Tekvica - 10 účinkov na zdravie
Dužina a šťava veľkých a ťažkých tekvíc nám paradoxne pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšov. Tekvicové jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek. Biológovia dokázali, že v tekvici sa skrýva viac dôležitých účinných látok, ako by sme očakávali.
Pred niekoľkými storočiami v našich zemepisných šírkach tekvicu ešte nepoznali. Pochádza zo Strednej Ameriky a odtiaľ sa cez Severnú Ameriku dostala do Európy. Dnes ju u nás pestujú mnohí záhradkári, sezónnou zberu je jeseň. Plody s hmotnosťou 30 kilogramov i viac sa na export veľmi nehodia - dopravné náklady by boli privysoké. Zato tekvicové jadierka a kvalitný olej, ktorý sa z nich lisuje, pochádzajú väčšinou z krajín východnej a strednej Európy - z Ruska, Maďarska a Rumunska, aj Slovensko je ich vývozcom.
Obsah vitamínov a minerálov v tekvici
Tekvica v 100 g obsahuje 26 kalórií, 0,1 g nasýtených tukov, 7 g sacharidov (z toho cukry 2,8 g), 0,5 g vlákniny, 1 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselina pantoténová, B6- pyridoxín, B9-kyselina listová, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, fosfor, meď.
Tekvica podporuje trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitu, udržuje zdrvé oči, pomáha zenšovať tukové vankúšiky, je prospešná v tehotenstve, pre zdravé spermie, srdce, tehotenstvo, atď.
Tekvica - 10 účinkov na zdravie
Tekvica podporuje trávenie
Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Vláknina viaže a pomáha vylučovať toxíny (jedy), ako aj žlčové kyseliny a tuky. Vďaka tomuto účinku a enzýmom z tekvice je podžalúdková žľaza odbremenená, môž produkovať menej lipázy (lipolytický enzým).
Tekvica udržiava mladosť
Kto chce ostať alebo byť štíhly, svieži a mladý, mal by vyskúšať tekvicové jadierka. Ploché semienka obsahujú všetky stopové prvky (okrem mangánu a selénu), množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu.
Tekvica posilňuje imunitu
Tekvica je naplnená živinami, ktoré môžu posilniť váš imunitný systém. Má vysoký obsah betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Vitamín A posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Naopak, ľudia s nedostatkom vitamínu A môžu mať slabší imunitný systém. Tekvica má tiež vysoký obsah vitamínu C, o ktorom sa ukázalo, že zvyšuje produkciu bielych krviniek, pomáha imunitným bunkám pracovať efektívnejšie a urýchľuje hojenie rán.
Okrem vyššie uvedených dvoch vitamínov je tekvica tiež dobrým zdrojom vitamínu E, železa a kysliny listovej-B9, z ktorých všetky dokázali, že pomáhajú imunitnému systému.
Tekvica pre zdravé oči
Je celkom bežné, že zrak sa s vekom zhoršuje. Našťastie konzumácia správnych živín môže znížiť riziko straty zraku. Tekvica je bohatá na živiny, ktoré posilňujú zrak. Napríklad obsah betakaroténu poskytuje vášmu telu potrebný vitamín A. Výskum ukazuje, že nedostatok vitamínu A je veľmi častou príčinou slepoty. Tekvica je tiež jedným z najlepších zdrojov luteínu a zeaxantínu, dvoch zlúčenín spojených s nižším rizikom makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom a šedého zákalu. Okrem toho obsahuje množstvo vitamínov C a E, ktoré fungujú ako antioxidanty a môžu zabrániť voľným radikálom poškodiť očné bunky.
Tekvica na chudnutie
Tekvica vyplavuje z organizmu škodliviny, reguluje hospodárenie organizmu s vodou a pomáha zmenšovať tukové vankúšiky. Tekvica je priateľské jedlo, pretože jej môžete konzumovať viac ako iné zdroje sacharidov - ako je ryža a zemiaky, lebo má menšie množstvo kalórií.
Tekvica pre zdravé srdce
Tekvica obsahuje množstvo živín, ktoré zlepšujú zdravie srdca. Má vysoký obsah draslíka, vitamínu C a vlákniny, ktoré sú spojené so srdcovými výhodami.
Ľudia s vyšším príjmom draslíka majú nižší krvný tlak a znížené riziko mŕtvice - dva rizikové faktory srdcového ochorenia. Tekvica má tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia „zlý“ LDL cholesterol pred oxidáciou. Keď sa častice LDL cholesterolu oxidujú, môžu sa zhluknúť pozdĺž stien krvných ciev, čo môže obmedziť cievy a zvýšiť riziko srdcových ochorení.
Tekvica pre zdravé tehotenstvo
Tekvica obsahuje kyselinu listovú, vitamín A, zinok i bielkoviny, ktoré podporujú rastúce potreby dieťaťa. Tekvica a jej semená sú prospešné v tehotenstve, chránia matku aj plod. Tekvica, vďaka vysokému obsahu vlákniny znižuje jeden z bežných príznakov tehotenstva - zápchu.
Tekvicou na regeneráciu buniek
Ešte bohatšie na biologicky aktívne nutričné látky sú tekvicové jadierka. Až 45% ich obsahu tvoria kvalitné nenasýtené kyseliny, potrebné na dýchanie buniek, regeneráciu bunkových stien, transport cholesterolu a fyziologicky dobrú činnosť žliaz.
Tekvica zlepšuje kvalitu spermií
Neplodnosť bola spojená s nízkymi hladinami zinku, ale našťastie semená tekvice sú bohaté na tento minerál. Môžu tiež podporovať zdravé hladiny testosterónu a na druhej strane tento kombinovaný účinok podporuje plodnosť.
Tekvica pre zdravú pokožku
Tekvice sú nabité živinami, ktoré sú skvelé pre pokožku. Má vysoké hodnoty karotenoidov, ako je betakarotén, ktory sa v tele premení na vitamín A.
Jeden pohár (245 gramov) varenej tekvice obsahuje 245% odporučenej dennej dávky vitamínu A. Po požití sa karotenoidy transportujú do rôznych orgánov vrátane pokožky. Tu pomáhajú chrániť bunky pokožky pred poškodením UV žiarením. Betakarotén pôsobí totiž ako prirodzený opaľovací krém.
Tekvica má tiež vysoký obsah vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravú pokožku. Telo potrebuje tento vitamín na výrobu kolagénu, proteínu, ktorý udržiava pokožku silnú a zdravú. Okrem toho tekvice obsahujú luteín, zeaxantín, vitamín E a mnoho ďalších antioxidantov, o ktorých sa preukázalo, že zvyšujú obranyschopnosť pokožky pred UV žiarením.
Ako tekvicu nakupovať?
Tekvica musí mať neporušenú a zdravú šupku.
Ako tekvicu skladovať?
Tekvice v celku by mali byť skladované na chladnom, tmavom mieste, kde vydržia až 2-3 mesiace.
Ako tekvicu spotrebovať?
Z tekvice môžeme uvariť krémovú polievku, omáčku na cestoviny, prívarok, môžeme ich piesť i plniť, a dokonca z nich pripraviť koláč.
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová, healthline.com, medicalnewstoday.com