Choď na obsah Choď na menu

Menu

  • Úvod
  • Fotoalbum
  • Kontakty
  • Acai
  • Ačokča
  • Agar a riasy
  • Akácia
  • Akébia päťpočetná
  • Ananás/Ananásovník
  • Arónia/Jarabina čierna
  • Artičoky/Artyčok (Artičoka zeleninová)
  • Baklažán
  • Banán/Banánovník
  • Bergamot/Citrus Bergamia
  • Borievka obyčajná/Jalovec
  • Broskyne
  • Brusnica čučoriedková/Čučoriedka obyčajná
  • Brusnica obyčajná
  • Calamondin/Kalamondin
  • Camu camu
  • Cesnak,čierny cesnak
  • Cibuľa kuchyňská
  • Cirok/Čirok-obilnina
  • Citrón/pestovanie citrusov
  • Cucamelón/Mexická uhorka
  • Cuketa
  • Cupuacu
  • Cvikla/Repa červená
  • Čajot
  • Čierna sapota
  • Datle/Datľovník obyčajný/Datľová palma
  • Drieň obyčajný/Drienka
  • Duku
  • Dula
  • Durian
  • Egreše
  • Etrog/Esrog
  • Fazuľa
  • Fenikel
  • Figa/Figovník
  • Gaštany jedlé
  • Granátové jablko
  • Grapefruit/Grapefruitovník
  • Guava/Psidium
  • Hadomor španielsky/Čierny koreň
  • Hala fruit
  • Hloh obyčajný
  • Hrach siaty
  • Hrozno
  • Hrozno-odroda MALVASÍA
  • Hruška
  • Hurmikaki
  • Cherimoya
  • Chren dedinský
  • Jablká/Jabloň
  • Jabuticaba
  • Jackfruit/Chlebovník
  • Jahoda obyčajná
  • Josta
  • Jujuba holá/Čínska ďatla
  • Kajenské korenie/Chili papričky
  • Kivi/Kiwi
  • Kiwano/Kiwanovník
  • Kľukva veľkoplodá/Brusnica veľkoplodá
  • Kukurica siata
  • Kumquat
  • Kustovnica čínska/Goji
  • Kvaka
  • Liči/Litchi
  • Limetka
  • Longan
  • Lopúch
  • Mandarinky/Mandarínkovník
  • Mango/Mangovník
  • Mangold
  • Mangostan/Mangostána
  • Maniok jedlý
  • Marakuja/Granadilla
  • Marhuľa
  • Melón červený/Dyňa červená
  • Mineola
  • Miracle fruit
  • Mišpuľa obyčajná/Mišpuľa japonská
  • Morušovník/Moruša biela,čierna,červená
  • Mrlík/Quinoa
  • Muchovník (Ajlašská čučoriedka)
  • Mungo fazuľa
  • Nektarinky
  • Noni/Morinda
  • Olivy/Olivovník
  • Orech kráľovský
  • Orech lieskový
  • Ostružina krovitá (Černica)
  • Ostružina malinová/Malina
  • Pak choi
  • Papája
  • Paštrnák siaty
  • Physalis/Machovka
  • Pitahaya
  • Pitanga-Surinamská čerešňa
  • Pohánka
  • Pomaranč/Pomarančovník
  • Pomelo
  • Pór
  • Rakytník rešetliakový
  • Rambután
  • Rebarbora dlanitá
  • Reďkovka/Reďkovka siata
  • Reďkovka čierna
  • Ríbezľa biela
  • Ríbezľa červená
  • Ríbezľa čierna
  • Romanesco
  • Ruža šípková/Šípky
  • Salak/Salaka
  • Slivka
  • Slzovka obyčajná/Jóbove slzy-obilnina
  • Spirulina
  • Šošovica-Koralová Priméal
  • Šošovica primeal beluga
  • Špargľa/Asparágus
  • Tamarillo/Rajčiakovec repový
  • Tekvica
  • Topinambur
  • Trnka obyčajná
  • Višňa/Čerešňa višňová/Čerešňa/Čerešňovišňa
  • Wood apple/Drevené jablko
  • Yuzu citrus
  • Zapota/Manilkara
  • Zeler voňavý buľvový
  • Chutný ZÁZRAK z prírody: Je až NEUVERITEĽNÉ, na čo všetko je prospešný obyčajný HRACH
  • Jete MANGO? Mali by ste! Je až NEUVERITEĽNÉ, aké má prospešné účinky
  • 15 druhov exotického ovocia, ktoré ste pravdepodobne nikdy nevideli
  • Asi vás neprekvapí, že uhorky sú ako zdravý zázrak. Ale tušili ste, čo dokážu v kúpeľni alebo pri čistení?
  • Ďakujeme za finančnú podporu týchto stránok
  • Zaujímavosti
  •  
     

    Ovocie a zelenina

     
    Úvod » Reďkovka čierna

    Reďkovka čierna

    Reďkovka čierna

     
    Reďkovka čierna

    Ledva ste sa zoznámili s bielou a už vám predstavujeme čiernu reďkovku. V strednej Európe sa vyskytuje už od 16. storočia, no u nás stále nie je veľmi známa. Aj keď sa farba nemusí zdať taká príťažlivá, jej mnohé zdravotné výhody by vám mali stačiť na to, aby ste ju vyskúšali!

    Čierna reďkovka je rastlina z čeľade Brassicaceae, ktorá pochádza z Ázie a Európy a má tmavofialovú alebo čiernu šupku. Táto zelenina, bežne známa ako španielska reďkovka, je o niečo väčšia ako tradičné reďkovky a jej chuť je silnejšia, vďaka čomu je v receptoch výraznejšia. Štruktúra má tendenciu byť o niečo tvrdšia ako bežné reďkovky a vnútro má výraznú bielu farbu. Existujú okrúhle a predĺžené odrody.

    Aj keď sa táto zelenina bežne nenachádza v každom obchode s potravinami alebo na trhu, jej popularita sa v posledných desaťročiach zvýšila vďaka jej pôsobivému nutričnému profilu. Má mnoho zdravotných výhod, a to natoľko, že sa v starovekom Egypte používala ako platidlo. Jej sláva dokonca viedla k jej zastúpeniu medzi hieroglyfmi chrámu v Karnaku.

    Nutričné hodnoty čiernej reďkovky

    Mnohé živiny, ktoré sa nachádzajú v čiernej reďkovke, zahŕňajú vysoké množstvo vlákniny a vitamínu C, ako aj mierne hladiny železa, horčíka, draslíka a ďalších kľúčových vitamínov, ako sú vitamíny A, B a E. Obsahuje aj nižšie hladiny medi, selénu, zinku, špecifických antokyánov, antioxidantov, enzýmov a hormónov. Táto zelenina má tiež veľmi nízky obsah kalórií, iba 10 kalórií v 85 gramovej porcii.

    Reďkovka čierna udržuje zdravú pleť
    Reďkovka čierna udržuje zdravú pleť

    Reďkovka čierna - 9 účinkov na zdravie

    Reďkovka čierna udržuje zdravú pleť

    Čistý vnútorný systém je prvá vec, ktorú potrebujeme na získanie zdravej pokožky. Ak je krv plná nečistôt, vaša pokožka to jasne odráža. Čierna reďkovka vám môže v takejto situácii veľmi pomôcť.

    Vďaka vysokej hladine vitamínu C je čierna reďkovka kľúčovou pre pokožku v boji proti starnutiu. Okrem tohto antioxidačného vitamínu je v tejto koreňovej zelenine prítomných množstvo ďalších zlúčenín, ktoré sú mimoriadne účinné pri obmedzovaní oxidácie v našom tele. Pravidelná konzumácia šťavy z čiernej reďkovky nám preto môže pomôcť zbaviť sa škodlivých voľných radikálov, všetkých druhov toxínov, ako aj odpadových látok. V dôsledku toho sa naše celkové zdravie pokožky do značnej miery zlepšuje.

    Reďkovka čierna udržuje zdravú pečeň

    Naša pečeň je najdôležitejším orgánom tela a čierna reďkovka nám môže do značnej miery pomôcť posilniť jej funkcie. Dužina tejto zeleniny obsahuje niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré uľahčujú tok žlče a zároveň udržujú náš vnútorný systém zdravý. Navyše obsahuje glutatión, ktorý je zodpovedný za to, že sa v pečeni nehromadí príliš veľa toxínov. Zahrňte preto čiernu reďkovku do svojho jedálnička čo najviac a udržujte si zdravú pečeň.

    Reďkovka čierna posilňuje imunitu

    Dobré množstvo vitamínu C v tejto zelenine znamená, že váš imunitný systém bude posilnený, rovnako ako vaša produkcia bielych krviniek, prvej línie obrany tela proti nežiaducim patogénom, baktériám a toxínom.

    Reďkovka čierna pomáha pri liečbe prechladnutí

    Magickú silu čiernej reďkovky možno využiť aj pri liečbe chronickej nádchy a kašľa. Stačí odrezať plátok z hornej časti zeleniny a do dužiny vložiť trochu cukru. Teraz umiestnite odrezanú „čiapočku“ na pôvodné miesto a nechajte cez noc pôsobiť. Šťava, ktorá ráno vytečie z dužiny, je výborná na hojenie infekcií dýchacích ciest.

    Reďkovka čierna pomáha regulovať cholesterol

    Jedným z najlepších liečebných využití reďkovky je, že sa aktívne podieľa na cirkulácii a metabolizme tukov v tele. Robí pečeň funkčnou a aktívnou. To spúšťa obeh tukov a metabolizmus. Pečeň absorbuje cholesterol skôr, ako sa usadí v tukovom tkanive a stenách tepien. Filtruje nečistoty a ďalej spracováva tuk, čím sa eliminuje jeho hromadenie. Znižuje tak tvorbu cholesterolu, znižuje riziko srdcového infarktu a zlepšuje zdravie srdca.

    Reďkovka čierna pomáha pri liečbe hypertyreózy
    Reďkovka čierna pomáha pri liečbe hypertyreózy

    Reďkovka čierna pomáha pri liečbe hypertyreózy

    Nadmerná sekrécia štítnej žľazy, ľudovo známa ako „hypertyreóza“ alebo „Gravesova choroba“, sa dá liečiť aj čiernou reďkovkou. Hlavná zlúčenina síry v zelenine s názvom „raphanín“ hrá kľúčovú úlohu pri regulácii sekrécie našich štítnych žliaz. Preto pravidelná konzumácia čiernej reďkovky nám môže pomôcť vyhnúť sa hypertyreóze.

    Reďkovka čierna udržuje zdravé trávenie

    Čierna reďkovka je úžasný detoxikačný prostriedok. Čistí toxíny nielen z pečene, ale aj zo žalúdka, čo zaisťuje udržanie správnej hladiny pH žalúdka. Okrem toho je tiež bohatá na vlákninu, ktorá uľahčuje proces trávenia. Zlepšuje tiež funkciu žlče, čo vedie k zlepšeniu celkovej rýchlosti trávenia tela.

    Reďkovka čierna pomáha v boji proti rakovine

    Podľa štúdie môžu niektoré antioxidanty v čiernej reďkovke, ako sú antokyány, pomôcť znížiť oxidačný stres a neutralizovať voľné radikály, čo môže ešte viac znížiť riziko rakoviny a pravdepodobnosť akéhokoľvek iného chronického ochorenia. Antokyány sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine ako glykozidy, ktoré obsahujú glukózu, galaktózu a podobne. Vyskytujú sa vo väčšine ovocia a zeleniny a dodávajú im výraznú farbu.

    Reďkovka čierna zvyšuje duševnú bdelosť

    Čierna reďkovka je zdrojom draslíka a horčíka. Tieto dva minerály sú potrebné na udržanie chemickej rovnováhy v mozgu a sú aktívnymi zložkami elektrolytického roztoku. Čierna reďkovka sa tak stáva doplnkom týchto základných minerálov pre telo a mozog.

    Reďkovka čierna - riziká a vedľajšie účinky

    Konzumácia príliš veľkého množstva čiernej reďkovky má niektoré potenciálne vedľajšie účinky, pretože v tejto zelenine sú potenciálne toxíny nazývané glukozinoláty. Reďkovka patrí do čeľade hlubových, z ktorých všetky obsahujú stopové množstvá tejto zlúčeniny. Pri konzumácii vo veľkých množstvách môže interferovať s produkciou hormónu štítnej žľazy a môže viesť k tvorbe strumy. Niektorí ľudia sú alergickí na túto koreňovú zeleninu, a preto by sa jej mali vyhýbať.

    Ako reďkovku čiernu používať?

    Existuje množstvo šikovných a chutných spôsobov, ako zaradiť čiernu reďkovku do vašej stravy, ako napríklad:

    • dusenie na kúsku masla
    • pridanie do šalátov
    • pečenie ako čipsy

    Aj keď je textúra čiernej reďkovky dosť tvrdá, môžete túto zeleninu zamiešať aj do polievok a dipov. Táto zelenina je bezpečná, keď sa konzumuje surová alebo varená.

    zdroj: therascience.com, organicfacts.net, stylecraze.com

    zdroj obrázky: organicfacts.net, freepik.com, stylecraze.com

    Zdroj: https://zdravopedia.sk/zelenina/redkovka-cierna

     

    Vyhľadávanie



    Archív

    Kalendár
    << máj / 2025 >>

    RSS

    • Prehľad zdrojov

    Štatistiky

    Online: 2
    Celkom: 56286
    Mesiac: 2882
    Deň: 154

     
     

    © 2025 eStránky.sk | Tvorba www stránok zdarma | Závadný obsah? | Zpracování dat | RSS