Mangostan - 6 účinkov na zdravie
Slovensky: Mangostána, Mangostan
Latinsky: Garcinia mangostana. L.
Mangostan (Garcinia mangostana) je tropický strom z čeľade Clusiaceae, ktorý pochádza z juhovýchodnej Ázie. Strom produkuje sladké ovocie vo veľkosti malého pomaranča, ale je sploštené. Mangostany majú hustú, tvrdú, tmavočervenú kôru obklopujúcu snehovobielu dužinu, ktorá sa podobá segmentom mandarínky. Má podobnú chuť ako liči, ale je sladšie a jemnejšie, takže sa v ústach topí ako zmrzlina!
Mangostan, nazývaný tiež „kráľovná ovocia“, sa už desaťročia používa na prirodzenú liečbu širokého spektra zdravotných problémov obyvateľov juhovýchodnej Ázie. Medzi výhody mangostanu patrí vysoký obsah vlákniny, nízky obsah kalórií a dobrý príjem vitamínu C.
Z histórie
Toto ovocie sa uviedlo na trh na západnej pologuli, keď bolo prvýkrát pestované v anglických skleníkoch v roku 1855. Neskôr sa etablovalo na niekoľkých západoindických ostrovoch (najmä na Jamajke) a neskôr na pevnine v Ekvádore, Guatemale, Hondurase a Paname.
V roku 1800 sa o kráľovnej Viktórii hovorilo, že ponúkla rytierstvo každému, kto jej priniesol čerstvé mangostany z Ázie.
Obsah vitamínov a minerálov v mangostane
Mangostan v 100 g obsahuje 63 kalórií, 0,4 g tukov, 16 g sacharidov, 0,5 g bielkovín, 5 g vlákniny, xantóny. Z vitamínov obsahuje vitamín A a C, z minerálnych látok obsahuje železo a vápnik.
Mangostan bojuje proti rakovine, zápalom a alergiám, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, podporuje imunitu, udržuje zdravé trávenie i srdce.
Mangostan - 6 účinkov na zdravie
Mangostan bojuje proti rakovine
Mnoho protirakovinových štúdií bolo zameraných na mangostany a výsledky boli doteraz veľmi pozitívne na podporu ich postavenia ako potravín na boj proti rakovine.
Mangostan obsahuje xantón, známy ako alfamangostín, ktorý má preventívne účinky a pomáha pri liečbe rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka i kože.
Výskum ukázal, že alfamangostín indukuje programovanú bunkovú smrť rakovinových buniek, a dospelo sa k záveru, že sa môže použiť ako potravinový doplnok a tiež ako potenciálna terapeutická zlúčenina pre rakovinu prsníka.
Rakoviny kože sú často rezistentné na konvenčnú chemoterapiu, ale mangostan preukázal schopnosť prirodzene bojovať proti rakovinám kože.
Schopnosť xantónov zabrániť a liečiť rakovinu bola preukázaná v rôznych štádiách tvorby rakoviny, vrátane začatia, propagácie a progresie. Xantóny tiež preukázali svoju schopnosť kontrolovať delenie a rast rakovinových buniek, programovanú bunkovú smrť, zápal a rakovinové metastázy.
Mangostan bojuje proti zápalom a alergiám
Vedecký výskum ukázal, že extrakty mangostanu majú antialergické aj protizápalové vlastnosti. Tieto extrakty pôsobia lepšie pri inhibícii proalergie prostaglandínu ako protialergický liek.
Extrakty sa ukázali ako účinné a úspešné inhibítory uvoľňovania histamínu a prostaglandínu, ktoré sú spojené so zápalom v ľudskom tele, ako aj s alergiami.
Výskum ukazuje, že alfa a gamamangostíny sú dve špecifické bioaktívne látky z ovocia, u ktorých sa preukázali protizápalové účinky.
Mangostan pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
Mangostan je užitočným spôsobom prevencie a udržania diabetu pod kontrolou, pretože pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.
Ukázalo sa, že pôsobí ako inhibítor alfaamylázy, čo znamená, že inhibuje enzýmy, ktoré spôsobujú štiepenie škrobov na glukózu.
Ovocie obsahuje zlúčeniny, ktoré sú porovnateľné s akarbózou, liekom na predpis, ktorý sa používa na symptómy cukrovky 2. typu.
Mangostan podporuje imunitu
Mangostan je plný xantónov, ktoré podporujú mnoho životne dôležitých funkcií tela vrátane imunitného zdravia.
Je tiež dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha pri odstraňovaní škodlivých prozápalových voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť choroby. Prínos vitamínu C stimuluje produkciu a funkciu leukocytov, bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekčnými chorobami a cudzími votrelcami.
Mangostan udržuje zdravé trávenie
Ďalšou z hlavných výhod mangostanu je jeho pozitívny vplyv na tráviaci systém. Ako potravina s obsahom vlákniny je toto ovocie vynikajúcou voľbou pre zdravie tráviaceho ústrojenstva.
Konzumácia čerstvého ovocia mangostanu môže pomôcť zabrániť zápche a všetkým tráviacim ťažkostiam, ktoré súvisia s týmto spoločným zdravotným problémom.
Konzumáciou vlákniny, ktorá sa nachádza v tomto chutnom ovoci, tiež zvyšujete príjem prebiotík, ktoré pomáhajú probiotikom prekvitať vo vašich črevách. Keď sa staráte o svoj tráviaci systém, môžete pomôcť zdraviu celého tela, takže nepodceňujte dôležitosť konzumácie potravín bohatých na vlákninu, každý deň.
Mangostan udržuje zdravé srdce
Zvýšený oxidačný stres a nedostatok antioxidantov sú dva faktory, ktoré zohrávajú úlohu pri výskyte infarktu. Oxidačný stres je v podstate nerovnováha medzi tvorbou voľných radikálov a schopnosťou tela pôsobiť neutralizáciou antioxidantmi proti ich škodlivým účinkom alebo detoxikovať.
Mangostan má kardioprotektívny účinok alfamangostínu a derivátu xantónu. Skutočnosť, že mangostan má vysoký obsah xantónov, ktoré sú mimoriadne silnými antioxidantmi, môže pomôcť pri znižovaní rizika infarktu.
Ako mangostan nakupovať?
Mangostan si vyberte s pevnou, tmavofialovou vonkajšou šupkou, čo znamená, že je zrelé. Optimálne mangostany majú na vonkajšej koži zdravo vyzerajúce zelené "čiapočky" a sú lesklé. Vyvarujte sa mangostanom, ktoré majú praskliny s vytekajúcou šťavou alebo stvrdnuté guľôčky žltej živice.
Ak otvoríte mangostan a má žlté vnútro, bude mať veľmi horkú chuť. V ideálnom prípade by mal mať vo vnútri nepriehľadné biele a pevné časti, ktoré nie sú žltkasté alebo priesvitné.
Ako mangostan skladovať?
Zrelý mangostan má veľmi krátku trvanlivosť. Zvyčajne vám vydrží niekoľko dní. Chladenie môže pomôcť udržať ovocie dlhšie čerstvé, ale spôsobuje poškodenie, preto je najlepšie ich uchovávať pri izbovej teplote a rýchlo ich zjesť. Ak ho potrebujete uchovávať v chladničke, odporúča sa zabaliť ovocie do novín a umiestniť do hornej časti chladničky.
Ako mangostan spracovať?
Mangostan môžete konzumovať čerstvý alebo si ho môžete odšťaviť či pridať do smoothie alebo ovocného šalátu.
Mangostána (Garcinia mangostana. L.)
Mangostan, alebo aj mangostána lahodná ako znie preklad z latinského názvu je tropický vždyzelený strom pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie, presnejšie z Malajzie a Filipín. Odtiaľ sa mangostána rozšírila do ostatných vlhkých tropických oblastí. Strom je pyramídový, dorastajúci do výšky 12m, husto olistený. Listy kožovité, zašpicatené dlhé 10-25cm. Kvitne obojpohlavnými kvetmi so štyrmi okvetnými lístkami, vo vnútri krémovými po obvode červenými. Po odkvitnutí sa tvorí plod – bobuľa mangostána, spočiatku so zeleným vonkajším oplodím, ktoré sa postupne ako dozrieva mení sa na červeno hnedé. Oplodie je hrubé a dužnaté, vo vnútri červené. Dužina je usporiadaná do 5-8 segmentov rôsolovitej konzistencie. Vo väčšine segmentov je nevyvinuté semeno, len v jednom je semeno vyvinuté.
Mangostána patrí do rodu garcinia a je jeho najznámejším druhom, ale okrem neho sa môžeme stretnúť aj s ďalšími druhmi tohto rodu s rôznym využitím, zväčša však len lokálnym. Sú to napr.:
- Garcinia humilis (Vahl) - nazývaná ako achacha. Pochádzajúca z južnej Ameriky, ktorá si v dnešnej dobe získava značnú popularitu.
- Garcinia dulcis (Kurz) - pestuje sa v Malajzii s na Molukách. Má sladké žlté plody s tenkým oplodím
- G. hanburyi (Hook.) - má drobné plody, ktoré sa používajú na získavanie farbiva gumiguty
- G. Indica (Choisy) - Veľké purpurovo-červené plody kyslastej chuti. Semená sa používajú na získavanie oleja, ktorého obsahujú až 30%
- G. xanthochymus (Hook.f.) - rozšírený druh, plody sa podobajú na broskyne. Dužina je žltá kyslá, používajú sa surové ako ovocie, prípadne na výrobu štiav
- ... a mnoho ďalších druhov, ktoré majú rôzne použitie
Rastlina Garcinia mangostanová z diela Hoola van Nooten, B., Fleurs, fruits et feuillages choisis de l’ille de Java: peints d’apres nature (1880); Zdroj: botanicus.org
Pestovanie Mangostány
Mangostána patrí k stromom s najpomalším rastom. Na pestovanie je náročný, jedná sa o tropickú rastlinu a znesie len krátkodobý pokles teploty k 5°C. Pôdu potrebuje výživnú s mierne kyslou pH reakciou. Nemá rád priamy slnečný úpal, naň sú náchylné hlavne mladé rastlinky. Rozmnožuje sa semenami, z ktorých vyrastajú rastliny totožné s materskou rastlinou. Semená vysievame do väčších nádob, pretože ťažko znášajú presádzanie. Semeno klíči veľmi dlho a niekedy klíčenie trvá aj viac ako pol roka. Substrát počas celej doby udržujeme mierne vlhký. Počas dlhej doby klíčenia treba dávať pozor na plesne, ktoré sa môžu začať tvoriť. Rastlinku pestujeme najlepšie celoročne v interiéri. Počas zimy mierne obmedzíme zálievku a snažíme sa rastlinke dopriať čo najviac svetla. V tropických oblastiach začínajú stromy plodiť najskôr po 5-6 rokoch, obvykle však neskôr. V našich podmienkach s tým však netreba rátať.
Plody sa jedia surové a sú považované za jedno z najkvalitnejších tropických ovocí. Nie je možné ich príliš dlho skladovať, po dlhšej dobe dochádza k hnilobe dužiny bez zjavných znakov na šupke. Šupka taktiež časom drevnatie. Plody sa pripravujú tak že sa po obvode narežú do hĺbky dužiny a následne je možné vyberať šťavnaté segmenty.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/mangostan-6-ucinkov-na-zdravie
https://citrusar.sk/mangostana.html
draxe.com