Mungo fazuľa - 7 účinkov na zdravie
Slovensky: Mungo fazuľa
Latinsky: Vigna radiata
Kým mungo fazuľa môže byť pre väčšinu ľudí novinkou, je súčasťou tradičnej ajurvédskej stravy v Indii po tisíce rokov. V 100 g obsahuje až 156% ODD kyseliny listovej, takže by si ju mali dopriať hlavne tehotné a ženy, ktoré trápi predmenštruačný syndróm.
Mungo fazuľa je považovaná za „jednu z najcennejších potravín“ v starodávnej indickej praxi a bola tradičnou formou medicíny už zhruba pred 1 500 rokmi. Pestuje sa hlavne vo východnej a juhovýchodnej Ázii a indickom subkontinente.
Obsah vitamínov a minerálov v mungo fazuli
Mungo fazuľa v 100 g obsahuje 347 kalórií, 1,2 g tukov, 63 g sacharidov (z toho 7 g cukry), 16 g vlákniny a 24 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú 156% ODD, C, E a K, betakarotén, aminokyseliny, z minerálnych látok obsahuje horčík, železo, fosfor, mangán, zinok, draslík, vápnik, sodík, meď, selén, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Mungo udržuje zdravé srdce, chráni pred vznikom rakoviny, posilňuje imunitu a chráni pred infekciami a vírusmi, je vhodné pre tehotné, znižuje príznaky predmenštruačného syndrómu, podporuje trávenie, pomáha redukovať hmotnosť.
Mungo fazuľa - 7 účinkov na zdravie
Mungo udržuje zdravé srdce
Oxidovaný LDL cholesterol je jedným z rizík smrteľných kardiovaskulárnych príhod, ako sú srdcové infarkty alebo mŕtvica. LDL cholesterol sa hromadí vo vnútornej výstelke krvných ciev a blokuje prietok krvi, čo spôsobuje zástavu srdca. Mungo fazuľa je skvelým doplnkom k akejkoľvek protizápalovej strave vďaka svojej schopnosti udržať cievy čisté a tým zlepšuje krvný obeh.
Mungo chráni pred vznikom rakoviny
Mungo fazuľa obsahuje aminokyseliny, vďaka ktorým má antioxidačné vlastnosti proti rozvoju rakoviny. V klinických štúdiách mungo fazuľa vykazuje protinádorovú aktivitu a je schopná chrániť poškodenie DNA a nebezpečnú bunkovú mutáciu. Mungo tiež obsahuje flavonoidy, ktoré majú vysoké schopnosti radikálového čistenia. Tieto flavonoidy znižujú oxidačný stres, ktorý prispieva k tvorbe rakoviny.
Mungo posilňuje imunitu a chráni pred infekciami a vírusmi
Antibakteriálne vlastnosti v mungo fazuli pomáhajú zvýšiť imunitu a bojovať proti škodlivým baktériám, vírusom, prechladnutiu, vyrážkam, podráždeniu a ďalším. Fazuľa mungo podporuje zdravú rovnováhu baktérií v zažívacom trakte, čo pomáha pri vstrebávaní živín a imunitnej obrane.
Mungo je vhodné pre tehotné
Kyselina listová, ktorú mungo v 100 g obsahuje až 156% ODD, je dôležitým vitamínom pre syntézu DNA, rast buniek a tkanív, hormonálnu rovnováhu, kognitívne funkcie a dokonca reprodukciu. Konzumácia dostatočného množstva kyseliny listovej je obzvlášť dôležitá počas tehotenstva, pretože je nevyhnutná pre prevenciu predčasného pôrodu, defektov neurálnej trubice a dokonca aj potratu.
Mungo znižuje príznaky predmenštruačného syndrómu PMS
Mungo poskytuje vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B6-pyridoxínu a B9-kyseliny listovej, dôležité pre kontrolu kolísania hormónov, ktoré vedú k závažným príznakom PMS. B vitamíny a horčík sú užitočné na zníženie závažnosti a bolesti spojenej so symptómami PMS, vrátane kŕčov, bolestí hlavy, výkyvov nálady, únavy a bolesti svalov.
Mungo podporuje trávenie
Mungo pomáha redukovať hmotnosť
Mungo fazuľa je vhodnou potravinou pokiaľ sa chcete zbaviť nejakých kíl. Obsahuje vlákninu a bielkoviny, ktoré vás zasýtia na dlhší čas, tým znížite príjem potravy a začnete chudnúť.
Ako mungo nakupovať?
Mungo fazuľu je možné kúpiť sušenú a balenú v sáčku, alebo naklíčené klíčky.
Ako mungo skladovať?
Sušenú mungo fazuľu skladujte vo vzduchotesnej nádobe, na tmavom mieste. A keďže je to odolná zelenina vydrží vám dlho. Po roku ju ale skontrolujte, či je ešte schopná klíčiť. Na varenie bude vhodná, len ju musíte trošku dlhšie variť.
Klíčky mungo fazule skladujte v chladničke, ale snažte sa ich rýchlo spotrebovať. Čím sú väčšie, tým menej nutričných látok obsahujú.
Ako mungo spotrebovať?
Najlepšie je mungo fazuľu klíčiť a konzumovať mladé klíčky. Môžete ich primiešať do zeleninového šalátu alebo cestovín. Mungo fazuľu môžete tiež variť a pridať do polievky, rizota, mäsových omáčok. Taktiež si z nej môžete pripraviť kašu či pomazánku.
Mungo fazuľa (Vigna radiata)
Rovnako ako vigna čínska patrí do rodu vigna, latinský názov je Vigna radiata. Označujeme ju niekedy aj ako vigna zlatá, prípadne zlatá fazuľa. Jedná sa o jednoročnú rastlina, ktorá rastie ako vzpriamená prípadne popínavá, veľká 15-90cm. Byle a listy sú porastené chĺpkami. Listy rastú na asi 7cm dlhej stopke po tri. Kvety vyrastajú v strapcoch a sú zelenkavé, prípadne so žltým nádychom. Struky sú prevyslé farby zelenej, sivej, prípadne hnedej. V 4-10 cm. struku sa nachádza 6-15 olivovozelených zriedkavo žltých, alebo červenkastých asi 5 mm semienok. Mungo fazuľa pochádza z Indie, kde sa pestuje už tisícročia, odtiaľ sa rozšírila do všetkých teplých oblastí sveta.
Okrem spomenutého druhy "radiata" sa pestujú a používajú niektoré ďalšie príbuzné druhy
- V. mungo - označovaná aj ako fazuľa urdová, prípadne urd. Používa a aj sa pestuje rovnako ako mungo fazuľa. Latinský názov môže byť trochu zmätočný, ale jedná sa o iný druh ako u nás predávané mungo fazule (teda vigna radiata). Semená urdovej fazule sú takmer čierne.
- V. angularis označovaná aj ako v. adzuki (resp. azuki) pochádzajúca z Japonska kde je po sóji druhou najvýznamnejšou strukovinou.
Kresba mungo fazule z diela Dillenius, J.J., Hortus Elthamensis, vol. 2 (1732); Zdroj: plantgenera.org
Pestovanie a využitie mungo fazule
Mungo fazuľa je odolná voči suchu a najlepšie sa jej darí v výživných priepustných pôdach. Je vyšľachtených nespočet odrôd z rôznymi požiadavkami na pestovanie. Jedná sa však o teplomilnú rastlinu preto v našich podmienkach pestujeme výlučne vo fóliovníku, prípadne skleníku. Plody dozrievajú 2-4 mesiace po výseve.
Mungo fazuľky sa v poslednej dobe tešia zvýšenej popularite. U nás sa väčšinou stretávame s naklíčenými fazuľkami, ktoré sú vhodné do šalátov, prípadne polievok. Ale existuje veľa hlavne indických receptov na prípravu mungo fazuliek.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/zelenina/mungo-fazula-7-ucinkov-na-zdravie
https://citrusar.sk/zelenina/strukoviny_mungo.html
https://draxe.com/mung-beans-n...