Quinoa - 7 účinkov na zdravie
Slovensky: Quinoa, Mrlík
Česky: Merlík čilský
Quinoa je pseudoobilnina, ktoré sa pestuje pre svoje jedlé semená. Jej kuchynské použitie je prakticky zhodné s obilninou. Neobsahuje lepok, a tak sa hodí pre bezlepkovú diétu.
Quinoa bola dôležitou plodinou pre Incké impérium. Odvolávali sa na ňu ako na „matku všetkých zŕn“ a verili, že je posvätná. Bola konzumovaná po tisíce rokov v Južnej Amerike a len nedávno sa stala trendom aj u nás, dokonca dosiahla status "superpotravina". Existujú tri hlavné typy quinoy: biela, červená a čierna.
POZOR! Quinou pred varením opláchnite
Quinoa má hrubú vonkajšiu vrstvu, ktorá sa musí pred konzumáciou odstrániť. Vonkajší obal má horkú chuť, a ak sa konzumuje, môže spôsobiť silnú bolesť žalúdka, plynatosť a pôsobí ako preháňadlo. Takže pred varením dôkladne umyte quinou a namočte ju na 2 hodiny. Potom vymeňte vodu, znova namočte a opláchnite. Opláchnite ju opakovane, kým pena úplne nezmizne. Tento proces odstráni zvyšok pesticídu, saponíny a ich horkosť.
Obsah vitamínov a minerálov v quinoe
Quinoa v 100 g obsahuje 368 kalórií, 6 g tukov, 64 g sacharidov, 7 g vlákniny a 14 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B6-pyridoxín, B8-cholín, B9-kyselinu listovú a vitamín E, aminokyseliny, flavonoidy, z minerálnych látok obsahuje mangán, fosfor, horčík, železo, zinok, meď, draslík, vápnik, sodík a selén.
Quinoa má veľmi vysoký obsah proteínov, udržuje zdravé kosti, udržuje zdravé srdce, je dobrá pri cukrovke, chráni pred vznikom málokrvnosti, podporuje trávenie, udržuje zdravé vlasy.
Quinoa - 7 účinkov na zdravie
Quinoa má vysoký obsah proteínov
Quinoa je jedna z mála rastlinných potravín, ktoré obsahujú kompletný proteín. Kompletný proteín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín - to sú aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať, a preto ich treba prijímať v potrave.
Quinoa udržuje zdravé kosti
Quinoa je skvelá pre zdravie kostí, pretože je bohatá na horčík. Quinoa je tiež bohatá na bielkoviny, ktoré slúžia ako stavebný kameň pre kosti. Ešte dôležitejšie je, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré telo nedokáže samo produkovať. A v neposlednom rade obsahuje mangán, ktorý pomáha predchádzať osteoporóze.
Quinoa udržuje zdravé srdce
Konzumáciou quinoy dochádza k znižovaniu hladiny zlého cholesterolu, čo znamená zníženie rizika aterosklerózy a koronárnych srdcových ochorení. Quinoa obsahuje mastné kyseliny, z ktorých 25% je vo forme kyseliny olejovej - je to mononenasýtená mastná kyselina a 8% je ALA (kyselina alfa-linolénová) - čo je omega 3 mastná kyselina, ktorá sa nachádza prevažne v rastlinách. Obe tieto kyseliny sú prospešné pre zdravie srdca.
Quinoa je dobrá pri cukrovke
Quinoa obsahuje komplexné sacharidy, ktoré sa v tele rozkladajú veľmi pomaly, čo umožňuje, aby hladina cukru v krvi bola stabilnejšia. Konzumácia potravín, ktoré majú nízky glykemický index, ako quinoa, nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, čo je dobré pri ochorení na cukrovku.
Quinoa chráni pred vznikom málokrvnosti
Quinoa obsahuje železo, ktoré pomáha predchádzať anémii. Železo je potrebné na výrobu hemoglobínu, ktorý je súčasťou červených krviniek a tie viažu a prenášajú kyslík v krvi. Quinoa obsahuje aj riboflavín, ktorého nedostatok môže zapríčiniť vznik anémie.
Quinoa podporuje trávenie
Vláknina obsiahnutá v quinoe spôsobuje, že v žalúdku dochádza k jej roztrhnutiu a to stimuluje steny tráviaceho traktu. Tráviaci trakt sa uzatvára, čo podporuje lepšiu absorpciu živín v tenkom čreve. V hrubom čreve, táto vláknina zabraňuje zápche. Vitamíny B v quinoe tiež hrajú dôležitú úlohu v trávení. Jedným z nich je tiamín, ktorý pomáha pri tvorbe kyseliny chlorovodíkovej (kyselina v žalúdku, ktorá napomáha trávenia). Riboflavín zasa napomáha rozvoju buniek lemovaných v stenách tráviaceho traktu. Ďalšia aminokyselina, nachádzajúca sa v quinoy, je kyselina glutámová, ktorá sa v tele premieňa na glutamín. Glutamín je zodpovedný za zdravie slizničnej výstelky žalúdka.
Quinoa udržuje zdravé vlasy
Hydrolyzovaný proteín extrahovaný z quinoy pôsobí ako prírodný a jemný povlak, ktorý chráni a vyživuje vlasové folikuly zvnútra. Proteín extrahovaný z tohto zrna sa tiež používa na výrobu vysoko kvalitných vlasových prípravkov. Deväť esenciálnych aminokyselín v quinoe pôsobí ako prírodný spevňovač a chráni vlasový folikul. Tiež opravujú poškodené vlasy a podporujú rast vlasov.
Zvlhčovadlá v quinoe vyživujú a hydratujú pokožku hlavy a udržiavajú ju dobre kondiciovanú. Nad vlasmi vytvárajú neviditeľný film, ktorý ich chráni pred znečistením a prachom.
Zeleninový šalát s quinoou
Ako quinou nakupovať?
Quinoa sa zvyčajne predáva vo vzduchotesných obaloch. Najbežnejším typom je biela, ale na niektorých miestach je k dispozícii aj čierna a trojfarebná quinoa. Skontrolujte si balenie, či nie je prítomná vlhkosť.
Ako quinou skladovať?
Uchovávajte quinou na chladnom a suchom mieste vo vzduchotesnej nádobe s pevným viečkom. Týmto spôsobom zostane čerstvá celé mesiace alebo viac ako rok, ak sa skladuje mimo dosahu slnečného žiarenia a tepla. Quinou môžete aj mraziť.
Ako quinou spotrebovať?
Quinou môžete pripravovať na slano i na sladko. Robia sa z nej výborné šaláty, prílohy, kaše, placky, môžete ju variť, zapekať a dokonca z nej pripraviť i pizzu.
Mrlík alebo tiež quinoa – jedná sa o fantastickú potravinu, ktorá má po nutričnej stránke všetko, čo by ideálne potravina mala mať. Bohužiaľ rad ľudí sa domnieva, že quinoa sa dá len kúpiť. Lenže to nie je pravda. Quinoa sa môže aj vypestovať, vďaka čomu miniete v obchodoch o niečo menej financií. Aj keď sa jedná o typickú americkú plodinu, môžete ju pestovať aj u nás. Je to naozaj jednoduché, keď viete, ako na to.
Zo všetkého najdôležitejšie je však výber správnej odrody. Hľadajte takú, ktoré vyhovujú naše klimatické podmienky a naše zemepisné šírky. Nesnažte sa pestovať druh, ktorý v našich končinách nerastie. Zároveň ešte pred vysádzaním pamätajte na jednu vec, a síce že quinoa môže dorásť až do výšky jedného alebo dvoch metrov.
Ako na pestovanie quinoy
Čo sa týka samotného pestovania quinoa, pustite sa do toho začiatkom mája, prípadne koncom apríla. Je dôležité, aby už nehrozili zimné mrazíky. Quinoa sa darí viac vo vyhriatej pôde, teda ak sa už pár dní nesie v znamení slniečka, je ideálny čas na jej zasiatí.
Quinoa sa zásadne vsádza do zeminy, ktorá je ľahká. Pozor si dajte predovšetkým na ílovitú pôdou, ktorá rastline práve dvakrát nesvedčí. Ďaleko lepšie je piesočnatá alebo úplne chudobná zemina, ktorú rastlina veľmi dobre znáša.
Rastlina sa zasieva zásadne do riadkov a medzi jednotlivými semenami sa nachádza zhruba pol metra rozostup. U pestovanie quinoa je veľmi dôležité, aby si rastliny vzájomne neprekážali.
Ako na hnojenie a polievanie
Najviac ošemetné je pri pestovaní každej rastliny hnojenie a tiež zalievanie danej plodiny. Čo sa týka quinoa, zalievame ju väčšinou ráno. To je ideálne časť dňa. Samozrejme aj tejto plodine vadí preliatie, preto ju zalievajte až vo väčšom suchu.
Čo sa týka hnojenie, to nie je potrebné. Ak predsa len chcete jej rast niečím podporiť, odporúčame kvalitný kompost alebo hnoj. To plne postačuje.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/zelenina/quinoa-7-ucinkov-na-zdravie
https://www.maglife.sk/ako-vypestovat-quinou/
https://www.stylecraze.com/art...