Cirok/Čirok-obilnina
Cirok
Zdroj nenasýtených mastných kyselín, bielkovín a vlákniny.
Cirok
Cirok je stará a dlhodobo využívaná kultúrna obilnina. Pochádza z Etiópie, odkiaľ sa rozšíril do Afriky a následne do Indie a Číny. Cirok je tropická rastlina, ktorá rastie v polosuchých oblastiach sveta. Plodom je zrno bielej až hnedej farby, guľovitého tvaru , ktoré je pokryté šupkou (plevou). Je prirodzene bezgluténový, čo ocenia hlavne celiatici.
Pri súčasnom trende smerujúcom k biologicky plnohodnotnej strave sa cirok stáva stále viac obľúbeným .
Prečo je cirok zdravý?
Cirok je dobre porovnateľný z hľadiska výživovej hodnoty s inými obilninami. Obsahuje 63% škrobu, 11% bielkovín , 3% tuku a 6% vlákniny, avšak obsah týchto látok je ovplyvnený podmienkami pestovania.
Medzi biologicky cenné látky ciroku patria fenolické kyseliny, ako sú kyselina protokatechová, hydroxybenzoová, vanilová, kávová, ferulová a kyselina škoricová. Tieto kyseliny sa vyznačujú svojou antioxidačnou aktivitou.
Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíka, železa, zinku, medi a chrómu. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1, B3, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová, ktoré sú dôležité pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľné pri syntéze hormónov. Železo a niacín (vitamín B3) podporujú obehový systém krvi a železo podporuje správne fungovanie obehového systému. Cirok môže priaznivo ovplyvniť biologické procesy pri diabete a inzulínovej rezistencii, ako aj napomôcť pri správnom udržiavaní hladiny cholesterolu v krvi.
Tipy na použitie
Príprava ciroku je rovnaká ako príprava iných obilnín. Varíme ho v osolenej vode na miernom ohni v pomere 1:2 (cirok : voda) asi 30 min. Je vhodný ako príloha k hlavnému jedlu alebo na prípravu rizota a šalátov. Cirok sa dá pripraviť aj na sladko s ovocím.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Zdroj: https://ravita.sk/portfolio-item/cirok/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Cirok#/media/S%C3%BAbor:Sorghum.jpg (foto)