Cherimoya - 5 účinkov na zdravie
Cherimoya (Annona cherimola) je zelené, kužeľovité ovocie so šupinatou šupkou a krémovou, sladkou dužinou. Pochádza z pohoria Andy v Južnej Amerike a pestuje sa v tropických oblastiach s vysokou nadmorskou výškou.
Vďaka svojej krémovej štruktúre je cherimoya známa aj ako pudingové jablko. Často sa konzumuje lyžičkou a podáva sa ako puding. Cherimoya má sladkú chuť podobnú ovociu, ako napríklad banány a ananásy.
Niektoré časti cherimoya však obsahujú toxíny, ktoré môžu poškodiť nervový systém, ak sa konzumujú vo veľkých množstvách.
Cherimoya - nutričné hodnoty
Cherimoya je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a poskytuje približne 1/5 jeho dennej odporúčanej hodnoty. Okrem toho je veľmi dobrým zdrojom uhľohydrátov, draslíka, vlákniny, niekoľkých základných vitamínov a minerálov, neobsahuje cholesterol a nasýtené tuky a má nízky obsah sodíka.
Cherimoya - 5 účinkov na zdravie
Cherimoya podporuje imunitu
Cherimoya je bohatá na vitamín C, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zlepšovaní funkcie imunitného systému. Táto výživná látka je silný prírodný antioxidant, ktorý pomáha telu rozvíjať odolnosť proti infekčným látkam a odstraňuje škodlivé voľné radikály z tela. Podporuje tak imunitu proti bežným chorobám, ako je prechladnutie a chrípka, ako aj zabraňuje infekciám.
Vďaka vitamínu C tiež pomáha chrániť telo pred poškodením zápalovými voľnými radikálmi.
Cherimoya udržuje zdravé srdce
Dobre vyvážený pomer sodíka a draslíka v cherimoye pomáha pri regulácii hladín krvného tlaku a srdcového rytmu. Okrem toho sa preukázalo, že spotreba cherimoyy znižuje zlý cholesterol (LDL) a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v krvi. Zlepšuje tak prietok krvi do srdca a poskytuje ochranu pred infarktom, mozgovou príhodou a hypertenziou.
Cherimoya bráni vzniku rakoviny
Bohatý obsah antioxidantov v cherimoye poskytuje tomuto ovociu protirakovinové výhody. Rakovinové bunky sa tvoria v dôsledku voľných radikálov produkovaných oxidačným stresom. Tieto antioxidanty neutralizujú účinok voľných radikálov. Okrem toho obsahuje cherimoya značné množstvo vlákniny, ktorá zabraňuje absorpcii cholesterolu v čreve a bráni hlienovej membráne hrubého čreva vystaveniu toxickým látkam, čím sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a pečene. Poskytuje tiež ochranu proti rakovine prsníka.
Cherimoya udržuje zdravý mozog
Cherimoya je dobrým zdrojom vitamínov B, najmä vitamínu B6 (pyridoxín), ktorý kontroluje hladinu neurogénov GABA vo vašom mozgu. Adekvátne hladiny GABA upokojujú podráždenosť, depresie a bolesti hlavy. Vitamín B6 tiež chráni pred Parkinsonovou chorobou a zmierňuje stres a napätie. 100 gramov ovocia cherimoya obsahuje okolo 0,527 mg alebo 20% odporúčaných denných hladín vitamínu B6.
Cherimoya udržuje zdravú pokožku
Ako už bolo uvedené, ovocie má vysoký obsah vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravej a žiariacej pokožky. Vitamín C, ktorý je prírodným antioxidantom, pomáha pri hojení rán a vytvára kolagén, ktorý je potrebný na formovanie pokožky.
Známky starnutia, ako sú jemné vrásky, ako aj pigmentácia, sú výsledkom poškodenia pokožky pôsobením voľných radikálov. Vitamín C v cherimoya môže bojovať s voľnými radikálmi, čím poskytuje zdravú a bezchybnú pleť.
Zdroj: stylecraze.com, healthline.com
https://zdravopedia.sk/ovocie/cherimoya-5-ucinkov-na-zdravie