Mineola
V článku nájdete:
V článku nájdete:
Prezýva sa aj ako „Medový zvonček“ vďaka jeho tvaru nápadne pripomínajúci zvon. Minneola tangelo je hybrid medzi mandarínkou a grapefruitom. Mineola sa vyznačuje sladko kyslastou šťavou.
Mineola vznikla v Orlande na Floride. Bola vyšľachtená z grapefruitu Duncan a mandarínky Dance. Keďže citrus Orlando už existoval, nesie meno podľa ďalšieho floridského ovocného centra mineola.
Prvé kríženie vykonal Dr Walter T. Swingle v Eustis na Floride v roku 1897 a Dr. Herbert J. Webber v Riverside v Kalifornii v roku 1898. Mineola sa stala rýchlo populárnym ovocím. Jeho atraktívne farby, vynikajúca chuť a nízky obsah kôstok ju popularizoval na Floride, kde má v súčasnosti obmedzený hospodársky význam. Veľký záujem o toto ovocie je v kultúrach elevácie púštnych oblastiach nízkej Arizony a Kalifornie, kde bolo hlásených 594 akrov v roku 1964.
Mineola je v skutočnosti odrodou ovocia známeho ako Tangelo, ktoré sa objavilo už pred viac ako 300 rokmi v juhovýchodnej Ázii. Tento citrus je krížencom mandarínky s pomelom. Spojením ich anglických názvov (tangerín a pomelo) vzniklo práve označenie tangelo. Zo svojich predkov si citrus vzal to najlepšie a perfektne ich skĺbil. Po mandarinke tangelo zdedilo sladkú chuť a pomelo dodalo ovociu jeho šťavnatosť. Rovnako chutí aj Mineola.
Mineola a ďalšie citrusové plody sú bohaté na vitamín C, kyselinu listovú, draslík, pektín a fytochemikálie. Jedna mineola vám dáva 100 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C, živiny a antioxidantov, ktoré sú zodpovedné za blokovanie voľných radikálov, produkujúce kolagén a tiež sú zodpovedné za budovanie a opravy telesných tkanív. Podľa odborníkov na zdravú výživu a dietológov by mal dospelý jedinec zjesť najmenej 2,5 šálky ovocia a zeleniny každý deň.
Organická mineola je dobrým zdrojom draslíka s 220 miligramami na porciu. Draslík pomáha zlepšiť krvný tlak tým, že pôsobí proti účinkom sodíka. Aby bol váš krvný tlak pod kontrolou, American Heart Association odporúča prijímať 4,700 miligramov draslíka denne.
Mineola by mala byť skladovaná v chladnom a dobre vetranom mieste. Typické skladovanie mineoly je najlepšie v rozmedzí teplôt od 7-9 stupňov Celzia. Ak ich uchováte v chladničke, môžu vám vydržať až dva týždne.
Energeticky rastie do značnej veľkosti. Plod je guľatý s výrazným krkom a hladkou červeno-pomarančovou kôrou, ktorú je možné olúpať. Chuť je bohatá a ovocie je skutočne šťavnaté, pri zahryznutí môžete pocítiť nádych grapefruitu, ktorý je príznačný svojou horkosťou.
Organické a neorganické mineoly ponúkajú takmer identické množstvo živín. Niektorí pestovatelia sa rozhodnú organicky pestované plodiny obmedziť vystaveniu pesticídom, ale aj plody mineoly, ktoré nesú so sebou označenie ako „100 percent organické“ nemusia byť úplne bez patogénov a pesticídov. Ak máte obavy o obsah výživy alebo možnosti vystavenia pesticídov vášho ovocia, snažte sa ich zakúpiť v sezóne a nezabudnite dôkladne umyť šupku.
Zloženie
1 nakrájaná dusená šalotka
2 čl octu
1 čl horčice
2 čl olivový olej
šťava z jednej Mineoly
2 čl jemne strúhaný parmezán
Postup:
Zmiešajte všetky prísady v mixéri, kým sa nevytvorí hladká zmes.
Môžete ho použiť ako prvý chod, ale aj ako predjedlo.
Časová náročnosť: 45 minút
Celkový čas: 45 minút
Počet porcii: 6
Zloženie
1 nakrájaný pór
1/2 jemne nasekanej červenej papriky
1 šálka olúpanej a nakrájanej MINEOLA
2 lyžičky jalapeno mletého korenia
¼ šálky nasekaných lístkov koriandra
1 ¼ lyžičky soli
2 veľké vajcia
1 šálka hladkej múky
1 ½ lyžičky papriky
½ lyžičky cesnakového prášku
2 šálky nesladeného kokosu
surové krevety
Postup:
1.Predhrejte rúru na 230º. Pripravte si veľký plech na pečenie.
2.Zmiešajte pór, papriku, sekané citrusy, Jalapeno korenie, koriander a ¼ lyžičky soli v kuchynskom robote alebo mixéry.
3.Rozbite vajcia v malej miske. Rozšľahajte múku, papriku a cesnakový prášok v inej malej miske. Zmiešajte kokos a zvyšnú 1 lyžička soli v tretej miske.
4.Očistite krevety. Obaľte krevety v zmesi s múkou. Namočte vo vajci a potom obaľte v kokose. Krevety položte na pripravený plech. Pečieme, kým krevety nezhnednú, približne 10 až 12 minút. Podávajte so šalátom.
Zdroj: https://detoxtela.sk/mineola/
Online: | 26 |
---|---|
Celkom: | 39056 |
Mesiac: | 1936 |
Deň: | 86 |
© 2024 eStránky.sk | Tvorba www stránok zdarma | Závadný obsah? | Zpracování dat | RSS