Olivy - 10 účinkov na zdravie
Vedeli ste, že olivy sú ovocie? Ovocie, na ktoré niekto nedá dopustiť, inému zase vôbec nechutí. Ale keď už si ho zamilujete telo sa vám určite odvďačí v podobe zdravia, krásy i štíhlej postavy.
Každá oliva je ako kombinovaný prípravok s obsahom najkvalitnejších účinných látok - polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov. Také množstvo drahocennáých látok, ako majú olivy, nájdeme u iných rastlín iba v semenách, jadrách a v klíčkoch.
Olivy rastú všade na svete, kde je teplo, slnečno a kde nemrzne. Najbližšou oblasťou pestovania olív je Toskánsko v Taliansku. Olivy už odpradávna pestujú v celej stredomorskej oblasti i v severnej Afrike. Veľké čierne olivy pochádzajú z okolia gréckej Kalamaty na juhu Peloponézu.
Obsah vitamínov a minerálov v olivách
Najväčším bohatstvom olivy je olej, ktorý obsahuje. Ide o biologicky aktívnu zmes rôznych druhov mastných kyselín.
Olivy v 100 g obsahujú 115-145 kalórií alebo približne 59 kalórií na 10 olív (za predpokladu, že priemerná hmotnosť olív je 4 gramy), 80% vody, 11 g tukov, nasýtené tuky 1,4 g, mononenasýtené tuky 8 g a polynenasýtené tuky 0,9 g, sacharidov 6,3 g, 3,2 g vlákniny, 0,8 g bielkovín. Ďalej obsahujú vitamín A, vitamín E, vitamín K a z minerálnych látok sodík, vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, jód.
Olivy posilňujú srdce, chránia pred vznikom rakoviny, zmierňujú bolesti pri zápalových procesoch, udržujú zdravé črevá, chránia pred vznikom cukrovky, pomáhajú redukovať hmotnosť, posilňujú imunitný systém, znižujú sezónne alergie, atď.
Olivy - 10 účinkov na zdravie
Olivy posilňujú srdce
Jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnej príhody je tvorba aterosklerotických povlakov na stenách krvných ciev. Zrýchlená oxidácia LDL (zlého) cholesterolu významne prispieva k vytvoreniu tohto povlaku, ale olivy a olivový olej to pomáhajú zastaviť. Vďaka prítomnosti fenolových zlúčenín sa významne redukuje oxidácia tohto cholesterolu, čím sa krvné cievy udržiavajú čistejšie a umožňujú voľný prechod krvi.
Olivy chránia pred vznikom rakoviny
Olivy zmierňujú bolesti pri zápalových procesoch
Olivy obsahujú fytochemikálie, silno protizápalové zlúčeniny, ktoré sú schopné zodpovedať účinku mnohých z najsilnejších liekov proti bolesti. To robí olivy mocným liekom na chronické zápalové stavy, ako je artritída alebo bolesť po tréningu. Konzumujte stravu bohatú na olivy, aby ste sa vyhli lieku proti bolesti, a vaše zdravie vás bude za to milovať!
Olivy pre zdravé črevá
Pravidelná konzumácia olív a olivového oleja zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia našich probiotických baktérií tým, že im ponúka energiu potrebnú na ich prežitie. Spotreba je spojená so zlepšením veľkosti kolónie mnohých rôznych probiotík, vrátane Bifidobacterium, ktoré pomáhajú telu produkovať prírodné antibiotiká.
Olivy znižujú riziko vzniku cukrovky
Olivy sú bohaté na mononenasýtené tuky, ktoré okrem iného môžu výrazne spomaliť rýchlosť absorpcie glukózy v krvi. Oxidačné poškodenie môže prebehnúť u diabetikov nekontrolovateľne, čo urýchľuje zhoršenie orgánov, ako sú obličky a oči. Antioxidanty nachádzajúce sa v olivovom oleji, rovnako ako protizápalová povaha tuku, pomáhajú zabezpečiť, aby diabetické komplikácie nevznikali.
Olivy pomáhajú redukovať hmotnosť
Zrelá dvojcentimetrová oliva obsahuje asi 25% oleja. Sú teda energeticky výdatné, pričom 73% energie pochádza z mastných kyselín. Stačí niekoľko olív, aby sme sa zasýtili, ak ich pridáme do šalátu alebo iného zeleninového pokrmu, zjeme menej. Znie to paradoxne, ale je to pravda - olivy sú veľmi mastné, a predsa nám pomáhajú redukovať hmotnosť.
Olivy posilňujú imunitný systém
Olivy sú vynikajúcou podporou pre imunitný systém, pretože znižujú pravdepodobnosť vzniku infekcie akéhokoľvek druhu, či už ide o bakteriálny, plesňový alebo vírusový pôvod. Olivy sa na tento účel kultúrne používajú už dlhú dobu, vrátane použitia listov na zvládnutie lokálnych rán a infekcií. Olivy dokonca vykazujú potenciál tlmiť rast ničivých baktérií MRSA - kmeň odolný na mnohé bežné lieky proti antibiotikám.
Olivy chránia oči
Olivy obsahujú dostatočné množstvo vitamínu A a jeho príbuzných antioxidantov, ktoré sa osvedčili ako prospešné pre zdravie očí. Tieto karotenoidné antioxidanty znižujú vekom podmienenú makulárnu degeneráciu, môžu znižovať tvorbu šedého zákalu a chrániť zdravie zrakového nervu. Olivy bohaté na vitamín E ponúkajú dodatočnú podporu, ktorá prevyšuje samotný vitamín A.
Olivy znižujú sezónne alergie
Olivy sú dobre známe pre svoje protizápalové účinky, ktoré tiež sprostredkúvajú účinky, ktoré majú za následok potlačenie alergií. Histamín sa uvoľňuje ako reakcia na určité stimuly, ktoré vyvolávajú alergickú reakciu. Olivy pôsobia ako antihistaminiká, znižujú zápal v pľúcach a znižujú produkciu hlienu, čo umožňuje ľahké dýchanie. Začnite konzumovať olivy pred alergickou sezónou a znížte si tak prejavy alergie.
Olivy pre zdravé kosti
Osteoporóza je pomaly sa vyvíjajúce ochorenie, ktoré ovplyvňuje integritu kostí a robí z neho dutú škrupinu toho, čo má byť husté kalcifikované tkanivo. Riziko osteoporózy môže byť znížené konzumáciou stravy bohatej na minerály na stavbu kostí a cvičením. Olivy majú špecifické polyfenoly, ktoré hrajú úlohu pri zdravej tvorbe kostí a metabolizme, znižujú riziko vylúhovania minerálov a oslabenia kostí.
Ako olivy nakupovať?
Olivy sú u nás dostupné v slanom alebo kyslom náleve v konzervách, sklenených pohároch alebo v sáčkoch. A samozrejme olivový olej rôznych značiek. Najkvalitnejší je z Talianska - má jemnú až kyslastú chuť.
Ako olivy skladovať?
Olivy v uzatvorenej konzerve, pohári či sáčku môžeme skladovať 1-2 roky. Po otvorení by sa olivy mali skladovať v chladničke, úplne ponorené v ich tekutine.
Ako olivy spotrebovať?
Olivy konzumujeme celé i pokrájané v rôznych omáčkach, hodia sa do šalátu i na studené misy.
Olivový olej používame iba lisovaný za studena. Znáša vysoké teploty, preto na ňom môžeme aj vyprážať. Vďaka charakteristickej chuti a vôni by sme ho mali používať predovšetkým v studenej kuchyni.
Olivovník európsky - Olea europea
Charakteristika olivovníka európskeho:
Olivovník európsky sa nazýva aj ´strom šťastia´. Tento strom rodí chutné plody - olivy, ktoré sú obľúbené naozaj všade. Z olív sa získava olivový olej a samotná drevina je atraktívnou ozdobou každej záhrady. Olivovník potrebuje pre svoj kvalitný, rýchly rast a pre tvorbu pekných plodov veľa svetla. Plody sa môžu vytvoriť aj v našich zemepisných podmienkach - čím južnejšie miesto pestovania olivovníka je, tým väčšiu šancu na krásne olivy má jeho pestovateľ. V lete by mala drevina stáť na teplom a slnečnom mieste v záhrade. Prezimuje naopak na chladnom a svetlom mieste (10°C). V chladnejšom období treba zálievku obmedziť, aby nedošlo k tvoreniu chorôb a hubovitých plesní. Zalievajte pomaly, nie naraz, aby rastline neopadali listy. Ak je chladnejšie, je treba rastlinu včas zakryť fóliou alebo tkaninou. Myslite pritom na korunu, pretože tá je najcitlivejšia. Olivovníku najviac vyhovuje dobre priepustná a vzdušná pôda. Pri olivovníku je známe, že čím je strom starší, tým je odolnejší. Ak olivovník pestujete v kvetináči, veľkosť kvetináča by mala byť rovnaká, ako je priemer koruny olivovníka.
slnečné
180+ cm
pravidelná
-12°C
dobre priepustná, vzdušná
biela
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová, naturalfoodseries.com