Papája - 10 účinkov na zdravie
Slovensky: Papája melónová
Česky: Papája obecná
Latinsky: Carica papaya (L.)
Pôvodnou domovinou papáje je vlhké tropické pásmo Strednej Ameriky a južné Mexiko, kde dorastá do výšky 2 - 10 metrov. Dnes sa pestuje v trópoch po celom svete. Nazýva sa aj stromový melón. Zrelosť plodu spoznáte podľa žltooranžovej šupky s hnedými fliačikmi. Dužina môže byť žltozelená, oranžová alebo lososovoružová. Chuť sa ponáša na čosi medzi broskyňou a ananásovým melónom.
Obsah vitamínov a minerálov v papáji
Španieli nazývajú toto ovocie aj fruta bomba – vitamínová bomba. Papája je bohatým zdrojom vitamínu C. Už polovica sladkej a šťavnatej dužiny poskytne človeku dennú dávku vitamínu C. Okrem toho je bohatá na betakarotén, ktorý chráni organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje vitalitu, obnovu buniek, priaznivo pôsobí (podobne ako mrkva) na zrak. Čo je dôležitejšie, dostupnosť betakaroténu z papáje je asi 3 krát vyššia ako z mrkvy a paradajok. V papáji nájdete aj stopy vápnika a železa. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Vďaka nemu sa zlepšuje zásobovanie organizmu živinami a nezaťažuje sa množstvom odpadových látok. Okrem toho má papaín vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka a zlom trávení.
Papája - 10 účinkov na zdravie
Papájou na imunitu a zníženie stresu
Papája je jedným z najlepších plodov na posilnenie vašej imunity a zníženie vášho stresu. Funguje tým, že poskytuje množstvo vitamínu C a vitamínu A. Tieto dva vitamíny sú potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému. Okrem toho vitamín C reguluje tok stresového hormónu, kortizolu a zabraňuje zvýšeniu tlaku krvi v stresových podmienkach.
Papája na trávenie
Papaín, ktorý papája obsahuje má vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka. Papaín okrem iného stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov.
Papájou proti rakovine
Papája je plná antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a zabraňujú oxidácii buniek DNA. Papája je navyše jedným z najlepších potravinových zdrojov lykopénu. Lykopén preukázal antiproliferatívny účinok na rakovinové bunky in vitro. Zistilo sa, že regulovaný príjem plodov bohatých na lykopén, ako je papája, znižuje riziko rakoviny prostaty.
Papája pre zdravé srdce
Papája je vynikajúcim zdrojom antioxidantov obsahujúcich vitamín A, C a lykopén. Tieto antioxidanty inhibujú oxidáciu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktorá je známym vinníkom aterosklerózy. Vysoký obsah vlákniny v papáji znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho papája je bohatým zdrojom kyseliny listovej, vitamín pomáha znižovať homocysteín v tele. Homocysteín je aminokyselina spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Papája je protizápalová
V papáji existuje množstvo prírodných protizápalových fytochemikálií. Prvý proteolytický enzým, papaín, je bežný nesteroidný protizápalový liek. Po druhé, vitamín C znižuje zápal znižovaním hladín histamínu a podporuje tvorbu protizápalových látok, kortikosteroidov nadobličiek. Nakoniec papája je nabitá lykopénom, ďalším protizápalovým činidlom. Ako antioxidant lykopén znižuje bunkový oxidačný stres a tým modifikuje zápalovú odpoveď inhibíciou produkcie cytokínov prostredníctvom inaktivácie nukleárneho faktora-kB.
Papája reguluje menštruačný cyklus
Jedenie čerstvej surovej papáje zvyšuje krvný obeh počas menštruácie. Pomáha pri stimulácii produkcie estrogénu a pomáha regulovať menštruačné cykly. Vezmite prosím na vedomie, že tieto výhody prinášajú len surové papáje, zatiaľ čo zrelá papája má malý účinok pri regulácii menštruačného cyklu. Najlepší spôsob, ako konzumovať surovú papáju je jesť zelený papájový šalát.
Papája lieči akné a popáleniny
Papája je účinná pri odstraňovaní akné. Proteolytické enzýmy papáje majú protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti a redukujú výskyt akné. Betakarotén v papáji stimuluje tvorbu nových, zdravých kožných buniek a znižuje škvrny a červené miesta. Lykopén znižuje sčervenanie pokožky po expozícii slnka. Papainové a chymopapainové enzýmy papáje zlepšujú liečenie popálenin. Papain sa používa ako fytoterapeutická látka pri liečbe tlakových vredov, gangrénov, eschárov, popálenin a urýchľovania hojenia rán.
Papája chráni oči
Hladina karoténov, najmä luteínu a zeaxantínu, je pre vaše oči dobrá. Poskytujú ochranu pred UV svetlom, ktoré môže poškodiť sietnice našich očí. Štúdie ukázali, že dostatočný príjem luteínu a zeaxantínu znižuje riziko rozvoja degenerácie súvisiacej s vekom, čo je hlavná príčina slepoty.
Papája na chudnutie
Papáje obsahujú vitamíny B1, B2, B5, C, provitamín A, vitamín E, horčík a vápnik a enzým papaín, ktorý v ľudskom tele pomáha štiepiť bielkoviny na aminokyseliny. Papája sa rovnako ako ananás v rozumnej miere odporúča pri boji s nadváhou.
Papája a bielkoviny
Papájové enzýmy sú vlastne prírodné lieky. Papaín štiepi bielkoviny z potravy na aminokyseliny (najmenšie stavebné látky bielkovín). Genetické výskumy priniesli nové poznatky v oblasti hodnotenia významu metabolizmu bielkovín: za všetko, čo sa v organizme deje a čo určuje telesné a mentálne zdravie, sú zodpovedné bielkoviny. Všetky ostatné živiny mastné kyseliny, vitamíny, stopové prvky a ďalšie, sú iba podporné prostriedky metabolizmu bielkovín. U mnohých ľudí sa už po 35. roku života prejaví nedostatočná tvorba kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a proteolytických enzýmov v pankrease. Výsledkom je horšie chemické spracovanie bielkovín a ich sťažené využitie v organizme na jednej strane a nadbytok nestrávených a nevstrebaných bielkovín v hrubom čreve - to vedie k premnoženiu hnilobných baktérií a k produkcii jedovatých látok priamo v čreve na strane druhej. Papájové enzýmy môžu byť v takýchto prípadoch užitočným pomocníkom.
Ako papáju nakupovať?
Papája je úplne zrelá, keď je jasne žltá. Vyberte si papáje, ktoré sú pevné, poddajné pre jemný tlak, majú hladkú pokožku a na svoju veľkosť sú ťažké. Vyhýbajte sa papájam, ktoré majú škvrny, rezy a sú príliš mäkké. Ak si kúpite zelenú papáju treba ju nechať dozrieť pri izbovej teplote.
Ako papáju skladovať?
Papáju skladujeme v chladničke v tmavom priečinku na zeleninu, ale nie pridlho. Rozkrojený plod urýchlene skonzumujeme.
Ako papáju spracovať?
Najjednoduchší spôsob komzumácie je rozkrojiť papáju na polovice a dužinu vyjesť lyžičkou. Do ovocného či zeleninové šalátu, dezertov alebo na prípravu šťavy ju môžeme ošúpať a nakrájať na kolieska alebo na kúsky. Drobné čierne semienka nie sú jedlé.
Injekcie z papáje aplikované priamo do chrbtice pomáhajú uvoľniť zablokované platničky. Papája je pre svoje účinky súčasťou kozmetických prípravkov (masiek, čistiacich peelingov, šampónov, penových kúpeľov).
Papája melónová (Carica papaya (L.))
Jedná sa o tropickú trvácnu bylinu pochádzajúcu zo strednej a južnej Ameriky, nazývaná je aj melónový strom. Lokálne sa môžeme stretnúť aj s pomenovaním „pawpaw“, avšak to môže byť mätúce, pretože všeobecne je takto označovaná severoamerická rastlina Asimina triloba (Asimina trojlaločná), ktorú je možné voľne pestovať aj v našich podmienkach. Štruktúra stonky je poznačená jazvami po odpadnutých listoch. Papája sa obvykle nerozvetvuje a je tvorená kmeňom a vo vrchnej časti vykrajovanými listami na dlhých stonkách (tvoriacich pseudokorunu). Dorastá do výšky až 10 metrov. Plody sú veľké bobule niekedy až 50 cm dlhé a vážiace niekoľko kilogramov, vyrastajúce zo stonky. Rastliny sú väčšinou dvojdomé, ale v dnešnej dobe sú vyšľachtené aj jednodomé kultivary. Tvar plodu papáje je podlhovastý, pod jemnou šupkou sa nachádza lahodná dužina a v strede dutina vyplnená množstvom čiernych semien z ktorých môžeme rastlinku vypestovať. Semená nie sú chutné, niekedy sa usušené používajú ako náhrada čierneho korenia resp. sa používa v medicíne. Rastlina patrí spolu s asi ďalšími 50 druhmi do rodu carisa. Papája sa pestovala v Amerike už v predkolumbovskej dobe. Pri plantážnickom pestovaní sa rastliny obmieňajú každé 4 roky od zarodenia, aj keď sa môžu dožiť až 20-tich rokov. Rastlina po poranení roní mliečnu šťavu – latex.
Bolo vyšľachtených mnoho odrôd papáje melónovej líšiace sa veľkosťou, tvarom, chuťou plodov. Najznámejšie odrody sú Betty, Hortusgold, Ranchidwarf, Solo 5,8 a mnoho ďalších. Okrem druhu papaya, sa pestuje aj mnoho ďalších druhov rodu carisa, sú to napríklad nasledovné:
- Carica pentagona - takzvané babaco. Tento druh je vhodný na bytové pestovanie. Plody neobsahujú semená. Jedná sa o hybrid druhov C. pubescens a C. stypulata.
- Carica pubescens - prenikla až do horských oblastí, takže je chladuvzdornejšia ako ostatné druhy
- Carica cauliflora - plody veľké 8-12 cm sa často používajú na varenie marmelád
- Caricamonoica - jednodomí druh, plody sú jedlé až po tepelnom spracovaní
- Carica stipulata - pochádza z horských oblastí Kolumbie a Ekvádoru.
- A mnoho ďalších druhov s lokálnym významom
Zrelý plod papáje na rastline
Kvet papáje
Pestovanie papáje
Keďže sa jedná o tropickú trvácnu bylinu, je nutné na to myslieť a prispôsobiť tomu pestovateľské podmienky. Poďme teda od začiatku ako vypestovať rastlinu. Najskôr rozrežeme plod papáje pozdĺžne a zo stredu vyberieme čierne semienka. Tieto opláchneme v teplej vode a môžeme siať. Klíčivosť semien je veľmi veľká, avšak vysievať by sme mali čerstvé semená. Môžeme zasiať aj spoločne a po objavení sa dvoch párov pravých lístkov semenáčiky presádzame jednotlivo. Semená vysievame cca 1 cm hlboko do substrátu a substrát udržujeme vlhký a v teplote okolo 25°C. Prvé rastlinky začnú klíčiť cca po týždni. Dôležitá vec je, že mladé semenáčiky sú extrémne náchylné na hubové choroby a ak pôdu pre výsevom neošetríme väčšina nám zahynie. Najčastejšie dôjde k hnilobe pri krčku. Preto základná vec pred výsevom je dôkladná dezinfekcia substrátu ale aj kvetináča. Zeminu môžeme ošetriť prípravkom proti plesniam (môžeme použiť hypermangán), alebo nejaké iné fungicídne prípravky. Avšak aj po ošetrení musíme rátať s tým, že veľa rastliniek uhynie. Ak sa nám však podarí prekonať obdobie, keď sú mladé rastlinky náchylné na hnilobu, tak potom pestovanie nie príliš náročné. Rastline počas vegetácie doprajeme pravidelnú zálievku mäkkou vodou a teplé a slnečné stanovište. V zime môžeme teplotu mierne znížiť a zároveň obmedzíme zálievku. Keďže sa ale jedná o tropickú bylinu dávame pozor, aby teplota dlhodobejšie neklesla pod 15°C. Počas zimného obdobia môže opadnúť kvôli nedostatku svetla aj väčšina listov. Presádzame každý rok v predjarnom období po prekorenení nádoby. To či sa dočkáme niekedy plodov je otázne, keďže väčšina druhov je dvojdomá a potrebovali by sme samčiu aj samičiu rastlinku, ale ak by sme mali šťastie a mali by sme jednodomú rastlinu dočkať sa plodov môžeme.
Mladá rastlina papáje
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/papaja
https://citrusar.sk/papaja.html
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová - Ovocie a zelenina ako liek
https://appreciategoods.com/pa...
https://www.ireceptar.cz/zdrav...
https://zdravi.peknetelo.eu/ex...