Táto obilnina bola základom stravy už v starom Egypte, Palestíne či Grécku a je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete 

Semená tvarom pripomínajú slzu. Názov Jóbove slzy je utrpenia biblického Jóba. Jeho príbeh ukazuje, že na otázky o zmysle života a utrpenia neodpovedia ľudské úvahy, ľudsky sa nedá nevysvetliť, ale je to možné riešiť z hľadiska viery, v čom je Jób príkladom. Zlo, ktoré ho zasiahlo, nebolo trestom, ale skúškou odvahy a viery.

Liečivé účinky

Slzovka je vhodná na detoxikáciu tela, podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Má priaznivý vplyv na pleť. Používa sa ako podporná liečba pri detoxikácii, celkovom zahlienení,  posilňuje imunitu organizmu, osvedčila sa pri zápaloch močového mechúra, pri opuchoch, bolestiach svalov a kĺbov spôsobených vlhkosťou a vetrom. Poradí si s akné, bradavicami, materskými znamienkami, pri črevných parazitoch,  kašovitej stolici a hnačke.

Uplatnenie v kuchyni

Slzovka je vhodná ako prídavok do kaší, polievok, šalátov, alebo zdravotných čajov. Denne by sa je nemalo skonzumovať viac než  40 g denne, t.j. 2 vrchovaté polievkové lyžice. Vyhnúť by sa jej mali tehotné ženy a pacienti pri akútnom infekčnom ochorení ako chrípka a angína.

Slzovka sa pestuje ako krmovina a v Indii jej semená používajú na výrobu múky. V Číne sa používa na prípravu polievok podobne ako u nás krúpy. Krúpy však nemajú taký skvelý účinok ako Slzovka. Používa sa tiež ako náhrada pšena.

Vyskúšajte

Slzovku pridávajte po 1/3 pri varení naturálnej ryže, pridáva sa ako príloha, nie samostatne, ale práve s ryžou, kuskusom či bulgurom. Hrsť slzovky môžete pridávať do každej polievky na jej obohatenie a zahustenie. Uvarená Slzovka s ryžou môže slúžiť aj ako základná surovina pre ďalšiu výrobu. Ak zmes zo slzovky rozmixujete, môžete z hmoty urobiť nátierku či chutné vyprážané placky. Keď zmes dochutíte a zapečiete, získate obdobu sekanej či nákypu. Výborná je i s hubami.

Slzovka so zemiakmi – Slzovku na noc namočte, varte s novým korením a bobkovým listom, na masle opražte cibuľu a huby, pridajte trochu zemiakov, koreňovú zeleninu, sušené paradajky, ligurček, saturejku, rascu, rozmarín, majorán a cesnak.

Slzovka s ryžou – 2/3 ryže, 1/3 slzovky variť s morskou riasou, ktorá urýchli varenie a obohatí jedlo o cenné minerály. Odvar sa pije ako liečivý čaj. Uvarenú zmes možno ďalej rozmixovať a použiť ako základ pre nátierku, nákyp či vyprážané placky alebo karbonátky, ktoré dáte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry.

Slzovka so zeleninou – Na panvicu dať na chvíľu opražiť slzovku, podliať teplou vodou, pridať soľ, petržlen, zeler alebo i bylinkové korenie, trochu morskej riasy. Na slzovku dať mrkvu, kúsok zeleru, 2 malé cibuľky, lyžičku oleja a variť 50 minúť na miernom plameni. Na tanieri dozdobiť cviklou s chrenom alebo sezónnou zeleninou.

Mrkva so slzovkou – 500g mrkvy nakrájať na kocky a spariť horúcou vodou či ľahko povariť. V inom hrnci uvariť 1kg slzovky asi 1,5 hod. na hustú a lepivú kašu. Zmiešať a ešte povariť, možno pridať trochu trstinového cukru. Odporúča sa jesť denne 250ml, na odstránenie hlienov a vlhkosti z tela a na zvýšenie imunity. 60 dňové užívanie účinne pôsobí proti začínajúcemu šedému zákalu.

Pre posilnenie imunity – V Číne sa slzovka užíva sa začiatkom jesene na posilnenie imunity. Užíva sa 3 týždne každý večer 1 malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.

Strukovinový šalát – uvarte vopred namočenú fazuľu azuki a zvlášť 2 PL slzovky, nechajte vychladnúť, preložte do misy. Pridajte nakrájané reďkvičky, na kocky nakrájaný kaleráb a zmes krátko poduste na masle, ochuťte soľou, bylinkami. Uvarenú zeleninu pridajte do misy k fazuli so slzovkou, do vychladnutej zmesi pridajte nastrúhaný syr a všetko spolu premiešajte.