Jablko - 10 účinkov na zdravie
Vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu. Stačí skutočne jedno jablko denne a budeme sa cítiť aj vyzerať lepšie. Jabloň je u nás najrozšírenejším ovocným stromom a je právom považovaná za najstarší ovocný strom. A práve preto by sme mali čo najviac konzumovať naše sezónne ovocie - jablko. Denná odporúčaná dávka je aj niekoľko jabĺk denne, minimálne však jedno.
Bohužiaľ obľuba jabĺk neustále upadá, pretože trh ponúka stále nové druhy ovocia, ktoré nás lákajú viac svojou exotičnosťou a nevšednosťou. Zoznam kladov jablka je ale natoľko obsiahla, že je veľká chyba, keď toto voňavé ovocie nezahrniete do vášho jedálnička.
Jablko - 10 účinkov na zdravie
Jablko podporuje trávenie
Máte problémy so zápchou? Vyrieši to jablko! Príčinou jeho schopnosti predchádzať zápche a liečiť ju, je zrejme zvláštna kombinácia vlákniny a ovocných kyselín. Ak si dáte jablko jemne podusené, pomôže vám zastaviť hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách a zároveň dokáže viazať a odvádzať z tela aj časť nebezpečných ťažkých kovov. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Tým, že podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok, pomáhajú aj pri problémoch s kĺbmi. Zrejme je to vďaka ovocným kyselinám, antioxidačnému pôsobeniu flavonoidov a schopnosti pektínu zvyšovať vylučovanie. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zase dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.
Jablko proti infarktu aj stresu
Deň je vám krátky a strácate nervy? Potom je správny čas na jablko, ktoré priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti. Privoňať k jablkovému koláču alebo k hrnčeku pariaceho sa horúceho jablkového čaju je ako ocitnúť sa na chvíľu v detstve. Jablko má silné aromatické látky a práve vzhľadom na výskumy možno tvrdiť, že jablková koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Lahodná aróma by vás preto mala sprevádzať najmä v stresových situáciách. Pred infarktom vás neochráni len vôňa, ale aj denná konzumácia dvoch až troch jabĺk.
Jablko pomáha znížiť hladinu cholesterolu
Dve až tri jablká denne počas niekoľkých mesiacov znižujú hladinu cholesterolu, lebo pektín absorbuje žlčové soli v črevách, a práve tie tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých si telo vyrába cholesterol.
Jablko bráni vzniku artériosklerózy
Bohatým obsahom flavonoidov, najmä kvercetínu, zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievach a ich následnému zužovaniu. Flavonoidy tiež oslabujú priľnavosť krvných doštičiek, čím sa znižuje riziko trombózy alebo vzniku krvných zrazenín. Pravidelnou konzumáciou jabĺk môžeme predísť zužovaniu koronárnych artérií, a teda aj infarktu.
Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Pomerne vysoký obsah draslíka môže napríklad znížiť riziko cievnej mozgovej príhody.
Výskumy v Japonsku, kde strava obsahuje veľké množstvo soli, dokázali, že tí, ktorí pravidelne jedia jablká, majú nižší krvný tlak ako zvyšok populácie. Jablká totiž neobsahujú takmer žiaden sodík, sú však bohaté na draslík.
Jablko znižuje pravdepodobnosť žlčových kameňov
Cholelitiáza (žlčové kamene) – výskum so zvieratami ukázal, že jablká majú choleritický účinok (zvyšujú produkciu žlče v pečeni), uľahčujú jej prácu a zároveň znižujú pravdepodobnosť vytvárania žlčových kameňov. Jablká sa preto odporúčajú pacientom s vysokým rizikom cholelitiázy (najmä ženám medzi 40. a 50. rokom veku, ktoré majú viac ako dve deti) alebo ľuďom po operácii. Zrieďujú žlč a zabraňujú vytváraniu kameňov, nemajú však žiaden vplyv na už existujúce.
Jablko je vhodné aj pre diabetikov
Ani diabetikom nie je tento druh ovocia zakázaný, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody jabĺk obsahujú hneď niekoľko významných cukrov - glukózu, fruktózu, sacharózu. Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. "Cukrovkári" by mali preto často zahryznúť do jablka.
Jablko pri nachladnutí, kašli, chrípke
Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán či popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká tiež veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C ako napríklad zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.
Jablká bránia vzniku rakoviny
Jablká majú silné protirakovinové schopnosti, ktoré chránia telo pred rakovinovými bunkami. Majú niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich zlúčenín, ako antioxidačné a protizápalové, ktoré sú zodpovedné za ich potenciálne preventívne účinky proti rakovine. Okrem toho jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny, čo je ideálne v boji proti kolorektálnemu karcinómu.
Jablká chránia pred vznikom astmy
Fytochemikálie a polyfenoly sú chemikálie, ktoré dávajú jablku jeho liečivé vlastnosti, pomáhajúce jednotlivcovi zotaviť sa z astmy, dýchacích problémov a zlepšiť všeobecné fungovanie pľúc. Pitie jablčnej šťavy znižuje riziko, že budete trpieť astmatickými záchvatmi a sipotickými problémami.
Jablká udržujú zdravú pokožku
Jablko hydratuje, rovnako ako čistí pokožku. Pravidelný príjem jabĺk odstraňuje jemné vrásky a udržuje pokožku vlhkú. Jablko môžete aplikovať aj na tvár vo forme masky - strúhané jablko vtrite do pokožky tváre a nechajte 10-20 minút (alebo kým jablko úplne nevyschne) pôsobiť. Následne zmyte vlažnou vodou.
Zaujímavosti o jablku
- Aromatické látky z jabĺk, ak ich v organizme nezničíte inými látkami v potrave, prestupujú naším telom a uvoľňujú sa napríklad skrz vlasy a pokožku von. Ak pravidelne konzumujeme jablká, môže sa stať že budeme voňať po jabĺčkách.
- Archeológovia zistili, že ľudia si pochutnávali na jablkách už 3500 rokov pred Kristom.
- Jablčný strom rastie 4 až 5 rokov kým začne produkovať jablká. Potom môže strom dávať ovocie až 100 rokov.
- Najobľúbenejší múčnik na svete je z jabĺk, jablkový závin.
- Najznámejšie poviedky na svete s jablkami sú o Adamovi a o Eve.
Skladovanie Jabĺk
Predpokladom pre uchovanie ovocia je čistota skladovacích priestorov. Každoročne pred zberom pivnicu vyčistite a prezrite regály. Jablká uskladňujte prehľadne, najlepšie v jednej vrstve, v latkových debnách alebo priamo v regáloch. Nemiešajte medzi sebou jednotlivé odrody, každá má totiž trochu inú dobu skladovateľnosti. Každý týždeň skontrolujte stav uskladnených jabĺk, napadnuté a hnilé odstráňte a zrelé vezmite na spotrebu. Dôkladná a pravidelná kontrola jabĺk sa vám vyplatí, uchováte ich tak, až do jari.
Ako jablká nakupovať
Vyhľadávajte jablká pevné na dotyk, bez hnedých škvŕn. Menšie druhy nebývajú prezreté tak často ako veľké. Naše jablká majú najlepšiu chuť, vôňu aj štruktúru na jeseň, v čase, keď dozrievajú. Mimo sezóny si kupujeme buď jablká dovážané, alebo skladované v chlade a v prostredí s chemicky zníženou hladinou kyslíka. Tým sa zabraňuje prirodzenému dozrievaniu a jablká vydržia niekoľko mesiacov bez toho, aby zmäkli. Ak kupujete jablká z neznámeho zdroja alebo chemicky ošetrené, je odporúčané ich minimálne dôkladne umyť, v lepšom prípade potom olúpať.
Výživové látky v jablku
- Jablko obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, napríklad vápnik, fosfor, železo alebo horčík, ktoré sú potrebné pre stavbu kostí.
- Jablko ďalej obsahuje vitamín A (Retinol), vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín B9 (Kyselina Listová) dôležitú pre tehotné ženy, vitamín B12, vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol) a ďalšie.
- Pomerne vysoký obsah draslíka robí z jabĺk veľmi vhodný liek na srdce. Draslík ďalej pomáha udržiavať správnu hladinu vody v tele, pôsobí na správnu funkčnosť obličiek a svalov.
- Dietetický a zdravotný význam jabĺk je u nás stále nedocenený aj napriek tomu, že viac ako 20 minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, ľahko stráviteľných jednoduchých cukrov, pektínu, hrubej vlákniny apod robí z jabĺk bohatý zdroj zdravia a energie. Jablká sú teda veľmi vhodné aj pre diabetikov.
- Surové jablká obsahujú veľa dôležitých tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú tráveniu, šetria pankreas obsahom látok podobných inzulínu.
- Ďalšou dôležitou látkou obsiahnutou v jablkách sú flavonidy - pigmentové látky, ktoré výrazne znižujú riziko srdcových chorôb.
- Sladkou zložkou jablka je fruktóza - jednoduchý cukor, ktorý sa ale rozkladá spolu s jablkovou vlákninou v tele pomalšie, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú. Fruktóza, ovocný cukor, v pečive často plne nahradí bežný cukor.
- Jablká obsahujú veľmi málo tuku (0,4 g na 100g) a sú bez cholesterolu.
- Jedno jablko obsahuje až 5g vlákniny.
- Pektín obsiahnutý v jablkách nie je v žiadnom inom plode obsiahnutý v takom množstve.
- Jablká sú zdrojom pozitívne pôsobiacich antioxidantov.
- Vláknina zlepšuje činnosť čriev a čiastočne pomáha znižovať cholesterol. Vláknina je obsiahnutá hlavne v šupke. Pri konzumácii jabĺk ich, ak je to možné, zbytočne nešúpte, ochudobnili by ste sa o cenné látky.
Po jablkách nepriberiete, aj keď sa zdajú veľmi sladké. Majú totiž nízky obsah cukru a málo kalórií. Nie nadarmo je to ovocie, ktoré môžu do svojho jedálnička zahrnúť aj diabetici. Každé jablko obsahuje až 85% vody.
Jablko - Nutričné hodnoty
(100g)175kj
0.37
12.95g
11.07g
0.4g
3.14g
Priemerný obsah vitamínov
| %ODD* mužov1.1%
3.3%
3%
1.2%
2%
6.6%
3.3%
4.8%
8.4%
3.4%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Priemerný obsah minerálov
| %ODD* mužov6.6%
0.8%
1.5%
2.9%
1.2%
3%
4.5%
1.6%
0.3%
1.4%
6.4%
*%ODD - percent odporúčanej dennej dávky mužov v 100g
Jabloň a jej pestovanie. Všetko čo potrebujete vedieť pre bohatú úrodu
Jabloň patrí k najrozšírenejším ovocným druhom na Slovensku. Niet sa čomu diviť. Je pomerne nenáročná na podmienky aj starostlivosť, a preto rastie od juhu až po sever nášho územia. Samotné jablká sú chutné, obsahujú množstvo vitamínov a majú všestranné využitie. O tom, ako si takýto ovocný strom vypestujete doma a čo to všetko obnáša si povieme nižšie.
Rovnako ako naše ďalšie články o pestovaní ovocných stromov (napr. marhuľa, slivka či broskyňa), aj tento bude komplexnejší a nabitý informáciami. Preto netrpezlivým odporúčam prejsť priamo na časť, ktorá ich zaujíma.
Kde sa vzala jabloň?
Za pravlasť jablone sa považuje Kaukaz, stredná Ázia a Čína. Podľa archeologických výskumov sa však jabloň planá vyskytovala v našich končinách už v praveku. K rozširovaniu nových druhov dochádzalo prirodzenou cestou a samozrejme aj importom z iných krajín. Veľkí pestovatelia jabĺk boli už Gréci a neskôr aj Rimania.
Jablone mali vo svojich sadoch aj Slovania a následne boli samozrejmosťou v kláštorných záhradách. Keď v roku 1920 robil Štatistický úrad v Československu sčítanie ovocných stromov, zistil, že sa na Slovensku nachádza 1 250 514 jabloní. Najčastejšie išlo o polokmene a vysokokmene. V tom čase boli jablone po slivkách druhý najpestovanejší ovocný druh.
Zvláštnosti rastu a rodivosti jablone
Jablone najčastejšie plodia na dvojročnom dreve, pri niektorých odrodách aj na jednoročnom. Častým dôvodom, prečo nekvitne jabloň je ten, že záhradkár zlým rezom odstráni kvetné púčiky. Niekedy tiež jablone majú striedavú rodivosť. V jednom roku zakvitnú a prinesú veľkú úrodu, v druhom potom nekvitnú vôbec alebo len málo.
Nároky jablone na vlahu
Nároky jablone na vlahu sú pomerne vysoké. Ročne potrebujú minimálne 500 mm, no optimálne aspoň 700 mm zrážok. Hoci v niektorých oblastiach Slovenska takéto množstvo dažďa spadne, nedochádza k tomu v ten správny čas. Jablone potrebujú dostatok vlahy najmä v období kvitnutia a vývinu plodov.
Kritické je obdobie po opadnutí nevyvinutých plodov (jún), kedy dochádza k rýchlemu rastu jabĺk aj dreva.
Preto je dôležitá závlaha jabloní, ktorá by sa mala realizovať v štyroch termínoch:
- Pokiaľ bola suchá zima resp. málo prší v predjarnom období, je potrebné zavlažiť jabloň už v apríli, ešte pred vypučaním očiek. Ideálne 20 – 50 mm vody na m2.
- Druhý termín vychádza na obdobie po odkvitnutí (máj). Závlahová dávka by mala byť na úrovni 30 – 40 mm vody na m2
- Tretí termín je v júni, po už spomínanom opade plodov (jún a júl). V tomto čase sa zároveň zakladajú kvetné puky na nasledujúci rok. Optimálna závlahová dávka je zhruba 30 – 50 mm.
- Posledný termín je v auguste. V čase, kedy sa vyvíjajú plody zavlažujeme dávkou 30 – 40 mm vody.
Zavlažovať by sme mali najneskôr 20 dní pred zberom plodov. Pokiaľ je jeseň suchá, môžeme po obratí úrody jablone výdatne zaliať. Pomôže to jabloniam lepšie prezimovať.
Vyššie spomínané termíny sú určené pre rodiace stromy. Pri mladých, ešte nerodiacich stromoch, môžeme polievať častejšie.
Viac o zavlažovaní záhrady sa dočítate v článku nižšie.
Kde sadiť jablone?
Jabloniam najviac vyhovujú oblasti s nadmorskou výškou 250 – 300 m, s priemernou ročnou teplotou 7 – 8°C s priemernými ročnými zrážkami 600 – 700 mm. V domácich záhradách však môžeme pestovať jabloň aj mimo tohto pásma až do nadmorskej výšky 600 – 700 m. Nevhodné sú uzavreté polohy resp. lokality vystavené trvalému vetru.
Jabloň a jej opeľovacie pomery
Základom vysokej úrody je vysoký počet kvetov a dobré opelenie. Jablone na uspokojivé opelenie potrebujú peľ z inej odrody. Výnimkou sú len niektoré sorty. V klasických podmienkach našich záhrad si však s opeľovaním netreba robiť ťažkú hlavu, nakoľko je prakticky vždy dostatok rôznych druhov jabloní nablízku.
Podpníky pre jablone
Podpník je časť ovocného stromu, ktorá tvorí korene a prípadne spodnú časť kmeňa. Je preto dôležitým kritériom pri výbere ovocného stromu do záhrady. Podpník totiž ovplyvňuje mnohé vlastnosti stromčeku – rýchlosť jeho rastu, nástup do rodivosti, dlhovekosť, odolnosť voči suchu atď.
Dnes sa vo veľkej miere využívajú najmä slaborastúce podpníky. Tie sa hodia do menších záhrad, prinášajú skoro a pravidelne úrodu. Ich nevýhodou je kratšia životnosť a väčšia “závislosť” od človeka (potreba hnojenia a zavlažovania). Potom však existujú bujne rastúce podpníky, ktoré sa hodia na okraje polí, ciest a lúk.
Medzi najčastejšie predávané podpníky patrí:
- Podpník M9 – patrí medzi najbežnejšie jabloňové podpníky. Je slaborastúci, naštepené odrody nastupujú rýchlo do rodivosti už v druhom alebo treťom roku od vysadenia. Prinášajú primeranú úrodu. Sú však náročné na úrodnosť pôdy (hnojenie) a zavlažovanie. Hodí sa najmä do menších záhrad alebo na pásové výsadby.
- Podpník M26 – ide o slaborastúci podpník umožňujúci skorý nástup do rodivosti. Hlbšie korení a je o niečo vyšší (a väčší) ako M9.
- Podpník MM106 – patrí medzi stredne bujne rastúce podpníky pre jablone. Nástup do rodivosti je zhruba od 3 rokov po vysadení. V období rastu rýchlo rastie, neskôr v čase plnej rodivosti si taktiež zachováva dostatočný rast. Podľa mnohých pestovateľov sa jedná o najlepší podpník.
- Jabloň planá – používa sa na extenzívny spôsob pestovania jabloní. Je silne rastúci, prispôsobivý pôdnym aj klimatickým podmienkam, takže dokáže zniesť aj prechodný nedostatok vlahy. Ide o mohutný ovocný strom dosahujúci výšku vyše 5 metrov, ktorý sa pri správnej starostlivosti dožíva desiatky rokov.
Sadenie jabloní
Výsadba jablone je prakticky rovnaká ako pri ostatných ovocných stromoch. Pokiaľ sa pýtate, kedy sadiť jablone, odpoveď je, že jablone vysádzame ideálne na jeseň (koniec októbra a november). Stromček bude na nasledujúci rok profitovať zo zimnej vlahy.
Základom je jama, ktorá by mala byť dva až trikrát tak veľká, ako je koreňová sústava sadenice. Vykopanú zeminu si môžeme odkladať do fúrika, kde ju následne premiešame s dobre uležaným kompostom. Poprípade môžeme odstrániť zvyšky tráv a koreňov rastlín. Takúto vyčistenú a obohatenú zeminu neskôr použijeme na zasypanie koreňovej sústavy jablone.
Do stretu jamy je potrebné najskôr zatĺcť kôl. Ten bude poskytovať oporu pre mladý stromček. Kôl by mal byť umiestnený tak, že bude zhruba 10 až 15 centimetrov pod budúcou korunou (najspodnejšieho konárika).
Pri sadení jablone upravíme koreňovú sústavu sadenice tak, že zakrátime suché a poškodené korene.
Samotné sadenie jablone sa robí ideálne vo dvojici. Jedna osoba položí sadenicu koreňmi na dno jamy tak, aby štepené miesto bolo aspoň 10 cm nad okolitým terénom. Pokiaľ zemina v jame chýba a sadenica by bola utopená, treba z fúrika prihádzať na dno jamy zeminu. Druhá osoba následne začne zasypávať sadenicu. Stromček je potrebné niekoľkokrát jemne ponatriasať. Tak sa zemina dostane ku všetkým koreňom.
V prípade, že je pôda pri výsadbe suchá, je potrebné zasadený stromček poriadne poliať (aspoň dve krhly). Vodu lejeme tak, aby sa stihla pomaly vpiť. Okolo stromčeka následne zamulčujeme. Môžeme použiť seno, slamu, drevnú štiepku z listnatých stromov a pod. Pozor však na to, aby mulč nedoliehal až ku kmienku stromu. Tu by mala zostať aspoň 5 cm medzera.
Rez jablone
Rez jablone delíme podľa viacerých kritérií. Po zasadení robíme výsadbový rez jablone, kedy sadenici dáme základný tvar. V prvých troch resp. štyroch rokoch robíme výchovný rez. Vytvárame pevnú a presvetlenú korunu, ktorá bude schopná niesť úrodu v nasledujúcich sezónach.
Po nástupe do rodivosti robíme už len udržiavací rez. Ten spočíva v odstraňovaní chorých, poškodených a zahusťujúcich konároch. Na rozdiel od výchovného rezu sa nemusí vykonávať každý rok. Poďme však pekne poporiadku.
Existuje niekoľko rôznych pestovateľských tvarov jabloní. Najprirodzenejšia a najjednoduchšia na tvarovanie je voľne rastúca poschodová koruna. Platia pri nej obdobné zásady ako pri ostatných ovocných druhoch. Aj preto si ju podrobnejšie rozoberieme nižšie.
Založenie koruny jablone
Rez jablone po výsadbe robíme na jar. A to aj v prípade, že sme zasadili stromček na jeseň. Počas zimy sa totiž rezné rany nemusia dobre zaceliť. Pri reze si vyberieme jeden kolmo rastúci výhon (tzv. stredník) a tri maximálne štyri výhony rastúce do strán (ideálne do každej svetovej strany a tiež aby nevyrastali z jedného miesta, ale bol medzi nimi rozstup aspoň 10 cm).
Vybrané letorasty musíme hlboko zostrihnúť. Necháme iba dve alebo tri púčiky, pričom posledný od kmienka musí smerovať hore. Stredník musí bočné výhony prevyšovať o zhruba 10 cm. Očko by v tomto prípade malo smerovať nad miesto predchádzajúceho rezu.
Zvyšné letorasty úplne odstránime.
V druhom roku pokračujeme v snahe o založenie pevnej koruny. Stredník skrátime tak, aby prevyšoval bočné konáre. Tie, pokiaľ sme rezali na vnútorné očko spravili ten efekt, že najvzdialenejší prírastok rastie kolmo hore, no druhý, nižšie postavený rastie smerom von z koruny a vodorovnejšie. Práve ten vyššie postavený preto musíme v tomto kroku odstrániť.
V treťom roku pokračujeme v tvarovaní koruny. Odstraňujeme výhony rastúce do koruny križujúce sa a inak zahusťujúce letorasty. Konáriky rastúce z bočných/kostrových konárov buď nechávame pokiaľ majú kam rásť alebo úplne odstraňujeme.
Pokiaľ je koruna dobre zapestovaná, môžeme založiť nové poschodie. Tento krok robíme tak, že vyberieme bočné letorasty vychádzajúce zo stredníka, ktoré vyššie od posledného spodného konára aspoň 50 cm. Následne postupujeme ako pri reze po výsadbe. Teda vyberieme najvhodnejšie letorasty a zakrátime ich.
Udržiavací rez jabloní
Udržiavací rez jabloní robíme zhruba od štvrtého roku po vysadení. V tomto období sme už skončili so založením koruny a strom nastúpil do rodivosti. Udržiavací rez sa zameriava prakticky iba na odstraňovanie chorých, starých či zahusťujúcich konárov. Nemusí sa preto vykonávať každý rok (optimálne každý druhý).
Záhradkári robia často jednu chybu pri reze jabloní. Tento ovocný strom, pokiaľ má dobré podmienky, dokáže počas roka vyhnať dlhé letorasty. Mnohým ovocinárom sa to nepáči a myslia si, že je potrebné tieto prúty rok čo rok zakrátiť. Tým sa ale pripravujú o úrodu. Stačí totiž rok počkať a na tomto dlhom prúte sa vytvoria kvetné očká a letorast tak bude obsypaný jablkami.
Čo sa týka odpovede na otázku, kedy strihať jablone, dôležitý je najmä predjarný rez. V tomto období vykonávame tvarovanie korunky, udržiavací rez aj zmladzovací rez. Letný rez jabloní je potrebné robiť prakticky iba pri odrodách, ktoré rodia na jednoročnom dreve (napr. rubín). Tento rez vykonávame zhruba koncom mája, začiatkom júna.
Inak letný rez jabloní môžeme využiť pokiaľ chceme jabloň presvetliť, teda ju zbaviť zahusťujúcich výhonov. Týmto krokom zároveň spomalíme aj jej rast, nakoľko ju pripravíme o časť listnatej plochy a asimilátov.
Pokiaľ budete na jabloni vykonávať pravidelný udržiavací rez, vyhnete sa potrebe jej radikálneho zmladenia.
Jabloň a redukcia násady ovocia
Dôležitým krokom pri pestovaní jabloní je redukcia násady ovocia. Platí najmä pre tých, ktorý vykonávajú aktívnu ochranu proti škodcom. Pri pri správnom opelení dokáže mať jabloň až päť jabĺk na jednom kvetnom púčiku. To je veľmi veľa.
Pokiaľ s tým nič nespravíme my alebo príroda, budú jablká pri oberačke príliš malé a nevyvinuté. Čo je horšie, jabloň sa takouto nadúrodou rýchlo vyčerpá a nasledujúci rok nemusí priniesť žiadnu úrodu.
Niektoré plody zhodí jabloň sama, iné napadnú škodcovia a odpadnú pred dozretím. Väčšinou to však nestačí. Najmä na menších stromčekoch rastúcich v záhradách je dôležité nájsť si jedno poobedie a záhradnými nožnicami niektoré vyvíjajúce sa jabĺčka odstránime. Ideálne je na ružici jabĺk ponechať maximálne dve.
(Bio) chemická ochrana jabloní
Aj jablone majú svoje choroby a škodcov. Medzi základné choroby jabloní patrí:
- Múčnatka jabloňová – ide o hubu, ktorá napáda listy, letorasty, púčiky aj kvety. Dokáže významne zredukovať úrodu.
- Chrastavitosť jabloní – ďalšia huba, ktorá významne poškodzuje úrodu.
- Moníliová hniloba – huba napáda plody počas vegetácie, ale aj uskladnenia
Dnes už však existujú aj rezistentné odrody, ktoré znižujú potrebu postrekovania na minimum.
K základným škodcom radíme:
- Méra jabloňová – škodí na mladých listoch a púčikoch
- Voška jabloňová – zrejme netreba bližšie predstavovať
- Obaľovač jablčný – významný škodca, ktorý spôsobuje červivosť jabĺk
- Piliarka jabloňová – má za následok červivosť jabĺk
Zdroj: https://zdravopedia.sk/ovocie/jablko-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.gazdovazahrada.sk/jablon-a-jej-pestovanie/
http://www.rodina-peniaze.sk
http://anka48.wordpress.com
http://schudnut-ako.webnode.sk
http://www.byliny.sk
https://www.stylecraze.com