Duku
Duku
O tomto ovocí som počula prvý krát v živote a hneď som aj mala možnosť ochutnať ho. V každom štáte je známy pod iným menom, no mne bolo “predstavené”, našou kamarátkou z Indonézie, ako duku. Jeho chuť mi pripomína pomelo, i keď mnohí ho prirovnávajú skôr ku grepu kríženému s hroznom. Hnedkastú šupku treba odstrániť a pod ňou sa nachádza priesvitné ovocie v podobe malých mesiačikov. Konzumuje sa surové, no domáci z neho vyrábajú aj sirup, alebo ho pridávajú do miešaných ovocných šalátov. Nájdeme ho takmer v celej juhovýchodnej Ázii, no transportované bolo napríklad aj na Hawai. Rastie vo veľkých húfoch, takže ho miestny domorodci majú naozaj v požehnanom množstve.
Duku je známy antioxidant, je prevenciou pred predčasným starnutím a zrýchľuje zotavovanie sa. Podiel minerálov a železa v sebe má väčší ako jablko či pomaranče. Pomáha pri redukcii tuku, posilňuje zuby a vďaka obsahu vitamínu E udržuje zdravú pleť.
Mne osobne pripadá toto ovocie ako taký “všeliek” pre modelky (zuby, pleť, chudnutie), vám nie?