Artičoky - 10 účinkov na zdravie
Slovensky: Artičoky, Artyčoky, Artičoka zeleninová, artičoka zeleninová, artičoka pravá, artičoka , artičoka bodliaková záhradná, artičoka záhradná
Česky: Artyčok
Latinsky: Cynara cardunculus var. scolymus, Cynara scolymus
Artičoka pochádza zo severnej Afriky a od 16.-17. storočia sa pestuje vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora. Patrí k astrovitým rastlinám, vyzerá ako bodliak a má dekoratívne fialové okvetie. Artičoku môžeme pestovať aj ako izbovú rastlinu, artičoky sa zberajú tesne pred vykvitnutím.
V krajinách Stredomoria, napr. v južnom Francúzsku, sú artičoky také rozšírené ako u nás mrkva či petržlen. Najlahodnejšie sú dužnaté súkvetia. V poslednom čase artičoky aj u nás získavjú čoraz väčšiu obľubu.
Obsah vitamínov a minerálov v artičokoch
Artičoky obsahujú cynarin - azda žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah tejto biologicky neobyčajne aktívnej zložky, je bohatým zdrojom kyseliny listovej a draslíka, ďalej obsahuje flavonoidy, slizy, vlákninu, organické kyseliny, horčiny, triesloviny, inulín, tanín, organické soli, vitamíny A, B a C, železo, horčík, flavóny.
Artičoka patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Má tiež výrazné protialergické účinky, čo sa dobre uplatňuje pri liečbe rôznych ekzémov. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pankrease a je tiež doporučovaná pri poruchách jeho funkcie. Celkovo zlepšuje trávenie a látkovú výmenu.
Jedinou kontraindikáciou môže byť ťažká porucha obličiek, inak žiadne vedľajšie účinky nie sú známe.
Artičoky - 10 účinkov na zdravie
Artičokmi na trávenie
Cynarín, prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v artičokoch, stimuluje produkciu žlče. To pomáha urýchliť črevný pohyb a tiež podporuje trávenie tukov a absorpciu vitamínov. Výťažok z artičokov tiež pomáha pri trávení tým, že zastavuje svalové kŕče v čreve. Artičoka môže pomôcť pacientom trpiacim zažívacími ťažkosťami, nadúvaním, nevoľnosťou, pálením záhy a syndrómom dráždivého čreva.
Artičokmi na pečeň
Artičoky obsahujú choleretiká, látky povzbudzujúce pečeň k zvýšenej sekrécii žlčových kyselín. Choleretiká aktivizujú vyplavovanie cholesterolu z pečene, brzdia syntézu cholesterolu v pečeni, a tým pomáhajú znižovať hladinu tukov v krvi. Nedostatočná činnosť pečene často spôsobuje nevoľnosť, pocit plnosti a nadúvanie. Pri takýchto problémoch nám môžu pomôcť artičoky.
Artičokmi proti rakovine
Niektoré antioxidanty v artičokách (rutín, kvercetín a kyselina gallová) indukujú smrť rakovinových buniek a môžu zastaviť tvorbu nových. Extrakt z listov artičokov má tiež protinádorové účinky na mezotelióm (typ rakoviny spôsobenej azbestom v tkanivách, ktoré radujú pľúcne, žalúdočné alebo srdcové) rakovinové bunky. Znížil sa tak bunkový rast a ich migrácia.
Artičoky znižujú hladinu cholesterolu v krvi
Artičoky obsahujú luteolín, antioxidant, ktorý zabraňuje tvorbe cholesterolu.
Extrakt z listov artičok povzbudzuje vaše telo k efektívnejšiemu spracovaniu cholesterolu, čo vedie k nižším celkovým hladinám. Výťažok z artičokov môže znížiť celkový a "zlý" LDL cholesterol pri súčasnom zvyšovaní "dobrého" HDL cholesterolu.
Artičoky môžu uľahčiť príznaky syndrómu dráždivého čreva
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je stav, ktorý ovplyvňuje tráviaci systém a môže spôsobiť bolesť žalúdka, kŕče, hnačku, nadúvanie, zápchu a plynatosť. Niektoré zlúčeniny v artičokoch majú antispazmodické vlastnosti. To znamená, že môžu pomôcť zastaviť svalové kŕče bežné v IBS, vyváženie črevných baktérií a zníženie zápalu.
Artičoky chránia srdce
Enzýmové metaloproteinázy sú hlavným prispievateľom k srdcovým ochoreniam. Tieto enzýmy zohrávajú kľúčovú úlohu pri akumulácii plaku a pri pretrhnutí v tepnách, čo môže vyvolať infarkt. Metaloproteináza, sa podieľa na prirodzenom procese tkaniva pri opravách a rozpadoch tkaniva. Rozkladá bielkoviny, ktoré môžu prispieť k progresii ochorenia. Vysoké hladiny metaloproteinázy sú tiež korelované s infarktom a mŕtvicou. Výťažok z artyčok inhibuje aktivitu metaloproteinázy, pravdepodobne kvôli jeho antioxidačným vlastnostiam.
Artičoky na pokožku
Oxidačný stres prispieva ku kožným ochoreniam, ako je dermatitída, starnutie a rakovina kože. Zníženie reaktívnych druhov kyslíka môže znížiť poškodenie DNA a buniek. Cynarín je hlavnou bioaktívnou chemikáliou v extrakte z artičoku. Znižuje oxidačné poškodenie spôsobené UV žiarením, chráni pokožku a má omladuzujúce účinky na organizmus.
Artičoky upravujú hladinu cukru v krvi
Podávanie výťažku z listov artičoka znižuje hladinu glukózy v krvi. Jedným z možných mechanizmov zníženia glukózy v artičokoch je inhibícia a-glukozidázy, čo je enzým, ktorý rozkladá škrob na glukózu. Extrakt z artičokov slabo inhibuje aktivitu a-glukozidázy.
Artičoky sú prospešné pre mozog a kognitívne funkcie
Artičoky obsahujú okolo 12% odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Tento vitamín predstavuje ochranu proti nervovému poškodeniu a degenerácii, a preto pomáha u starších ľudí udržať kognitívne choroby ako je demencia a Alzheimerova choroba na uzde. Ďalšou zaujímavou prospešnú vlastnosťou vitamínu K je jeho schopnosť brániť vzniku cievnej kalcifikácie. Hoci to nemá priamy vplyv na zdravie mozgu, môže to účinne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb v dlhodobom horizonte, najmä u jedincov, ktorých jedálny lístok obsahuje veľa vápnika alebo ktorí pijete veľa doplnky s vitamínom D.
Artičoky pre tehotné
Artičoky obsahujú okolo 68 mikrogramov kyseliny listovej v 100g a sú tak veľmi užitočnou zeleninou, ktorú by do svojho jedálnička mali zahrnúť tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť. Kyselina listová pomáha brániť vzniku rázštepu chrbtice pri vývoji embrya a zvyšuje plodnosť ako u žien, tak u mužov.
Naviac je spájaná s prevenciou ďalších komplikácií, ktoré sa môžu počas tehotenstva a pôrodu vyskytnúť, vrátane preeklampsie, rázštepu pier a vrodené srdcové chyby. Zoznam zdravotných prínosov spojených s tehotenstvom považovaných kyseline listovej je dlhý, takže je jasné, že artičoky sú skvelým doplnkom jedálnička každej tehotnej alebo dojčiacej mamičky.
Ako artičoky nakupovať?
Pri kúpe by ste mali artičoky ohmatať a vyberať si len pevné, plné puky. Najkvalitnejšie sú veľké okrúhle artičoky. Ak vidíte, že majú hnednúce či hnedé lístky, sú staré. V predaji sú aj konzervované artičoky. Majú síce nižší obsah vitamínov, no koncetrácia dôležitého peventívne i liečivo pôsobiaceho cynarínu ostáva zachovaná.
Ako artičoky skladovať?
Artičoky by sa nemali dlho skladovať.
Ako artičoky spracovať?
Stonku odtrhneme a puky so zvyškom stonky vložíme do slanej vriacej vody dolu hlavou. Varíme prikryté, kým sa listene nedajú ľahko oddeliť, cca 30 minút. Listene trháme zvonka, namáčame do pikantných omáčok, remulády alebo majonézy a dužinu zoškrabeme zubami alebo vysajeme. Kvetné lôžko odrežeme a zjeme s omáčkou. Uvarené artičoky podávame horúce alebo studené.
Artičoka je atraktívna zelenina. Viete, ako ju pestovať?
Hoci sa dnes už dajú kúpiť počas celého roka, tento netradičný druh príbuzný bodliaku si môžeme v záhradke vypestovať aj sami. Veď na starostlivosť nie je až taký náročný.
Na Slovensku je možné pestovať artičoky nielen v nižšie položených oblastiach, ale aj vo vyšších polohách, avšak ich puky budú menšie. Zelenina, ktorú konzumujeme, je vlastne puk kvetu s okvetnými lístkami. Môžu sa vyskytovať v rôznych farebných variáciách. Existujú biele, zelené a fialové, ktoré zberáme od jari až do jesene.
Pestovanie a zber
V marci vysievame semená do pareniska, ktoré vyklíčia už za 8 až 12 dní. Predpestované priesady následne vysádzame do sponu 100 x 100 cm. Počas vegetácie rastliny zalievame, prihnojujeme a odburiňujeme. Puky režeme tesne pred rozkvitnutím, lebo potom zhorknú. Zberová sezóna je pomerne dlhá, lebo puky na rastline dozrievajú postupne. Kvalitná artičoka je pevná a pri stlačení jemne praskne. Jarné artičoky majú zelenú farbu, jesenné môžu byť aj tmavšie a mať listy zafarbené do bronzova.
Na jeseň odstrihneme kvety aj listy tesne nad zemou rovnako ako ruže. Artičoky sú citlivé na mráz, preto sa odporúča na zimu ich prikryť slamou, lístím, prípadne čečinou. Hľuzu s koreňmi môžeme na jeseň vykopať a nechať prezimovať v tmavej, chladnej, ale suchej miestnosti. V teplejších oblastiach artičoky ponecháme v záhrade ako okrasu, pričom ich ostriháme až na jar a vyrašia nám nové. Pestujú sa ako trvalky 5 – 10 rokov.
Kuchynská príprava
Dnes je artičoka takmer každodenná súčasť francúzskej a talianskej kuchyne. Pripravuje sa jej srdiečko po odstránení vrchných lístkov a vydlabaní zárodkov okvetných lístkov. Táto skvelá zelenina sa dá používať a upravovať na mnoho spôsobov. Používa sa ako prílohy a súčasti pokrmov, ale aj ako hlavné jedlo. Artičoky sa dajú piecť, zapekať aj variť, používajú sa do šalátov aj cestovín. A excelentne chutia dusené.
3 x chutná artičoka
– plnená
2 artičoky, 2 kolieska paradajok, majonézová omáčka alebo majonézový šalát, 2 kornútky šunky, 2 pagáčiky z lístkového cesta, 2 vejáriky z uhoriek
Upečieme si pagáčiky z lístkového cesta. Artičoky vydlabeme, naplníme majonézovou omáčkou a položíme na kolieska paradajok. Priložíme pagáčiky z lístkového cesta a ozdobíme kornútkami zo šunky a vejárikmi z kyslej uhorky. Podávame ako slávnostné predjedlo.
– so syrom
4 artičoky, citrónová šťava, soľ, korenie, strúhaný syr, strúhanka, maslo
Artičoky oškrabeme, uvaríme, roztlačíme, osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme k nim trochu citrónovej šťavy. Vložíme ich do vymastenej nádoby, pričom striedame vrstvu artičokov s vrstvou syra. Takto pripravené artičoky posypeme syrom a strúhankou a uložíme na ne kúsky masla. Pečieme v teplej rúre 10 minút.
– zapekaná so šunkou
4 artičoky, 100 g šunky, 4 vajcia, 4 dl mlieka, 2 pol. lyžice citrónovej šťavy, 2 pol. lyžice hladkej múky, 100 g tvrdého syra, olej
Artičoky z konzervy necháme odkvapkať a uložíme ich do olejom potretej zapekacej misy a posypeme kockami šunky. V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme, primiešame múku a nastrúhaný syr a dobre premiešame. Artičoky zalejeme pripravenou zálievkou a zapečieme v rozohriatej rúre.
Tip redakcie
Pri kúpe artičok dbajte na to, aby boli lístky zomknuté tesne pri sebe a boli pevné. Po odrezaní a následnom zabalení do fólie vydržia v chlade až dva týždne.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/zelenina/articoky-10-ucinkov-na-zdravie
https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/articoka-je-atraktivna-zelenina-viete-ako-ju-pestovat
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová - Ovocie a zelenina ako liek