Výživná strava je dobrá nielen pre pokožku, ale aj celkové zdravie. Aj preto by v nej nemali chýbať napríklad černice. Sú bohaté na antioxidanty, majú nízky obsah kalórií, sacharidov a tukov, píše sa na healthshots.com. Dokonca sa verí, že ich konzumácia predchádza srdcovým chorobám a zmierňuje riziko vzniku rakoviny. Aké sú ich ďalšie výhody?
Nutričná hodnota černíc
V jednej šálke černíc nájdeme:
- 43 gramov kalórií
- 2 gramy bielkovín
- 0,49 g tuku
- 9,61 g sacharidov
- 5,3 g vlákniny
- 4,88 g cukru
- 0,62 mg železa
- 162 mg draslíka
- 20 mg horčíka
- 29 mg vápnika
- 21 mg vitamínu C
8 zdravotných výhod černíc
1. Zlepšujú trávenie
Toto bobuľové ovocie je vynikajúcim zdrojom vlákniny, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zabraňuje zápche. Nielen, že zlepší trávenie, ale udrží na uzde aj ochorenia srdca, ktoré môžu byť spôsobené práve jej nedostatkom. Upravuje tiež hladinu cholesterolu aj cukru v krvi.
2. Bohaté na vitamín C
Vitamín C je potrebný pri tvorbe kolagénu. Keď ho má človek dostatok, odzrkadlí sa to na zdraví jeho kĺbov, väzov, šliach, pokožky aj krvných ciev. Černice sú ním naplnené. Hojí rany, znižuje oxidačný stres, pomáha absorbovať železo a chráni telo pred nádchou a vírusmi.
3. Zvyšujú zdravie mozgu
Zahrnutie černíc do jedálnička je dobré aj pre mozgovú funkciu. Zlepšujú totiž zdravie mozgu, chránia pred voľnými radikálmi a ich konzumácia predchádza strate pamäti.
4. Posilňujú imunitnú funkciu
Černice obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu. Človek vďaka nemu dokáže bojovať s ťažkými infekciami, bežnou nádchou a kašľom. Nájdeme v nich aj vitamín A, o ktorom sa tiež predpokladá, že chráni telo pred infekciami a chorobami.
5. Zdravšia ústna dutina
Ak chcete pridať zdravé jedlo do svojho jedálnička, ktoré navyše ochráni vaše zuby pred poškodením, mali by ste vsadiť na černice. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Periodontal Research totiž zistila, že obsahujú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré zabránia tvorbe kazu a vzniku paradentózy.
6. Dobré pre srdce
Sú zdravou výživou pre srdce. Je to vďaka obsahu vlákniny, draslíka a antioxidantov. Znižujú cholesterol a aj vysoký krvný tlak.
7. Obsahujú vitamín K
Vedeli ste, že nedostatok vitamínu K môže viesť k rednutiu kostí a zlomeninám? Černice sú však jeho skvelým zdrojom. Ak ich začnete jesť, vyhnete sa tiež tvorbe modrín aj silnému menštruačnému krvácaniu.
8. Vysoký obsah antioxidantov
Antioxidanty sú molekuly, ktoré chránia telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Černice sú ich skvelým zdrojom, znižujú tak riziko vzniku srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.
A čo vedľajšie účinky?
Černice sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ich konzumácia podporuje celkové zdravie. Znižujú zápal a riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny, navyše zlepšujú trávenie. Ak sa konzumujú striedmo, nemali by mať žiadne vedľajšie účinky. Niektorí ľudia by si na ich konzumáciu predsa len mali dať pozor. Ktorí to sú?
- Ľudia s citlivým žalúdkom sú náchylní na nevoľnosť a zvracanie.
- Osoby s chronickými gastrointestinálnymi problémami alebo s rizikom ich vzniku.
- Tehotné a dojčiace matky by sa mali o ich konzumácii radšej poradiť s lekárom.