Granadilla - 6 účinkov na zdravie
Slovensky: Granadilla, Marakuja, Grenadila
Česky: Mučenka jazykovitá
Latinsky: Passiflora ligularis
Granadilla, alebo mučenka sladká, vyzerá trochu čudne, rastie na popínavej vinici, ktorá sa môže ovinúť okolo takmer akéhokoľvek povrchu a priliehať naň a hľadať slnečné svetlo. Toto ovocie sa konzumuje po celom svete a pestuje sa už stovky rokov.
Existuje viac ako 500 odrôd mučenky s veľmi rôznym vzhľadom. Pokiaľ ide o farbu, sú obvykle žlté alebo tmavofialové a vyzerajú trochu ako grapefruit. Vnútro má pevnú, šťavnatú dužinu a množstvo semien.
Mučenka sa pestuje v takmer akomkoľvek teplom podnebí na svete za predpokladu, že teplota je počas celého roka bez mrazov. Patrí sem napríklad južný Pacifik, Stredná Amerika, Blízky východ, Stredozemie a rôzne subtropické miesta.
Obsah vitamínov a minerálov v granadille
Granadilla v 100 g obsahuje 97 kalórií, 73 g vody, 0,7 g tukov, 23,5 g sacharikov (z toho 11 g cukry), 2 g bielkovín a 10 g vlákniny. Z vitamínov obsahuje vitamín A, B2-riboflavín, B3-niacín, B6-pyridoxín, B9-kyslinu listovú, vitamín C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, horčík, sodík, meď, vápnik, železo a zinok.
Granadilla je bohatá na vitamín A, podporuje trávenie, pomáha znižovať krvný tlak, zvyšuje metabolizmus, udržuje zdravé kosti a pomáha znížiť nespavosť.
Granadilla - 6 účinkov na zdravie
Granadilla je bohatá na vitamín A
Vitamín A je spojený s výhodami pre zdravie očí, vrátane prevencie makulárnej degenerácie, katarakty a nočnej slepoty. Vysoký obsah antioxidantov v mučenke navyše pomáha znižovať vrásky a podporuje správne fungovanie membrán v tele vrátane pokožky, aby ju udržal hydratovanú a žiariacu!
Granadilla podporuje trávenie
Mučenka je veľmi bohatým zdrojom vlákniny. Jedna šálka tohto ovocia poskytuje ľudskému telu približne 98% dennej potreby. Vláknina je nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy, pretože je to látka, ktorá uľahčuje zdravé trávenie potravy a reguluje pohyb čriev.
Granadilla pomáha znižovať krvný tlak
Ak budete jesť jednu porciu mučenky denne, môžete uspokojiť jednu štvrtinu svojich potrieb draslíka. Draslík je životne dôležitým minerálom v ľudskom tele z niekoľkých dôvodov, z ktorých jedným je jeho úloha ako vazodilatátora. Uvoľňuje napätie krvných ciev a zvyšuje prietok krvi. Znižuje to namáhanie srdca a zvyšuje celkové kardiovaskulárne zdravie.
Granadilla zvyšuje metabolizmus
V kombinácii s vazodilatačnými vlastnosťami draslíka má vysoký obsah železa a medi v mučenke skutočne vplyv. Železo a meď sú základnými súčasťami produkcie červených krviniek. Akonáhle sa počet erytrocytov zvýši a cievy sa rozšíria, potom môže zdravá okysličená krv voľne prúdiť do potrebných častí tela, stimuluje metabolickú aktivitu vo všetkých orgánových systémoch a zvyšuje produktivitu a účinnosť.
Granadilla udržuje zdravé kosti
Granadilla je bohatým zdrojom minerálov vrátane železa, medi, horčíka a fosforu, takže je to veľmi dôležité ovocie pre zvýšenie minerálnej hustoty a pevnosti kostí. Mnohé z týchto minerálov zohrávajú neoddeliteľnú úlohu pri vytváraní dodatočnej kostnej hmoty, posilňovaní existujúcej kostnej hmoty a urýchľovaní opravy. Funguje ako prostriedok na prevenciu alebo zmiernenie príznakov osteoporózy a súvisiacej bolesti a zápalu, ku ktorej dochádza, keď sa kvalita kostí zhoršuje s vekom alebo prílišnou aktivitou.
Granadilla pomáha znížiť nespavosť
Jednou z často prehliadaných látok v mučenke je liečivý alkaloid Harman, ktorý pôsobí ako sedatívum. Táto látka je spojená - väčšinou v zloženej medicíne, so znížením nepokoja, nespavosti a nervovej úzkosti, ktoré vám môžu zabrániť v dobrom nočnom spánku. Takže namiesto pohára teplého mlieka nabudúce skúste zjesť plátok mučenky a uvidíte ten zázrak.
Ako granadillu nakupovať?
Granadillu si kupujte s "pokrčenou" šupkou, vtedy je zrelá. Vyvarujte sa mučenke s nízkou hmotnosťou a takej, ktorá má tvrdé plody.
Ako granadillu skladovať?
Nezrelú granadillu skladujte pri izbovej teplote a zrelú môžete skladovať, tak pri izbovej teplote ako aj v chladničke v plastovom vrecku, kde vám vydrží do týždňa.
Ako granadillu spotrebovať?
Ak chcete jesť toto tropické ovocie, musíte rozrezať alebo roztrhnúť kôru, aby ste odkryli farebnú, šťavnatú dužinu a semená. Semená sú jedlé, takže ich môžete jesť spolu s dužinou. Biely film oddeľujúci kožu od tela je tiež jedlý, ale väčšina ľudí ho neje, pretože je veľmi horká.
Granadillu môžete konzumovať surovú alebo si ju môžete pridať do nápojov, dezertov, šalátov a jogurtov. Môže sa tiež použiť na výrobu chutných šalátových dresingov.
Mučenky (rod. Passiflora)
Je to rozsiahly rod tropických, prípadne subtropických popínavých bylín, patriacich do čeľade Passifloraceae – mučenkovité. Niekedy sa môžeme stretnúť aj s pomenovaním „Kristova koruna“, vďaka tomu, že mnísi ktorý mučenky objavili v nej videli symboly ukrižovania Krista (passio – lat. utrpenie). Väčšina druhov pochádza z oblasti strednej a južnej Ameriky, len niekoľko málo z Ázie a Austrálie. Botanicky bolo zostavených niekoľko systémov zatriedenia mučeniek. Podľa druhu mučenky dorastajú dĺžky od 4 do niekoľko desiatok metrov. Kvety vyrastajú v pazuchách listov, väčšinou jednotlivo a v závislosti od druhu od 1,5-12cm. Svojou krásou im môže konkurovať, len málo iných rastlín. Po opelení sa z kvetov tvoria plody – bobule guľovitého, alebo vajcovitého tvaru od 1-25cm. Oplodie je pevné, v ňom sa nachádza množstvo semien obalených šťavnatými váčikmi. Plody sa po rozrezaní vyjedajú lyžičkou aj so semenami.
Je známych viac ako 500 druhov mučeniek, zväčša pochádzajúcich z nového sveta.Ako ovocné druhy sa pestujú hlavne nasledujúce. Prvé dve je možné kúpiť ako ovocie aj na pultoch našich obchodov.
- Marakuja- Passiflora edulis, často označovaná svojim anglickým pomenovaním passion fruit. Rastlina nazývaná aj mučenka purpurová. Je najviac pestovaná v Karibiku, južnej Amerike, na južnej Floride a na juhu Afrického kontinentu. Plody sa najčastejšie používajú na prípravu džúsov. Chuť plodov je výrazne kyselkavá. Plody sú tmavo fialové, ale pestuje sa žltoplodá odroda flavicarpa.
- Granadilla -Passiflora ligularis, niekedy označovaná aj ako sladká granadila. Tento druh je viac tropický, plody sú veľmi príjemnej sladkej chuti, väčšie ako marakuja. Ovocie granadilla je naozaj veľmi chutné a svojou chuťou a vôňou prekoná plody marakuje.
- Maypop - Passiflora incarnata – alebo aj mučenka opletavá.Druh rozšírený v juhovýchodnej časti spojených štátov. Jedná sa o výrazne chladuvzdorný druh, podzemná časť ak je chránená by mala prežiť aj teploty do -20°C. Plody sú žltkasté, sladké, veľkosti slepačieho vajca. Pestuje sa aj ako liečivá rastlina.
- Divoká marakuja - Passiflora foetida – Rozšírená v juhovýchodnej Ázii.
- Mučenka banánová - veľmi podlhovasté plody druhov P. tripartita var. mollissima a P. tarminiana. Plody sú niekedy označované ako curuba, alebo kuruba. Znesie aj krátkodobo pokles teploty pod bod mrazu. Pestovaná v južnej Amerike a na Havaji.
- Giant granadilla - P. quadrangularis – má z mučeniek najväčšie plody, niekedy až 30cm dlhé a vážiace až 3kg. Pestuje sa len lokálne, nezrelé plody sa používajú ako zelenina.
- „Vodný citrón“ - P. laurifolia– chutné plody, rovnako je však pestovaná len lokálne.
- Sladký calabash -P. maliformis – Pestuje sa hlavne v Ekvádore, znáša aj nižšie teploty.
- okrem vyššie spomenutých mučeniek existuje a je pestovaných mnoho ďalších druhov, pestovaných ako okrasné, prípadne liečivé, ale aj pre svoje ovocie.
Krásna mučenka v živom plote
Pestovanie mučeniek
Jedná sa o teplomilné rastliny, len niektoré druhy znesú počas vegetačného odpočinku pokles teploty k bodu mrazu, prípadne jemne pod bod mrazu. Jedine druhy P. coerulea a P. incarnata sú otužilejšie a v teplejších oblastiach je ich možné pestovať na chránenom mieste. Rady nižšie sa zameriavajú hlavne na pestovanie marakuje (P. edulis), ale možno okrem nároku na teplo sú postupy pestovania aj ostatných druhov podobné.
Možnosti pestovania hlavne druhu passiflora edulis poprípade slovenské meno mučenka jedlá. Je to tropická popínavá liana. Takže pre pestovanie je nutné vytvoriť oporu (konštrukciu), okolo ktorej rastlinku pestujeme. Dokáže veľmi rýchlo rásť. Rastlina je ozdobná aj listom, má tmavozelené trojlaločné listy (malá rastlinka ich nemá). Je ju možné tvarovať okolo rôznych konštrukcií a pergol – prichytáva sa špirálovými úchytmi. Menšie rastliny je nutné zaštipovať, aby sa rozvetvili. Rastlinka sa veľmi jednoducho rozmnožuje. Dá sa získať zasiatím semienok, prípadne zakorenením odrezkov. Oba tieto spôsoby sú veľmi jednoduché. V plode (marakuji) je veľké množstvo semienok. Tie necháme 1-2 dni vykvasiť a potom semienka zasejeme do substrátu a jemne prihrnieme zeminou. Ich klíčivosť je veľmi veľká, klíčia postupne. Potom ich presádzame a ďalej pestujeme. Veľkosť nádoby prispôsobíme veľkosti rastliny, snadžíme sa každý rok presadiť do väčšej nádoby. Ďalšou možnosťou rozmnožovania je zakorenenie odrezkov. Rastlinka rastie veľmi bujne, takže o genetický materiál núdzu mať nebudeme. Stačí skrátiť odrezok na niekoľko očiek - spodné listy odstránime a nad zemou necháme 2 listy, ktoré skrátime, aby sme obmedzili odparovanie cez listy a zasadíme do vlhkého substrátu (môžeme použiť stimulátor zakorenenia) a potom vlhčiť a čakať dokedy zakorenia a vyženú nové výhonky. Keď rastlinka zakorení môžeme presádzať.
Rastliny vyžadujú slnečné stanovište, celkom statočne znášajú aj priamy slnečný úpal. Cez leto je možné aj letnenie. V zime je vhodné rastlinkám dopriať vegetačný odpočinok pri teplote okolo 10°C, samozrejme pri zníženej zálievke. Ešte treba dodať že počas vegetačného obdobia treba rastlinky pravidelne prihnojovať. Pri svojom bujnom raste sú pomerne náročné na výživu. V suchom vzduchu je vhodné rosenie, do posteku môžeme pridať hnojivo na listy.
Kvitnúť začínajú v 2-3 roku, ale v závislosti od pestovania aj neskôr, prípadne vôbec. Passiflora edulis kvitne krásnymi fialovo-bielymi kvetmi. Ak chceme dopestovať plod treba kvietok opeliť štetcom. Poprípade ak máme rastlinku vonku, tak to môžeme nechať na hmyz a vietor. K urýchleniu kvitnutia prispieva aj studené zimovanie a hlboký jarný rez.Kvitne na nových výhonoch, 3-4 týždne po prerezaní rastlinky. Mučenka veľmi dobre znáša rez, rastlinu môžete na jar zrezať na 3-4 očká a rastlinka veľmi rýchlo začne vyháňať nové výhony.
Listy mučenky – Passiflora edulis
Celkový pohľad na moju mučenku – Passiflora edulis
A takto vyzerá mučenka jedlá v diele Curtis’s Botanical Magazine, vol. 45(1818)
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/granadilla-6-ucinkov-na-zdravie
https://citrusar.sk/mucenka.html
organicfacts.net