Ačokča
Ačokča má podobné nároky ako uhorka
Ačokča patrí skôr medzi novinky, keďže sa historicky na našom území veľmi nepestovala. Ide o ťahavú jednoročku s dlaňovitými listami. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, kde ju Inkovia pestovali ako naše uhorky. Od tých sa skutočne ačokča starostlivosťou veľmi nelíši. Optimálne je si ju predpestovať doma od apríla a umiestniť na slnečné miesto alebo do skleníka. Táto exoticky vyzerajúca zelenina sa rada ťahá, ale podobne ako u uhoriek, jej nie je potrebné dávať oporu.
Plody zaujmú na prvý pohľad – sú kvapkovitého tvaru a sýtozelenej farby. Často sa zbierajú ešte pred dozretím, keďže neskôr tvoria tvrdé semená. Plody ačokče môžete jesť surové a údajne chutia ako mix medzi paprikou a uhorkou. Dajú sa tiež nakladať ako uhorky, takže vám úroda vydrží aj cez zimu.