Hrozno - 10 účinkov na zdravie
Bobuľky viniča hroznorodého vyžadujú veľa slnka. V lete a začiatkom jesene nasávajú výživové látky a vytvárajú vitamíny na posilnenie semien. Nečudo, že zrelé hrozno je vyhľadávanou potravou vtákov pred nadchádzajúcou zimou. Aj na ľudský organizmus má hrozno blahodárny účinok, a to nielen v podobe perlivého moku.
Vinič pochádza z teplých južných krajín. Hrozno v regáloch obchodov prišlo väčšinou zo Stredomoria. U nás sú hlavnými oblasťami pestovania viniča slnečné stráne Malých Karpát a niektoré oblasti južného a východného Slovenska. Regióny s drsnejším podnebím mu už nevyhovujú.
Obsah vitamínov a minerálov v hrozne
Hrozno v 100 g obsahuje 66 kalórií, 0,2 g tukov, 17 g sacharidov (z toho 16 g cukry), 0,9 g vlákniny, 0,6 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12, vitamín C, vitamín K a z minerálnych látok obsahuje draslík, mangán, vápnik, horčík, meď, sodík, železo.
Hrozno pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresie, prečisťuje močové cesty, chráni srdce, odstraňuje zápchu, zmierňuje astmu, chráni oči, lieči migrénu, posilňuje imunitu, bojuje proti vírusom, posilňuje kosti.
Hrozno - 10 účinkov na zdravie
Hrozno pomáha odstraňovať únavu a nervozitu
Vitamíny skupiny B majú rozhodujúci vplyv na metabolizmus sacharidov, podporujú nervovú a mozgovú činnosť. Fruktóza (ovocný cukor) mierne dvíha hladinu cukru v krvi. Znížená hladina cukru v krvi je totiž hlavnou príčinou únavy, nervozity a porúch koncentrácie.
Hrozno prečisťuje močové cesty
Hrozno je ideálne ovocie na jesennú vitamínovú kúru. Podporuje tvorbu moča a urýchľuje jeho prietok obličkami, močovým mechúrom a močovými cestami, vyplavuje baktérie a zmierňuje zápalové procesy v obličkách a močovom mechúri.
Hrozno chráni srdce
Hrozno zvyšuje hladiny oxidu dusnatého v krvi, čo zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Preto je hrozno účinný spôsob, ako znížiť šance na infarkty. Hrozno má vysoký počet flavonoidov, ktoré dávajú hroznu ich farbu spolu so silnými antioxidantmi. Dva hlavné typy antioxidantov v hrozne sú resveratrol a kvercetin a tieto dve zlúčeniny negujú účinky voľných radikálov, ktoré ohrozujú telo a stimulujú škodlivé účinky LDL cholesterolu na artérie. Tieto dva antioxidačné flavonoidy pôsobia ako čistiaci štáb na zníženie zhlukovania krvných doštičiek a filtrovanie toxínov z krvi.
Hrozno odstraňuje zápchu
Hrozno je veľmi účinné pri prekonávaní a odstraňovaní zápchy. Je klasifikované ako preháňadlo, pretože obsahuje organickú kyselinu, cukor a celulózu. Tiež zmierňuje chronickú zápchu tým, že tonizuje črevné svaly a žalúdok, súčasne pôsobí odvodňujúco, detoxikačne a viaže tuky.
Hrozno zmierňuje astmu
Kvôli známej terapeutickej hodnote sa hrozno môže použiť ako liek na astmu. Okrem toho je hydratačná sila hrozna tiež vysoká, čo zvyšuje vlhkosť prítomnú v pľúcach a znižuje astmatické záchvaty.
Hrozno chráni oči
Flavonoidy prítomné v hrozne majú antioxidanty, ktoré môžu znížiť a bojovať proti škodám spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály vedú k rozvoju šedého zákalu a rôznym problémom súvisiacim s vekom. To je do určitej miery spojené s makulárnou degeneráciou, pretože sa zvyčajne vyskytujú v rovnakom čase života.
Hrozno lieči migrénu
Hroznová šťava je dôležitým liečivom na liečbu migrén. Mala by sa piť skoro ráno, bez miešania ďalšej vody. Je iróniou, že pitie červeného vína sa často považuje za príčinu migrény, ale hroznová šťava a výťažok z hroznových jadier sa považujú za riešenie problému.
Hrozno posilňuje imunitu
Vysoká hladina vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A v hrozne dáva zdravú podporu mnohým vašim orgánovým systémom, najmä vášmu imunitnému systému. To znamená, že je menej pravdepodobné, že dôjde k prechladnutiu, ako aj k závažnejším zdravotným problémom.
Hrozno bojuje proti vírusom
Červené hrozno má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré chránia pred infekciami. Vykazujú silné antivírusové vlastnosti proti poliovírusu (vírus, ktorý spôsobuje detskú obrnu) a vírusu herpes simplex.
Hrozno posilňuje kosti
Hrozno je skvelým zdrojom mikroživín, ako je meď, železo a mangán, z ktorých všetky sú dôležité pri tvorbe a sile kostí. Pravidelná konzumácia hrozna môže zabrániť nástupu podmienok súvisiacich s vekom, ako je osteoporóza. Mangán je mimoriadne dôležitým prvkom v tele, ktorý pomáha pri metabolizme proteínov, tvorbe kolagénu a fungovaní nervového systému.
Hrozno - Nutričné hodnoty
(100g)257kj
0.68
16.93g
22.39g
0.35g
2.14g
Priemerný obsah vitamínov
| %ODD* mužov0.7%
3.3%
2.3%
1.3%
1.2%
4%
5%
1.6%
3.4%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Priemerný obsah minerálov
| %ODD* mužov1%
2.1%
2.5%
5.1%
3.5%
4.7%
4.5%
5%
0.4%
1.8%
8.7%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Ako hrozno nakupovať?
Hlavná sezóna hrozna trvá od augusta do konca októbra. Najvhodnejšie je hrozno od domácich producentov, ktorí nezneužívajú chemikálie.
Hrozno musí byť pevné, pružné, bez poškodení a plesní. Môžete si kúpiť i sušené hrozienka.
Ako hrozno skladovať?
Hrozno skladujeme neumyté pri izbovej teplote, nikdy nie v chladničke, lebo sa znižuje ich trvanlivosť.
Ako hrozno spotrebovať?
Hrozno má všestranné použitie: vynikajúco chutí k syru, v ovocnom šaláte, môžeme ho pridať do koláčov. Sušené hrozienka sú neodmysliteľnou súčasťou musli. Z hrozna sa pripravuje šťava, víno i sekt.
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová, organicfacts.net