ekzém. Marhuľový olej v kombinácii s inými éterickými olejmi má upokojujúci účinok na kožné ochorenia. Odporúča sa však, aby ste sa pred použitím poradili s lekárom, aby ste predišli nežiaducim vedľajším účinkom.
Dužina marhúľ je prospešná pri odstraňovaní akné. Môžete marhule zmixovať alebo odšťaviť, aby ste získali jej šťavu. Aplikácia topicky pomáha zbaviť sa svrbenia spôsobeného spálením slnkom, ekzémom a svrabom.
Marhuľami proti málokrvnosti
Marhule sú dobrým zdrojom železa, ktorý pomáha liečiť chudokrvnosť. Železo zlepšuje produkciu hemoglobínu, čo zvyšuje aj kvalitu krvi. A vďaka kombinácii účinných látok kyseliny listovej a vysokého obsahu medi a kobaltu sú marhule ideálne ovocie pre bledých anemických ľudí.
Marhuľa na zdravé vlasy
Vitamín E v marhuľovom oleji podporuje zdravý rast vlasov a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Tento vitamín v kombinácii s mastnými kyselinami pôsobí ako konzervačný prostriedok tým, že zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi.
Marhuľový olej obsahuje vitamíny A a E, ktoré podporujú zdravie pokožky a jej opravy. Je to skvelý liek na problémy, ako je suchá pokožka hlavy, lupienka, lupiny a ekzémy. Tento olej vracia vlhkosť suchej a šupinatej pokožke.
Ako marhule nakupovať?
Marhule kupujeme iba počas sezóny - od mája do augusta, a vždy čerstvé. Vyberajte si tvrdšie, polozrelé či takmer zrelé plody. Úplne zrelé či prezreté plody by sa vám rýchlo pokazili. Zavárané a konzervované marhule obsahujú málo vitamínov, ale karotény sú dobre využiteľné aj po tepelnej úprave. Sušené marhule kupujte vždy bez obsahu síry.
Ako marhule skladovať?
Zrelé marhule skladujeme v plastovom vrecku alebo nádobe a uchovávame ich v chladničke. Uistite sa, že marhule sú skutočne zrelé, pred uskladnením v chladničke - nezrelé marhule nevyzrejú ak ich schladíte.
Nezrelé marhule vložte do tmavého papierového vrecka, opatrne sklopte hornú časť vrecka, aby ste ho zavreli, takže etylénový plyn, ktorý marhule produkujú, bude zachytený a pomôže mu dozrieť. Marhule neskladujte v plastovom vrecku. Na rozdiel od papiera, ktorý je mierne porézny, takže nejaký vzduch môže prejsť dovnútra a von z vrecka, plast je vzduchotesný. V dôsledku toho môže byť etylénový plyn príliš účinný a môže sa to skončiť s kašovitými, prezretými marhuľami.
Ako marhule spracovať?
Použitie marhúľ je veľmi rôznorodé. Najčastejšie ich konzumujeme čerstvé či sušené, ale môžeme z nich pripraviť kompóty, lekváre, koláče, môžeme ich pridať do ovocných šalátov. Marhuľovou omáčkou zasa ozvláštnime zapečený syr typu encián i tradičné zemiakové placky.
Ako pestovať marhule – kedy sadiť (aj z kôstky), rez marhule, postrek, hnojenie
Marhule predstavujú skvelú voľbu do každej záhrady. Nepotrebujú ďalší strom na opeľovanie, na jar vám krásne zakvitnú, v lete prevoňajú plodmi vašu záhradu a na zimu si budete môcť dopriať zavarené plody a chutný marhuľový džem. Pestovanie marhúľ nie je náročnejšie než pestovanie iných ovocných stromov, stačí im zabezpečiť vhodnú pôdu, stanovište a dostatok živín.
V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, čo je pri pestovaní marhúľ dôležité a akú starostlivosť si v priebehu roka vyžadujú.
Charakteristika marhule
Marhuľa obyčajná (Prunus armeniaca) je teplomilný strom dožívajúci sa 15 – 20 rokov, ktorého pôvod možno hľadať v Číne a starovekom Arménsku. Odtiaľ sa kultivoval a dostal do Turecka, na Blízky východ, do zvyšku Ázie, Stredomoria i strednej Európy a do Severnej Ameriky. Stromy marhule dorastajú do výšky 3 – 7 m, majú striedavé zelené listy a nepravidelnú oválnu korunu. Biele až ružovkasté kvety kvitnú v marci až apríli a plody sa rodia najčastejšie na prelome júla a augusta, no pri včasných odrodách už aj v máji a pri neskorých odrodách koncom augusta.
Plody marhule majú svetlooranžové až červenkasté sfarbenie a šťavnatú sladkokyslú dužinu. Dajú sa využiť na priamy konzum, ale aj na výrobu kompótov, džemov, marmelád, oleja, do koláčov, na sušenie, ale aj na výrobu alkoholu. Marhule sú prospešné pre zdravie, neobsahujú veľa kalórií, ale zato sú bohaté na vitamín A, D a E, obsahujú veľa vlákniny, antioxidantov a draslíka. Vďaka tomu sú prospešné pre trávenie, zdravie očí, pokožky a na celkové dodanie telu vitamínov.
Odrody
Aj keď marhule patria k najčastejšie sadeným ovocným stromom v našich končinách, mnohí si pri výbere odrody nevedia rady. To, akú marhuľu vybrať do záhrady, závisí nielen od vašich podmienok (či žijete na chladnejšom severe alebo teplom a slnečnom juhu), ale aj od vašich preferencií. Niektoré odrody sú včasnejšie, iné neskoré. Mrazuvzdorné marhule sú vítané hlavne v severnejších okresoch, kde marhule musia byť voči mrazu odolné, aby prežili cez zimu. Do niektorých záhrad sa hodia nízkokmenné marhule, ktoré zaberú menej miesta a pri zbere nedajú tak zabrať. Ľudia siahajú najviac po odrodách s peknými veľkými plodmi, ktoré možno konzumovať priamo, ale aj použiť na zaváranie. Na druhej strane sú aj odrody s menšími, menej lákavými plodmi, ktoré chutia lepšie zavárané a v džemoch.
- Veharda – Ide o obľúbenú slovenskú odrodu marhúľ, ktorá dozrieva už koncom júla. Marhule sú sladké, šťavnaté, mierne kyslé v svetlooranžovej farbe a s červeným líčkom. Stromy majú silnú korunu a bohato plodia. Sú pomerne odolné proti mrazom aj škodcom.
- Aurora – Ak hľadáte skorú odrodu marhúľ, Aurora je výbornou voľbou. Jej plody totiž dozrievajú už v júni. Marhule bývajú veľké, oranžové s červeným líčkom, a svojou príjemnou arómou vám prevoňajú záhradu. Odroda sa hodí skôr do teplejších južných oblastí.
- Harcot – Harcot je ďalšia stredne skorá odroda marhúľ dozrievajúca v júli. Má veľké, tmavooranžové plody s červeným líčkom, ktoré sú sladké, šťavnaté a vhodné na priamy konzum. Ich výhodou je mrazuvzdornosť a vhodnosť pestovania na juhu aj severe.
- Kioto – Odroda Kioto je stredne skorá, plody rodí už v druhej polovici júla. Marhule sú veľké, celočervené s pevnejšou dužinou. Pre dužinu sú vhodnejšie skôr pre spracovanie než priamy konzum. Marhule sú mrazuvzdorné a vhodné na pestovanie vo všetkých oblastiach.
- Bergeron – Táto odroda predstavuje neskoro dozrievajúcu marhuľu (koncom augusta), ktorá máva stredne veľké plody svetlooranžovej farby s červeným líčkom. Plody bývajú šťavnaté, sladkokyslé, vhodné na priamy konzum. Je vhodnejšia skôr do teplejších oblastí.
- Pinkcot – Ide o veľmi skoro dozrievajúcu marhuľu s veľkými plodmi. Kvety sú pomerne odolné, teda odolajú aj neskorým jarným mrazom. Zrelé plody sú svetlooranžové s červeným líčkom a sladkou chuťou. Strom možno pestovať vo všetkých oblastiach, marhuľa je odolná ako proti mrazom, tak aj proti škodcom.
Ako pestovať marhule
Po tom, ako si zvolíte odrodu (alebo viacero odrôd) do záhrady, naštudujte si čo najviac o konkrétnej odrode, hlavne ak žijete v chladnejšej oblasti, keďže nie všetky znášajú chladné podmienky rovnako dobre. Zabezpečenie čo najvhodnejších podmienok pre pestovanie už od začiatku vám zaručí najvyššiu šancu na bohatú úrodu. Marhule potrebujú predovšetkým kvalitnú, priepustnú pôdu a slnečné stanovište.
Stanovište
Marhule vysádzajte na slnečnej stráni, kde budú mať dostatok svetla a tepla. Nedarí sa im na rovinách a v údoliach, kde sa bude zachytávať voda a kde v zime tuhšie mrzne. Zasaďte ich skôr na vyvýšené miesto, nie však veterné, ale mierne kopčeky a svahy orientované na juhozápad, kde budú mať aspoň 8 hodín svetla denne. Marhuli doprajte v okolí dostatok priestoru pre rast nielen ako malému stromčeku, ale s priestorom počítajte aj do budúcna, keď sa koruna rozrastie. Aj keď väčšina marhúľ je samoopelivých, prítomnosť ďalších stromov v okolí môže zvýšiť výskyt opeľujúceho hmyzu aj samotné opeľovanie, preto sa odporúča sadiť do sadu k iným ovocným stromom alebo ďalším druhom marhúľ.
Pôda
Výber pôdy je dôležitý pre rast silnej koreňovej sústavy marhule. Pôda musí byť piesočnatá, dobre priepustná, aby sa v nej nezachytávala voda, hlavne v zime, čo by viedlo k vymrznutiu koreňa. Pôda by mala byť neutrálna až zásaditá s pH od 6,5 do 8. Ak máte pôdu skôr hlinitú, môžete si ju zmiešať s pieskom, ale aj kompostom a kravským hnojom, čo jednak umožní ľahší rast koreňom, no zároveň pôdu obohatí o živiny. Pred sadením je vhodné pôdu prekypriť – marhuli vykopte o čosi väčšiu jamu, než potrebuje, čím skypríte priestor v okolí koreňov a umožníte im ľahší rast.
Sadenie
Marhule je možné sadiť ako sadenice, ktoré kupujte výhradne z dobrého záhradníctva alebo ovocnej škôlky, no skúsiť to môžete aj z kôstky. Sadenie sadeníc je však omnoho jednoduchšie, môžete si byť istí, čo vám zo sadenice vyrastie a aj plodov sa dočkáte rýchlejšie. Marhule je možné vysádzať na jar a v jeseni. To, kedy sadiť marhule, je v podstate na vás. Ak žijete v chladnejšej oblasti s dlhou a tuhou zimou, saďte skôr v apríli – máji. Na jar je tiež potrebné po vysadení marhuľu zostrihať, čím určujete tvar koruny stromu. Pri sadení v jeseni je dobré kmeň stromu na zimu obaliť, aby sadenica nezmrzla, no na jar už bude zakorenená a bude môcť čerpať zásoby vody po zime, čím sa pekne rozrastie.
Pre sadenicu vykopte jamu, ktorá bude značne väčšia než koreňová sústava, aby sa pôda prevzdušnila a korienky rástli ľahšie. Ak máte hlinitú alebo ťažšiu pôdu, určite vykopanú zeminu najprv premiešajte s pieskom a kompostom, aby bola priepustnejšia. Pred vložením sadenice mierne skráťte koreňovú sústavu, a to hlavne o dlhé a prečnievajúce korene alebo poškodené časti. Po zasadení marhule nezabudnite na výdatnú zálievku. Niektorí odborníci dokonca radia sadenicu pred vysadením na pár hodín namočiť do vody, aby bola dostatočne hydratovaná, keďže presádzanie predstavuje pre rastlinu stres.
Čo sa týka sadenia z kôstky, to je vhodnejšie na jar. Kôstku je potrebné roztĺcť, aby ste sa dostali k jadru. Jadierko na noc namočte do vody izbovej teploty a potom zabaľte do vlhkej vreckovky. Tú umiestnite do plastového vrecúška a vložte do chladničky, kde vyklíči. Naklíčené jadierko môžete vysadiť vonku, avšak až od apríla/mája, keď vymiznú nočné mrazy. Taktiež je potrebné zabezpečiť priepustnú a výživnú pôdu, bohatú zálievku a slnečnú stráň.
Zálievka
Marhuľu nie je potrebné polievať vždy a za každých okolností – postarajú sa o to zrážky. Avšak zálievku si vyžaduje v niektorých prípadoch, a to vtedy, keď:
- marhuľu presadíte alebo vysadíte, aby mala dosť vlahy po umiestnení na nové miesto,
- marhuľa kvitne, čím podporíte rast nových púčikov,
- marhuľa rodí plody, aby boli šťavnaté,
- je obdobie väčších horúčav a sucha, ako kompenzácia zrážok.
Hnojenie
Hnojením marhúľ dopĺňate dôležité živiny, ktoré strom potrebuje. Marhule by ste mali hnojiť na jar na podporu rastu a kvitnutia a na jeseň, po pozbieraní plodov, ale pokojne aj v lete na podporu rastu plodov. Hnojením zlepšujete nielen rast a kvalitu úrody, ale zvyšujete tým obranyschopnosť stromu voči škodcom a chorobám. Dobré hnojivo predstavuje maštaľný hnoj a kompost, ale aj iné hnojivá s dusíkom, fosforom a draslíkom. Vhodné je hnojivo na marhule, resp. hnojivá na broskyne, slivky, čerešne a iné kôstkoviny.
Zber
Čas, keď dozrievajú marhule, sa líši v závislosti od vami zvolenej odrody. Tie skoré vás potešia už v júli, väčšina dozrieva v polovici augusta a neskoré sa zbierajú na konci augusta až do polovice septembra. Marhule zbierajte priebežne, aby mohol strom rodiť stále nové plody. Marhule môžete zbierať v 3 štádiách – v skorom štádiu zrenia, keď už majú oranžovú farbu a typickú vôňu, no sú ešte tvrdé; v zrelom štádiu, keď už zmäknú a sú šťavnaté; a v štádiu prezretia, keď sú najsladšie aj najmäkšie. Ešte tvrdé marhule sú výborné na zaváranie. Zrelé marhule sú najlepšie na priamy konzum, do koláčov, ale aj na spracovanie. A prezrelé marhule sa najviac hodia do džemov a marmelád.
Rez
Rezanie marhule je pre strom veľmi prospešné, zlepšíte tak celkové zdravie stromu, vytvarujete korunu a zabezpečíte bohatšiu úrodu. Na rez budete potrebovať ostré záhradné nožnice, pílku na hrubšie vetvy, príp. rebrík (pri vyšších stromoch). Pri strihaní marhule sa zamerajte na:
- polámané a poškodené vetvičky,
- pretŕčajúce vetvičky, ktoré narúšajú tvar koruny,
- vetvy, ktoré rastú krížom cez seba,
- vetvy so suchými listami,
- vetvy napadnuté škodcami a chorobami,
- vetvy, ktoré sú príliš nahusto.
Nie je dôležité len to, ako strihať, ale aj kedy strihať marhule, sa líši podľa toho, aký starý strom máte a čo práve potrebuje. Rez môžem vykonať:
- Po vysadení marhule – Upravíte tak tvar koruny a zbavíte sa nepotrebných konárov, aby mohol kmeň stromu zmocnieť a nové vetvy rásť. Pri prvom reze určíte niekoľko hlavných vetiev, ktoré vytvoria hlavnú kostru stromu (3, no nie viac ako 6 vetiev). Rez po vysadení sa robí na jar bez ohľadu na to, či ste sadili na jar alebo v jeseni.
- Jarný rez – Vykonáva sa skoro na jar, upraví sa koruna stromu a zbaví sa zmrznutých alebo poškodených konárov. Preriedením konárov dosiahnete hustejšiu korunu aj bohatšiu úrodu. Čiže ak rastie marhuľa pomaly a slabo, nebojte sa preriediť viac konárov.
- Šittov rez – Tento rez sa vykonáva na začiatku leta. O polovicu sa skracujú vetvy dlhšie ako 30 cm. Tento rez sa vykonáva na predĺženie obdobia kvitnutia, ktoré sa môže aj oddialiť, čím sa môžete vyhnúť kvitnutiu počas jarných mrazov.
- Rez po zbere – Je to ďalší letný rez, ktorý sa však robí až v auguste po pozbieraní úrody. Vtedy sa koruna presvetlí, zvýši sa priedušnosť, nebude sa v nej tak zachytávať vlhko, ktoré je ideálne pre hubovité ochorenia a plesne.
- Rez starej marhule – Ak máte staršiu marhuľu, ktorá už robí čím ďalej, tým menej, pomôže jej omladzujúci rez v lete. Rez musí byť hlbší, výraznejší, aby sa konáre preriedili.
Zimovanie
Marhule je treba ochrániť voči mrazom hlavne v severnejších oblastiach, kde bývajú zimy tuhé a dlhé. Korene je vhodné zasypať mulčom, kompostom, rašelinou, lístím, slamou alebo prikryť čečinou, pričom čím severnejšie bývate, tým väčšiu vrstvu mulču použite. Pri mladých stromoch určite zabaľte kmeň, niekedy aj korunu do bielej netkanej textílie. Pokiaľ ide už o dospelý strom, stačí obaliť kmeň, a to do výšky 1 m. Okrem netkanej textílie môžete použiť aj pletivo, ktoré vypcháte slamou alebo senom.
Rozmnožovanie odrezkami
Rozmnožovanie odrezkami je najlepším spôsobom rozmnožovania marhúľ, keďže pri množení z kôstok si nikdy nemôžete byť úplne istí, či sa zachová DNA tak, ako očakávate. Odrezky môžete odobrať v jeseni a do vysadenia ich môžete uchovať v chladnom a vlhkom prostredí. Odrezky by mali mať 15 – 20 cm. Odrezky marhule potom môžete štepiť alebo očkovať do podpníkov. Výber podpníka je taktiež veľmi dôležitý, pretože od neho sa bude odvíjať úroda. Medzi obľúbené podpníky pre marhule patria marhuľový semenáč, broskyňa, mandľa, ale aj rôzne nové druhy podpníkov, ktoré sú určené pre intenzívny rast (opýtajte sa na ne v dobrých záhradníctvach).
Škodce a choroby
Marhule sú pomerne náchylné na rôzne ochorenia a škodcov, preto si vyžadujú dôkladnú starostlivosť, správnu pôdu, vhodné podmienky na rast a dostatok živín na zvýšenie obranyschopnosti stromu. Z chorôb sa môžete stretnúť s hubovitými a plesňovými ochoreniami, múčnatkou, hnednutím listov, šárkou, rakovinou či chrastavosťou a zo škodcov s voškami, obaľovačmi, roztočmi a rôznymi húsenicami.
- Monilióza – Moníliová hniloba je ochorenie, ktoré môže na marhuli zanechať veľké škody. Napáda všetky časti marhule, najprv vetvičky, listy, potom kvety a plody, ktoré zostanú malé, zasychajú a nakoniec hnijú. Chorobu je potrebné identifikovať včas, na jar, vtedy pomôže odstraňovanie napadnutých častí a postrek na moniliózu. Ak sa nezastaví včasne, choroba sa vetrom prenesie na ďalšie ovocné stromy.
- Múčnatka – Toto ochorenie napáda viacero ovocných stromov a spoznáte ho podľa charakteristických „pomúčených“ listov, ktoré neskôr začnú vysychať a opadávať. Múčnatku najprv objavíte len na niekoľkých listoch, no časom sa bude šíriť na celý strom, aj na plody. Dôležité je zakročiť čím skôr, odstrániť napadnuté listy a použiť postrek proti múčnatke.
- Šárka sliviek – Šárka nenapáda len slivky, ale aj marhule, broskyne a čerešne. Možno ju spozorovať na plodoch ako žlté kruhy a mapovité útvary a na listoch ako svetlé pásiky. Po napadnutí už plody nie je možné zužitkovať. Toto vírusové ochorenie je nebezpečné hlavne v sadoch, kde rýchlo napadne aj iné stromy (prenos aj vďaka voškám). Najlepšou obranou proti šárke sú skoré jarné postreky, ktoré budú strom chrániť.
- Kučeravosť listov – Kučeravosť zasahuje list marhúľ, ktoré sa začnú skrúcať a deformovať, až kým neuschnú a neopadnú. Napadnuté vetvy zastavia rast, čo sa odrazí na úrode. Na kučeravosť pomáhajú chemické postreky, ktoré sú vhodné v jarnom aj jesennom období. Pomôcť môže aj celkové zvýšenie odolnosti marhule dodaním dostatku živín (hlavne dusíka) prostredníctvom hnojiva.
- Hnednutie a dierkovitosť listov – Listy marhúľ začnú naberať škvrny, najprv žltkasté, potom hnedé, pričom vplyvom počasia sa škvrnenie zhorší. Môže dôjsť až k škvrnitosti plodov, čím sa znehodnotia. Proti ochoreniu sa bojuje fungicídnymi postrekmi, najlepšie ako preventívne postreky, keďže ochorenie prezimuje a objaví sa opäť na jar.
- Vošky – Vošky patria k najčastejším záhradným škodcom a nevyhnú sa im ani marhule. Napádajú ich listy, z ktorých vyciciavajú šťavu, čím sa postupne deformujú a vysychajú. Na vošky je najlepšia biologická ochrana – požierajú ich mravce a lepkavá hmota, ktorú vylučujú, láka aj ďalší hmyz. Pomáha aj umývanie listov mydlovou vodou a domáce postreky z bylín, no pomôcť si môžete taktiež chemickými postrekmi.
- Obaľovače a psoty – Oba tieto škodce spôsobujú problémy, majú za následok odumieranie vetiev a častí stromov. Zo stromu vyžierajú dutinu, čím začne vysychať, čo spoznáte hlavne na nových výhonkoch. Proti týmto škodcom môžete bojovať mechanickým odstraňovaním škodcov, ale aj chemickými postrekmi.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/marhula-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.topbyvanie.sk/magazin/ako-pestovat-marhule