Josta
Josta je plná vitamínov a minerálov a navyše výborne chutí
Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Ako taký je zaujímavým doplnkom do každej záhrady. Vyznačuje sa bujným rastom, odolnosťou voči chorobám a škodcom a nenáročnosťou na podmienky pestovania. Plody sú veľkosti malého egreša, rastúce v malých strapcoch. Chuť plodov je veľmi dobrá, silne aromatická, šťavnatá. Plody sú vhodné na priamy konzum ako aj spracovanie.
Josta pochádza z kríženia čiernej ríbezle a egreša, ktoré vykonal Dr. Rudolf Bauer okolo roku 1970 na Max-Planck-Inštitúte v Kolíne v Nemecku. Na trhu je josta od roku 1975. Bezostnatý krík s dlhými výhonkami sa podobá však viac kríku čiernej ríbezle ako kríku egreša.
Čo obsahuje Josta
Josta tiež známa pod názvom Ribes Nidigrolaria (lat.) alebo Jostaberry (en) obsahuje to najlepšie z oboch zdrojových plodín. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a P ktoré podporujú imunitu, posilňujú srdcovo cievny systém, mozgovú činnosť a detoxikuje organizmus. Konkrétne vitamín P obsahuje látky (flavonoidy)ktoré výrazne pomáhajú spevňovať cievy čím pomáhajú pri liečbe kŕčových žíl. Taktiež obsahuje vitamíny A, B a z minerálnych látok najmä železo, vápnik, fosfor, sodík a draslík.
Účinky josty na zdravie
Josta obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a P (alebo antioxidanty a flavonoidy). Tie se podieľajú na podpore imunity, detoxikácii organizmu, posilňujú obehový systém a srdce a tiež pozitívne pôsobia na činnosť mozgu. Flavonoidy ďalej spevňujú cievne steny a pôsobíia proti vzniku kŕčových žíl a pomáhajú pri ich liečbe.
Listy josty sa používajú na podporu trávenia a považujú sa za dobrý prostriedok pri znižovaní hmotnosti, pretože podporujú metabolizmus.
Ako pestovať jostu?
Vypestovať si jostu je mimoriadne jednoduché, koniec koncov platí to isté, čo pri pestovaní jej ovocných „rodičov“. Vyhovuje jej slnko až polotieň a krík, narozdiel od egrešov, nemá nepríjemné tŕne. Bez problémov zvláda aj mrazy. Dokonca krík josty nenapádajú ani žiadni škodcovia a choroby, narozdiel od egrešov a ríbezlí. Ak si však chcete vysadiť viacero kríčkov, doprajte im aspoň dvojmetrové rozostupy, pričom pokiaľ ide o úrodu, jeden krík vám dokáže dopriať aj viac, ako desať kilogramov úrody.
Kedy jostu vysádzame?
Josta sa vysádza buď od marca do mája alebo potom od októbra do novembra. Z chutných plodov sa následne môžete tešiť v júli. Výborne vám poslúži na priamy konzum, do koláčov, ale tiež na prípravu džemov, kompótov či sirupov, ako aj na zamrazenie. Pred dozretím sú josty zelené, po dozretí tmavofialové až čierne. Josta obsahuje veľké množstvo vitamínov (predovšetkým C a P, ale aj A a B), bioflavonoidov a minerálov (vápnik a železo).
Použité zdroje:
https://www.zelenyjezko.sk/blog/josta-je-plna-vitaminov-a-mineralov-a-navyse-vyborne-chuti
https://www.nazdravie.sk/josta/
https://www.peknetelo.eu/ovocie/josta/
https://www.kamzakrasou.sk/josta-ako-krizenec-egresa-a-ribezle-zachovala-si-to-najlepsie-z-oboch-/16619