Kustovnica čínska - 8 účinkov na zdravie
Kustovnica je v posledných rokoch propagovaná ako "superpotravina" pre svoje silné antioxidančné a omladzujúce účinky. Stačí vám len hrsť (cca 30 g) denne a predĺžite si život.
V tradičnej čínskej medicíne majú plody kustovnice čínskej nezastupiteľné miesto a používajú sa po stáročia. Je využívaná najmä ako doplnok stravy alebo sa pripravuje v podobe čaju. Ako liečivé sa využívajú okrem plodov aj ostatné časti rastliny – lístie, kôra a korene. V Číne sa kustovnica čínska považuje za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Využívanie jej liečivých plodov sa datuje v Číne od obdobia konca dynastie Ming (1368 – 1644). Účinky napomáhajúce k predĺženiu života podporuje mýtus, že Číňan Li Qing Yuen sa dožil 252 rokov (1678 – 1930) vďaka pravidelnej konzumácii plodov kustovnice čínskej.
Obsah vitamínov a minerálov v kustovnici
Kustovnica v 100 g obsahuje 359 kalórií, 5 g tukov, 54 g sacharidov (z toho 51 g cukry), 22 g vlákniny a 11 g bielkovín, 18 druhov aminokyselín vrátane všetkých ôsmich esenciálnych (arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán, valín), 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, fosfor, sodík, mangán, germánium a selén), je aj veľmi bohatým zdrojom karotenoidov, čo signalizuje aj jej výrazné červené zafarbenie. Obsahuje dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B6-pyridoxín, C a E a beta sitosterol (rastlinný sterol čiže fytosterol).
Kustovnica podporuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, udržuje zdravé oči, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, detoxikuje pečeň a čistí obličky, zvyšuje energiu a zlepšuje náladu, udržiava zdravú pokožku a vlasy.
Kustovnica - 8 účinkov na zdravie
Kustovnica podporuje imunitu
Kustovnica obsahuje antioxidanty, ktoré sú známe pre svoje imunitné posilňujúce vlastnosti a schopnosť bojovať proti škodlivým voľným radikálom a zápalom.
Kustovnica obsahuje veľké množstvo vitamínov A a C, podobne ako iné bobule, vrátane čučoriedok a malín. Vitamíny A a C sú nevyhnutné pre budovanie imunity a prevenciu chorôb, od bežného prechladnutia až po rakovinu.
Kustovnica bráni vzniku rakoviny
Vysoké hladiny antioxidantov, vrátane vitamínu C, zeaxantínu a karotenoidov v kustovnici, sú zodpovedné za boj proti rakovinovým bunkám. Antioxidanty spomaľujú rast nádorov, znižujú zápal a pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tela.
Kustovnica udržuje zdravé oči
Kustovnica má schopnosť chrániť oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je makulárna degenerácia, hlavná príčina slepoty u starších dospelých. Kustovnica je prirodzená liečba makulárnej degenerácie a je prospešná pre zrak kvôli jej vysokým úrovniam antioxidantov (najmä zeaxantínu), ktoré pomáhajú zastaviť poškodenie pôsobením UV žiarenia, voľných radikálov a iných foriem oxidačného stresu.
Kustovnica prospieva zdraviu očí aj tým, že chráni sietnicu pred ganglionovými bunkami (nezhubné bunky), čo znamená, že antioxidanty v kustovnici pôsobia ako prirodzená liečba glaukómu (zeleného zákalu).
Kustovnica udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi
Kustovnica vykazuje významné hypoglykemické účinky a aktivitu zvyšujúcu citlivosť na inzulín zvýšením citlivosti na glukózu. Ako súčasť zdravej výživy, prírodný liek na cukrovku a spôsob, ako zvýšiť citlivosť na inzulín, kustovnica je jednou z najlepších možností pre tých, ktorí majú problémy s vyrovnávaním hladiny glukózy v krvi.
Kustovnica detoxikuje pečeň a čistí obličky
Kustovnica je považovaná za jednu z najlepších zložiek na podporu zdravia pečene a obličiek, pretože prospieva meridiánom pečene a obličiek na obnovenie vitality, sily a zdravia.
Kustovnica zvyšuje energiu a zlepšuje náladu
Kustovnica je bohatá na vitamíny B a C a obsahujú aj mangán a vlákninu - všetky tieto živiny zvyšujú hladiny energie a sú známe tým, že zvyšujú pozitivitu. Bobule sa tiež používajú v tradičnej čínskej medicíne na boj proti depresii a iným poruchám úzkosti a nálady.
Kustovnica udržuje zdravú pokožku
Kustovnica obsahuje betakarotén, ktorý pomáha podporovať zdravú pokožku a dokonca pôsobí ako prirodzená liečba rakoviny kože. Šťava z kustovnice dodáva antioxidačnú aktivitu, ktorá poskytuje významnú ochranu pred kožnými poruchami a peroxidáciou lipidov poškodením UV žiarením. Výsledky ukazujú, že pitie šťavy z kustovnice zvyšuje ochranu pred poškodením voľnými radikálmi zo slnka. Kustovnica poskytuje dodatočnú fotoprotekciu pre ľudí, ktorí sú náchylní na rakovinu kože a iné kožné poruchy.
Kustovnica dobre funguje aj pri liečbe hyperpigmentácie. Je bohatá na vitamín C, betakarotén a aminokyseliny - to všetko zlepšuje pleť a rozžiari pokožku.
Kustovnica udržuje zdravé vlasy
Kustovnica je bohatá na vitamín A, živinu známu pre zvýšenie krvného obehu. Zlepšuje tiež krvný obeh do pokožky hlavy, čím podporuje rast vlasov a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Vitamín C zas pomáha pri vstrebávaní železa, ktoré je tiež nevyhnutné pre rast vlasov.
Kustovnica čínska (Goji) - Nutričné hodnoty
(100g)349kj
14.26
77.06g
16.7g
0.39g
13g
Priemerný obsah vitamínov
| %ODD* mužov1149.6%
13.3%
100%
44%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Priemerný obsah minerálov
| %ODD* mužov19%
90.9%
19.8%
21%
75.5%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Ako kustovnicu nakupovať?
Pri kúpe si skontrolujte štítok obalu, aby ste sa uistili, že nie sú pridané žiadne cukry alebo konzervačné látky, ako je oxid siričitý, ktorý sa niekedy pridáva do sušeného ovocia, aby sa zachovala ich farba. Kustovnica musí byť suchá, ale stále si ponecháva mäkkosť po zahryznutí.
Ako kustovnicu skladovať?
Skladujte sušené bobule na chladnom, tmavom mieste. Takto vám vydržia aspoň jeden rok, aj keď značky, ktoré balia bobule s pridanými konzervačnými látkami, môžu propagovať dlhšiu životnosť. Nesmú sa skladovať vo vlkhu, pretože sa začnú zhlukovať a na seba lepiť.
Ako kustovnicu spotrebovať?
Kustovnica má všestranné využitie, môžete ju konzumovať samotnú, alebo pridať do jogurtu, cereálii, smoothies, uvariť si z nej čaj, pridať do raw guliek, koláčov, kaše.
GOJI / KUSTOVNICA ČÍNSKA – jednoduché pestovanie, ako na to?
Zaujíma vás, ako pestovať kustovnicu čínsku a získať tak chutné plody GOJI berry? V prvom rade je nutné si uvedomiť, že podiel účinných látok, ktoré táto rastlina a jej bobule obsahujú, vždy závisí od oblasti, kde sa pestuje. Hoci hlavnú úlohu hrá pôda a klíma, nemusíte mať z pestovania kustovnice obavy. Poradia si s ňou totiž ako ostrieľaní záhradníci, tak aj nadšenci, ktorí nemajú príliš veľa skúseností.
Ak premýšľate, ako zvláda kustovnica čínska pestovanie v SR, ani tu sa nemusíte zbytočne trápiť. Táto rastlina totiž preferuje prostredie, kde prevládajú suché a teplé leta, ale zároveň je mrazuvzdorná a nevadia jej ani tuhé zimy, ktoré u nás niekedy panujú. V našich zemepisných šírkach sa jej teda väčšinou darí veľmi dobre a prináša pestovateľom veľké množstvo chutných plodov.
Samotné pestovanie GOJI je pomerne nenáročné, pretože táto rastlina dobre znáša aj menej kvalitné pôdu. Optimálne je stanovište, kde má dostatok slnečného svitu, živín a vlahy, ale zemina by nemala byť príliš premočená. Vhodná je preto ľahšia piesočnato-ílovitá pôda, ktorá má vyššie pH. Celkovo sa však jedná o odolnú drevinu, ktorá nevymŕza, ale ľahko odnožuje a rozrastá sa do všetkých strán.
Aby rastlina dobre rodila, potrebuje okolo seba tiež dostatočné množstvo voľného miesta. Ideálne je teda vyčleniť kustovnici vlastný priestor a vysadiť ju minimálne 2,5 metra ďaleko od ostatného porastu na vašej záhrade. Majte však na pamäti, že v priaznivom prostredí sa rýchlo odnožuje a môže sa dokonca stať burinou, ktorej sa budete ťažko zbavovať.
VÝSADBA KUSTOVNICE
Ako pestovať Goji, aby sa jej u vás na záhrade dobre darilo a veľa rodila? Kustovnica čínska nie je príliš náročná, takže ju môžete pestovať ako zo semien, tak aj pomocou vyzretých bylinných odrezkov. Kým mladé zelené odrezky je možné z rastliny získať od júna do augusta, na jeseň a v zime je potom priestor pre odrezky drevnaté. Okrem toho sa kustovnica čínska dá množiť aj pomocou oddelkov a odkopkov.
Ak sa pustíte do pestovania kustovnice zo semienok, mali by ste vedieť, že GOJI semienka sú dlhá zhruba 2,5-3 milimetre a počet sa vždy líši podľa veľkosti konkrétnej bobule. Ich výsev sa vykonáva skoro na jar, zhruba od marca do mája. Mladé semenáčiky je potom dobré nechať v prvom roku prezimovať v skleníku, ale nie je to vyložene nutnosť.
Pokiaľ ide o GOJI sadenice, ktoré ste si sami vypestovali, alebo priniesli zo záhradníctva, tie je vhodné presadiť do voľnej pôdy v marci či v apríli. Stačí ich uložiť do vykopanej jamy o hĺbke 20 centimetrov a šírkou 30 centimetrov, ktorej dno pred výsadbou polejete vodou a dobre pohnojíte kompostom či hnojom. Následne je dobré obsypať rastlinku mulčovacou kôrou, aby nevysychala.
PESTOVANIE GOJI v kvetináči
Ak ste sa pustili do domáceho pestovania kustovnice čínskej a zasadili ste drobné semienka do pripravených kvetináčov, mali by ste pre tieto rastlinky nájsť vhodné stanovište. Ideálne je miesto, kde budú mať dostatočné množstvo slnečného svitu, ale väčšinou im nevadí ani polotieň. Dobre teda znáša kustovnica čínska pestovanie na balkóne.
ZALIEVKA, HNOJENIE a REZ KUSTOVNICE
Ako zalievať kustovnicu čínsku? Čo sa týka zálievky, táto rastlina nie je príliš náročná. Prvé a posledné zalievanie v tom istom roku by malo byť vždy najvýdatnejšie. V období medzi aprílom a júnom potom stačí kustovnicu zalievať zhruba každých 25 dní, pokiaľ je však rastlinka čerstvo vysadená, zálievka by mala byť častejšie. Akonáhle v septembri začnú dozrievať plody, zálievku potom obmedzujeme.
Pokiaľ ide o hnojenie, ideálne by ste mali kustovnicu čínsku hnojiť pravidelne – na jeseň pridaním maštaľného hnoja a počas apríla prídavkom močoviny. V priebehu mája a júna je potom dobré dodávať fosforečnan amónny a od mája tiež hnojiť prostredníctvom výživového postreku na listy (približne každých 20 dní).
Ako ostrihať GOJI? Hneď počas prvého roka môže kustovnica čínska vyrásť pomerne vysoko, takže je dobré ju pravidelne zastrihávať a vykonávať omladzovací rez. Počas februára či marca by ste najprv mali odstrániť všetky výhonky z vrchnej aj spodnej časti kmeňa. Zároveň však nezabúdajte ani na strednú časť, ktorá potrebuje prevzdušniť. Toho docielite odstránením starých, prekrížených a zbytočne hustých konárov.
Okrem toho sa odporúča vykonávať aj letný rez kustovnice čínskej. Počas teplých mesiacov je totiž ideálna doba na odstránenie silných výhonkov z hlavného kmeňa, aby mali zvyšné konáre voľný prístup k svetlu a zároveň sa dostali na vzduch.
GOJI PLODY
Sladké oranžové až červené bobule, ktoré kustovnica plodí, zvyčajne dozrievajú v priebehu septembra či októbra, kedy je tiež vhodné ich zberať. Pokiaľ ide o česanie plodov, to sa vždy vykonáva ručne a je nutné k nemu pristupovať s väčšou opatrnosťou. Bobule sú totiž pomerne mäkké, takže by ich neopatrná manipulácia mohla poškodiť.
GOJI CHOROBY
Čo sa týka nepriaznivých vplyvov, niekedy je kustovnica čínska napadnutá škodcami a zároveň ju môžu ohroziť aj konkrétne choroby. Vzhľadom k tomu, že sa táto rastlina radí do čeľade ľuľkovitých, môže sa u nej vyskytnúť napríklad pleseň zemiaková. Ak je navyše počas leta teplejšie počasie, napádajú kustovnicu často roztoče alebo niektoré druhy vošiek.
ĎALŠIE DRUHY KUSTOVNICE
Okrem kustovnice čínskej existuje viac ako 80 ďalších druhov kustovníc, ktoré tiež patria do čeľade ľuľkovitých. Tie sú rozšírené v miernych a subtropických oblastiach na oboch pologuliach, a to predovšetkým v Južnej Amerike, na juhu Afriky, v Ázii, ale aj v Európe. Na našom kontinente sa môžete stretnúť napríklad s týmito druhmi:
- Kustovnica obyčajná (Lycium halimifolium)
- Kustovnica cudzia (Lycium barbarom)
- Kustovnica čínska (Lycium chinense)
- Kustovnica ruténska alebo tiež kustovnica čierna (Lycium ruthenicum)
- Kustovnica európska (Lycium europaneum)
- Lycium schweinfurthii
Okrem týchto druhov rozlišujeme u kustovnice tiež niekoľko významných odrôd. Zatiaľ čo napríklad Amber Sweet Goji má skôr zažltnuté plody, Goji Goliáš má naopak výrazne červené bobule, ktoré si ľudia s pestovaním kustovnice zvyčajne spájajú.
AKO SUŠIŤ KUSTOVNICU?
Pokiaľ chcete usušiť plody Goji, ktoré ste si na záhrade vypestovali, ideálne by ste ich mali najprv nechať v polotieni a potom dosušiť na slniečku, aby si zachovali svoju nutričnú hodnotu. Stačí ich rozmiestniť zhruba 2 centimetre od seba a potom už s nimi nemanipulovať ani bobule neotáčať, kým nebudú úplne suché. Sušenie na slnku predstavuje najšetrnejší spôsob, trvá však najdlhšie.
Ak vlastníte sušičku, teplota by sa mala pohybovať vždy maximálne do 42 ° C. Po dosušení by ste potom mali bobule, ktoré pripomínajú hrozienka, uchovávať v suchu a na tmavšom mieste. Sušené plody Goji majú oranžovo-červenú farbu, sú pomerne tvrdé a ich povrch je vrásnený. Môžete ich ale pred konzumáciou preprať vodou alebo ich chuť zjemniť pridaním do mliečnych výrobkov.
Okrem klasického sušenia sa u plodov Goji vykonáva tiež špeciálne sušenie mrazom čiže lyofilizácia. Vďaka tomu si dokážu zachovať maximum vitamínov, minerálov i antioxidantov a tento proces navyše z čerstvých bobúľ vytvorí chrumkavú formu bez akýchkoľvek konzervantov či pridaných cukrov. Zároveň nedochádza k rozkladu vitamínov C a A.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/kustovnica-cinska-8-ucinkov-na-zdravie
https://radimeako.sk/goji-kustovnica-cinska-jednoduche-pestovanie-ako-na-to/
https://draxe.com/goji-berry-b...
https://www.stylecraze.com/art...