Ananás/Ananásovník
Pestovanie ananásu doma
Ananás a jeho pestovanie v troch jednoduchých krokoch
Ananás je úžasné tropické ovocie pozchádzajúce z trópov Južnej ameriky. Existuje niekoľko druhov ananásov rozličných veľkostí, farieb a tvarov, no najznámejším je ananas cosmos, ktorý poznáme aj my. Nielen že je ananás nezameniteľne chutný a osviežujúci, navyše sa veľmi jednoducho pestuje aj v domácich podmienkach. Všetko čo na to potrebujete je pritom len ananás, kvetináč so substrátom a trpezlivosť. I keď v našich klimatických podmienkach nie je možné vypestovať ananás v takých veľkostiach ako v trópoch, nasledovný postup vám pomôže vypestovať menšie, zdravé a chutné plody ananásu. Pestovanie ananásu doma môže byť aj zábavný projekt pre celú rodinu vrátane detí.
Pestovanie ananásu
Ananásovník je pomaly rastúca rastlina, takže pri jej pestovaní budete potrebovať trpezlivosť. Plod ananásu vyrastie až po troch rokoch po zasadení, no dovtedy môže slúžiť ako zaujímavá tropická izbová rastlina. Ak by sme chceli vypestovať plody ananásu v plnej veľkosti, rastlina by musela rozmermi dosiahnuť až 1,8m na šírku ako i na výšku. Ananásovník však dokáže vyprodukovať plody (I keď menšie) aj pri menších rozmeroch.
Krok 1: príprava ananásu na sadenie
Existuje hneď niekoľko spôsobov ako zasadiť ananás. My sme vybrali metódu ktorá sa nám najviac osvedčila – Namočenie odrezkov do vody a až následná výsadba do substrátu. Ananás je možné zasadiť I priamo do kvetináča no úspešnosť takejto výsadby je menšia.
Nech už sa ale rozhodneme pre akúkoľvek metódu, v prvom rade budeme potrebovať zdravý ananás ktorý môžeme bežne kúpiť v potravinách. Vyberieme si vždy zrelý zlato-hnedý (nie zelený) ananás s pevnými zelenými listami. Listy by sa nemali dať ľahko odtrhnúť z plodu a nemali by byť napadnuté škodcami.
Sadíme len hornú (zelenú) časť ananásu – korunku. Korunku z ananásu odstránime tak, že ju pevne uchopíme a rukou vykrútime z ananásu. Prípadne môžeme vršok odrezať a prebytočnú dužinu odstránime (inak by začala hniť). Následne je potrebné odkrajovať tenké plátky zo spodnej časti korunky až pokým neodhalíme koreňové púčiky. Snažíme sa pritom odkrajovať čo najtenšie plátky aby sme čo najmenej poškodili púčiky. Po odhalení koreňových púčikov odtrhneme spodné listy tak aby nám ostala 3 cm holá spodná časť korunky (stonka).
Takto ošetrenú korunku otočíme dole hlavou a necháme týždeň vyschnúť. Rany po rezaní a trhaní listov stvrdnú, čím zamedzíme prípadnej hnilobe. Po zaschnutí rán namočíme odhalenú stonku do pohára s vodou tak aby samotné listy neboli ponorené. Ideálne je použiť nepriesvitný pohár alebo fľašu aby svetlo nesvietilo na korienky. Takto namočenú korunku umiestnime na slnečné miesto bez veľkých tepelných výkyvov a vodu v nádobe vymieňame každé tri dni. Do dvoch týždňov by sme mali vidieť prvé korienky.
Namočenie korunky pred výsadbou môžeme preskočiť a korunku po vyschnutí zasadiť priamo do substrátu s použitím rastového stimulátora, no úspešnosť tejto metódy je nižšia. Pri oboch metódach je vhodné vysadiť viacero rastlín a následne vybrať tie najsilnejšie.
Krok 2: Sadenie ananásu
Ako náhle sa objavia korienky, môžeme ananás nasadiť do kvetináča. Ananás si vyžaduje dokonale priepustný substrát, takže môžeme použiť substrát na sukulenty prípadne si môžeme substrát vyrobiť z mixu záhradníckeho substrátu a piesku alebo perlitu (30%). Výsledný substrát by mal byť mierne kyslý. Na výsadbu môžeme použiť 15 cm kvetináč s drenážnymi dierami, na dno ktorého položíme 4 cm vrstvu hrubého štrku alebo kamienkov, kvôli lepšiemu odvádzaniu prebytočnej vody.
Do takto pripraveného kvetináča so substrátom môžeme zasadiť ananás. Rastlinu umiestnime na slnečné miesto a substrát udržiavame vlhký (nie mokrý). Takto zasadený ananás by mal zakoreniť do 8 týždňov. Pôvodné listy zvyčajne po zakorenení začnú schnúť a začínajú ich nahrádzať nové výhonky. Rastlinu zalievame cca. raz týždenne.
Krok 3 Presadenie ananásu
Po roku je potrebné ananás presadiť od väčšieho 30 cm kvetináča aby mal priestor na rast a novú zásobu živín. Opäť zabezpečíme dokonalú priepustnosť substrátu a dobrú drenáž kvetináča. Presádzanie zopakujeme znova na začiatku tretieho roka rastu ananásu.
Starostlivosť o ananás
Svetlo a teplo
Ananásu sa bude najlepšie dariť v čase letnenia na záhrade, no keďže je to tropická rastlina, musíme si dať pozor na mráz, ktorý by ju okamžite zničil. Ananásu neprospievajú dokonca ani dlhodobé teploty pod 10°C. Rast ananásovníku sa v zimných mesiacoch obmedzí následkom nedostatku prirodzeného svetla no počas skorej jari sa aktivita rastliny znova obnoví. Ananásovník potrebuje minimálne 6 hodín jasného svetla denne, pričom znesie i plné slnko ak mu doprajeme každodenné poprašovanie vodou. Pri prenášaní ananásu z interiéru na záhradu mu doprajte minimálne týždennú aklimatizáciu na polo tienistom chránenom stanovišti. V interiéri doprajte ananásovníku slnečné stanovište bez väčších teplotných výkyvov (ideálna teplota 18 – 24 °C). Počas zimných mesiacov môžeme prisvecovať rastline svetelnými zdrojmi vhodnými na pestovanie v interiéri. Počas vegetačného obdobia vyhovujú ananásu najviac tropické teploty 25 až 30°C, pri ktorých najviac prosperuje.
Voda a hnojenie
Ananásovník nepotrebuje veľa vody. Postačí zálievka raz týždenne, pričom prebytočná voda po zaliatí musí odtiecť a prebytočnú vodu v miske pod kvetináčom tiež odstránime. Dávku vody v zimných mesiacoch znižujeme a naopak počas vegetačného obdobia zvyšujeme.
Najvhodnejšou formou živín pre akúkoľvek jedlú rastlinu je kompost, prípadne granulované prírodné hnojivo s postupným uvoľňovaním a platí to aj pre ananás.
Choroby a škodcovia ananásu
Keďže je ananásovník tropickou rastlinou, v našich klimatických podmienkach nemá prirodzených špecializovaných škodcov. Môžu ho síce napadnúť červce prípadne roztoče, no ľahko sa ich zbavíme umytím listov mydlovou vodou. Jedinou vážnou hrozbou je hnitie koreňovej sústavy alebo hornej časti rastliny, ktorému môžeme zabrániť dobrou priepustnosťou substrátu a redukciou zálievky.
Kvitnutie a plod
V prirodzenom prostredí trvá ananásovníku cca 24 mesiacov, kým vyprodukuje zrelý ananás. Kvitnutiu predchádza vytvorenie kvetného puku (po 13 mesiacoch rastu) a následného červeného kornútu (15 mesiacov) vyrastajúceho zo stredu rastliny. Po 20 mesiacoch nastáva samotné kvitnutie. V tropických oblastiach začínajú ananásovníky kvitnúť v decembri a januári, keď sú noci chladnejšie (13 až 18°C) a deň sa skracuje na cca. 10 až 11 hodín. Ananás v kvitne postupne v radoch od spodku po vrch kornúta. Kvitnutie trvá cca. dva týždne, pričom jednotlivé kvety vydržia iba jeden deň. Po odkvitnutí posledných kvetov sa začína formovať samotný plod, ktorý je zrelý keď má zlatohnedú farbu.
V našich klimatických podmienkach trvá ananásovníku dlhšie kým začne kvitnúť a vytvárať plod (cca 3 roky). Kvitnutie však môžeme vynútiť simuláciou vhodných podmienok. Podmienkou je že ananásovník musí mať minimálne 60 cm na výšku aj šírku a vek minimálne 14 mesiacov. Ak sú tieto podmienky splnené, položíme do kvetináča dve prezreté jablká, na celú rastlinu navlečieme plastikové vrecko a umiestnime na tienisté stanovište na dva týždne. Prezreté jablká generujú etylén ktorý aktivuje kvitnutie. Najvhodnejším obdobím na spustenie kvitnutia je začiatok zimného obdobia. Do dvoch až troch mesiacov by mal ananásovník vytvoriť kvetný puk v strede rastliny.
Po dozretí a obratí plodu dokáže ananásovník vyprodukovať ešte dva plody, pričom na každý bude potrebovať minimálne rok. Tieto plody sa formujú na bočných výhonkoch ktoré ananásovník zvyčajne vytvára ešte pred vytvorením prvého ananásu. Ak ananásovník vytvorí takýchto výhonkov viac ako jeden, môžeme ich odrezať a samostatne zasadiť podobne ako korunku.
Autor: Jakub Durdík
Ananás - 10 účinkov na zdravie
Mnohí zastávajú názor, že treba jesť iba to, čo sa dopestuje v našich končinách. Exotické ovocie niektorým ľudom nič nehovorí. Mnohí si ho nekúpia preto, že nevedia, ako ho správne jesť, iných odradí cena. Ovocie zo vzdialených končín sveta však môže nášmu telu dodať nielen potrebné vitamíny.
Niektoré druhy u nás už zdomácneli, ako napríklad banány, či kivi, no niektoré si stále zachovávajú nádych exotiky.
Ananás a jeho pôvod
Toto exotické ovocie pochádza z tropickej Ameriky a Západoindických ostrovov. Je to tiež jedna z lahôdok, za ktorú vďačíme Kryštofovi Kolumbusovi, ktorý bol prvým Európanom, čo poznal toto výnimočné ovocie na ostrove Quadeloupe. Ananás sa potom rýchlo stal vyhľadávaným lahôdkovým ovocím v Európe a jeho pestovanie sa postupne rozšírilo do najrúznejších tropických končín sveta. Dnes sú jeho hlavnými producentmi Havajské ostrovy, Brazília, Mexiko, Malajzia, Azory, Tajwan, Ghana, Kongo, ostrovy Západnej Indie. K nám sa ananásy dovážajú predovšetkým z Kuby.
Mnoho ľudí pozná ananás najmä v kompótovej podobe v šľahačkových pohároch a zákuskoch. A hoci sa k nám už dlho dodávajú aj čerstvé plody, mnohí stále dávajú prednosť zaváranému ananásu. Konzervovaním sa však ničí jeho najcennejšia zložka – enzým bromelaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Využíva sa aj v tabletkovej forme v systémovej enzymoterapii pri liečbe tráviacich problémov, srdcových chorôb a trombózy, pretože rozpúšťa krvné zrazeniny. Dokázalo sa, že zvyšuje účinnosť antibiotík a pôsobí protizápalovo. Ananás je vhodný na udržiavanie štíhlej línie. Môže za to aj množstvo vlákniny a nízky obsah kalórii v ananáse. Domorodé obyvateľstvo využívalo ananásovú šťavu aj na kloktanie pri zapálenom hrdle, tráviacich problémoch, liečbe artritídy a bronchitídy. Celkovo pôsobí ananás na organizmus očistne, preto je vhodný ako súčasť očistných kúr.
Oproti iným druhom ovocia ananás obsahuje pomerne málo vitamínov a minerálov. Niektorí jedinci môžu byť na čerstvý ananás dokonca alergickí.
Obsah vitamínov a minerálov v ananáse
Ananás má vysoký obsah Bromelínu, 90% vody, betakarotén, sacharidy, bielkoviny, vlákninu a taktiež vitamíny A, B, C, E a K a minerály: vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, draslík, horčík, množstvo kyselín: listovú a pantoténovú, citrónovú, maleínovú a tartarínovú.
Toto obľúbené ovocie je plné živín, antioxidantov a ďalších užitočných zlúčenín, ako sú napríklad enzýmy, ktoré dokážu bojovať proti zápalom a chorobám.
Ananás a jeho zlúčeniny sú spojené s mnohými zdravotnými prínosmi vrátane podpory trávenia, posilnenia imunity a urýchlenia obnovy z chirurgického zákroku.
Čerstvo vytlačená ananásová šťava sa v prírodnom liečiteľstve používa pri horúčkovitých ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ ananás pochádza, ho považujú za účinné afrodiziakum.
Ananás - 10 účinkov na zdravie
Ananás a bielkoviny
Bromelín, ktorý ananás obsahuje je kombináciou troch proteolytických enzýmov: bromelínu, ananázy a extranázy. Ananás nám teda môže veľmi účinne pomôcť nutrične využiť bielkoviny v organizme. Štiepi bielkoviny a pomáha nášmu zdraviu dvojakým spôsobom:
- bromelín rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a likviduje parazity
- štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny
Ananás na prekrvenie organizmu
Zázračné účinky bromelínu sa prejavujú aj v tom, že pôsobí proti zrážaniu krvi, a tým zlepšuje prekrvenie organizmu. Znižuje krvný tlak a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stenách ciev (príčina artériosklerózy).
Ananás má protizápalové účinky
Enzým bormelín má aj protizápalové účinky. Znižuje svalové napätie a zablokovaním syntézy niektorých tkanivových hormónov (odborne sa nazývajú prostaglandíny typu 2) pôsobí proti lokálnym svalovým kŕčom, ako sú napr. menštruačné kŕče.
Ananás na pigmentové škvrny
Bromelín preniká aj cez pokožku. Vatovým tampónom namočeným v ananásovej šťave sa môžeme pokúsiť zosvetliť alebo celkom odstrániť starecké pigmentové škvrny na rukách.
Ananás uľahčuje trávenie
Pomáha nielen pri tráviacich ťažkostiach, akými je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačky, vracanie, ale aj zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy.
Ananás a rakovina
Bromelín ma protirakovinové účinky, potláča rast nádorov a zvyšuje účinnosť chemoterapie.
Rakovina je chronické ochorenie charakterizované nekontrolovaným bunkovým rastom. Jeho progresia je bežne spojená s oxidačným stresom a chronickým zápalom. Ananás a jeho zlúčeniny môžu znížiť riziko vzniku rakoviny. Je to práve preto, že môžu minimalizovať oxidačný stres a zmierniť zápal.
Ananás na imunitu
Ananás obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálov a enzýmov, ktoré môžu kolektívne podporovať imunitu a potláčať zápal. Protizápalové vlastnosti pomáhajú imunitnému systému.
Ananás urýchľuje regeneráciu po chirurgickom zákroku
Konzumácia ananásu môže skrátiť čas potrebný na zotavenie z operácie. Z veľkej časti je to spôsobené protizápalovými vlastnosťami bromelaínu.
Niekoľko štúdií ukázalo, že bromelaín môže zmierniť zápal, opuchy, modriny a bolesť, ktoré sa často vyskytujú po operácii.
Ananás na kosti
Spolu s vápnikom je stopový minerálny mangán nevyhnutný pre udržanie silných kostí a zdravých spojivových tkanív. Jediný šálka ananásovej šťavy obsahuje asi 76% odporúčanej dennej hodnoty mangánu. Mangán pomáha odvrátiť osteoporózu a zmierniť symptómy ochorenia kosti tým, že pomáha zlepšiť celkovú hustotu kostí a minerálov.
Ananás na chudnutie
Atribútom tohto ovocia, ktorý prispieva k úbytku hmotnosti, je veľmi vysoký obsah vody. Potraviny s vysokým obsahom vody majú schopnosť zapĺňať žalúdok, aby ste sa cítili plní a sú tiež nevyhnutné pre stratu hmotnosti.
Ananásy majú nízky obsah tuku! Takže ak máte po slabej večeri chuť na sladké siahnite po tomto nízkokalorickom ovocí.
Ako ananás nakupovať?
V obchode by sme mali siahnuť len po zrelých plodoch. Spoznáme ich podľa toho, že tvrdé odstávajúce šupinky sa dajú ľahko odtrhnúť. Koža by mala byť žiarivá žltá bez bielych alebo hnedých oblastí. Vôňa ananása by mala byť sladká, ale ak je príliš sladká a má takmer náznak alkoholu, potom je prezretý. Zrelé ovocie bude mať tlmený, pevný zvuk. Nezrelé ovocie bude znieť duto.
Ako ananás skladovať?
Ananás je citlivé ovocie - nesmieme ho skladovať na priveľmi chladnom mieste. Uloženie do chladničky mu rozhodne neprospeje.
Ako ananás spracovať?
Čerstvý ananás nakrájame na kolieska hrubé ako prst a až potom ostrúhame. Konzumujeme ho nožíkom na ovocie a dezertnou vidličkou, krevitý hlúb nejeme. Ak chceme ananás pekne naservírovať, môžeme ho rozdeliť pozdĺžne na štvrtiny a drevitý hlúb vykrojiť. Kústky ostrúhame, pokrájame a podávame v úprave podľa vlastnej fantázie.
Ananás môžeme použiť i do šalátov, môžeme z neho uvariť želé alebo marmeládu, kúsky ananásu dotvárajú mnohé sladkokyslé zeleninové jedlá. Bez ananásovej šťavy sa nezaobídeme ani pri príprave kokteilov a miešaných nápojov.
Ananás - Nutričné hodnoty
(100g)184kj
0.49
12.7g
3.46g
0.19g
1.95g
Priemerný obsah vitamínov
| %ODD* mužov3.9%
5.8%
1.5%
1%
3.8%
18.6%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Priemerný obsah minerálov
| %ODD* mužov2%
4.1%
4%
10.4%
4%
1%
2.7%
7.4%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Soňa Štubňová
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová - Ovocie a zelenina ako liek, s. 16
Zdroj: https://www.chovatelahospodar.sk/tema/pestovanie-ananasu-doma
https://zdravopedia.sk/ovocie/ananas-nie-len-na-chudnutie