Drieň obyčajný/Drienka
Drieň obyčajný: Objavte vitamíny ukryté v drienkach
Drieň obyčajný, ľudovo nazývaný „drienka“, patrí do čeľade drieňovité. Tento ker alebo malý strom rastie do 2 až 6 metrovej výšky a dožíva sa až 200-300 rokov. Ide o obľúbenú drevinu, ktorá sa vysádza veľakrát na okrasné účely v záhradách, napríklad ako živý plot. Mnohí si ju ale práve naopak zaobstarajú z praktického hľadiska, teda kvôli plodom. Plodmi drienky sú podlhovasté tmavočervené kôstkovice. Majú sladkokyslú chuť a dozrievajú v období september až október.
Výskyt a význam drienky
Táto drevina má veľkú výhodu v tom, že sa jej darí aj na miestach, kde by pravdepodobne iné kry a stromy nerástli. Je odolná voči chorobám, škodcom a dobre znáša sucho i mrazy. Ako divorastúcu ju nájdeme najčastejšie na okrajoch listnatých lesov, v krovinách a na pasienkoch. Obľubuje najmä slnečné stanovište.
Drieň obyčajný patrí medzi úplne prvé stromy, ktoré na jar začínajú kvitnúť. V prírode ho preto objavíme veľmi jednoducho. Nápadný je svojimi žltými kvetmi, ktoré „svietia“ medzi ostatnými ešte sivastými odtieňmi prírody. Veľký význam má z tohto dôvodu aj v oblasti včelárstva, keďže je zdrojom peľu pre včely už koncom februára. Očkovaním či potápaním zabezpečíme pre Dreň obyčajný rozmnožovanie.
Drevo drienky je tvrdé a v oblasti rezbárstva veľmi cenené. Vo veľkej miere je odolné voči vode a hnilobe. Najmä v minulosti bol z drienky strom veľmi populárny, pretože jeho drevo sa využívalo ako materiál na výrobu bičov, rôznych kolov a pracovných násad. O tom, že Drieň obyčajný mal v minulosti význam, svedčí aj fakt, že mnohé obce majú slovo „drienka“ využité aj vo svojom názve (napríklad obec Drienovec či dedinka Drienovo).
Zdravé plody a ich využitie
Plody drienky sa vďaka obsahu nutričných látok zaraďujú na popredné miesto. Prospešný je najmä obsah vitamínu C. Obsahujú aj triesloviny, minerály a provitamín A. Konzumovať sa dajú surové, sušené a obľúbené je aj ich spracovanie na kompóty, marmelády, džemy či sirupy. V neposlednom rade sa s obľubou využívajú na výrobu drahej, no dobrej a kvalitnej pálenky „drienkovice“. Vzácna je preto, že z malého množstva plodov vyrobíte naozaj malé množstvo alkoholu.
V ľudovom liečiteľstve sa okrem plodov využívajú aj listy a kôra. Všetky tieto tri zložky majú ozdravné účinky najmä na tráviaci systém a využívajú sa pri vysokých horúčkach.
V kuchyni pripravíme z plodov drienky recepty, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Veľmi obľúbený je drienkový džem. Očistíme a vykôstkujeme zrelé plody. Z 0,3 l vody a 1 kg cukru si pripravíme koncentrovaný cukrový sirup. Keď sirup zovrie, pridáme 500 g už očistených drienok. Varíme až pokým sirup nezhustne. Drienkový džem ešte horúci plníme do pohárov, ktoré hneď uzatvoríme. Na 10 minút ich prevrátime a necháme vychladnúť.
Odrody drienky
Medzi najznámejšie odrody drienky zaraďujeme odrodu „Devín“, ktorá sa vyznačuje vysokou a pravidelnou rodivosťou. Z jedného kra tejto odrody je možné získať až 35 kilogramov plodov. Ďalšou, o niečo vyššou odrodou, je druh „Titus“. Skvele znáša aj chladnejšie počasie v podhorských oblastiach. Odroda „Alex“ je čiastočne cudzopelivá. Z tohto dôvodu je treba použiť pri vysádzaní viacero odrôd. Z okrasných odrôd môžeme spomenúť napríklad druh „Aurea“.
Zdroj: https://www.starkl.sk/b-drien-obycajny-objavte-vitaminy-ukryte-v-drienkach