Rambután
Rambután - ako jesť
Ovocie rambutan, prípadne rambután je plodom tropického stromu, pochádzajúceho z juhovýchodnej Ázie z latinským pomenovaním Nephelium lappaceum L.). Dnes sa s týmto tropickým ovocím môžeme občas stretnúť na pultoch našich obchodov hlavne vo vianočnom období. Jeho cena je zväčša pomerne vysoká, predáva sa zväčša balené na plastových miskách. Pomenovanie rambutan je odvodené od domorodého slova „rambut“ čo označuje vlas. Jedná sa o veľmi populárne tropické ovocie a hlavne v juhovýchodnej Ázii sa s ním môžeme stretnúť na miestnych trhoch. Ako už napovedá jeho vzhľad rambutan je príbuzný u nás bežnejšiemu liči), prípadne longanu
Plody rambutánu sú guľovité husto porastené mäkkými ostňami. Nezrelé plody sú zelené, pri dozrievaní červenejú, mäkké ostne od konca zaschýnajú. Plody pri prezretí môžu praskať. Vo vnútri mäkkej chlpatej šupky je sklovitá dužina obsahujúca jedno tmavé nejedlé semeno. Dužina sa na rozdiel od liči, či longanu od dužiny oddeľuje horšie. Chuť je príjemná sladká a ovocie je veľmi šťavnaté.
Pri izbovej teplote môžu byť plody skladované niekoľko dní, v chladničke vydržia dlhšie.
Postup ako jesť rambutan je veľmi jednoduchý šupku v prstoch praskneme na polovicu a zvnútra vyberieme dužinu obsahujúcu jedno semeno ktoré sa neje. Zo semienka po učistení si môžeme vypestovať dekoratívny tropický stromček rambutanu.
Zaujímavé plody rambutanu
Plod rambutanu jednoducho praskneme zatlačením prsta v strednej časti
Hrubšia šupka pomerne jednoducho praskne a následne už len šupku otvoríme
Následne si zvnútra vyberieme jedlú dužinu
Plod obsahuje jedno semeno, ktoré má drsnejší povrch takže sa nie najlepšie oddeľuje od dužiny
Šupka a semeno ktoré sa nejje
Priemerné nutričné hodnoty ovocia rambutan
Ovocie rambutan podobne ako ostatné ovocie má množstvo priaznivých zdravotných účinkov. Samozrejme u nás sa jedná, len o zaujímavé spestrenie stravy.
100 g dužiny rambutanu obsahuje: 75 kcal, ďalej
Vitamíny
B1 - 0.02 mg
B2 – 0.06 mg
B3 - 0.78 mg
Vitamín C - 39.5 mg
Minerály
Vápnik - 7.9 mg
Železo - 0.48 mg
Horčík - 17.9 mg
Mangán – 0.19 mg
Fosfor - 16.5 mg
Draslík – 179,7 mg
Sodík - 6.3 mg
Zinok - 0.21 mg
Meď - 0.18 mg
Zdroj: https://citrusar.sk/ako_jest/rambutan-akojest.html