Čo je to strom jaboticaba? Ovocné stromy jaboticaba, ktoré sú málo známe mimo rodného regiónu Brazílie, sú členmi čeľade myrtovitých (Myrtaceae). Sú to veľmi zaujímavé stromy v tom, že rodia na starých kmeňoch a konároch, vďaka ktorým vyzerá strom akoby bol pokrytý fialovými cystami.

Čo je ovocný strom Jaboticaba?

Ako už bolo spomenuté, ovocný strom jaboticaba rodí skôr ako staré ovocné stromy a staré vetvy a kmene. Listy jaboticaby dlhé 1 až 4 palce začínajú ako mladé lososovo sfarbené a po zrelosti sa prehlbujú do tmavozelenej farby. Mladé lístie a konáriky sú mierne osrstené.

Jeho kvety sú jemne biele a vytvárajú tmavé, čerešňovité ovocie, ktoré sa dá zjesť priamo zo stromu alebo z neho urobiť konzervy či víno. Ovocie sa môže rodiť jednotlivo alebo v hustých strapcoch a je spočiatku zelené, po dozretí má tmavo fialovú až takmer čiernu farbu a má priemer približne jeden palec.

Jedlé bobule sa skladá z belavej, rôsolovitej buničiny, ktorá obsahuje jedno až štyri ploché oválne semená. Ovocie dozrieva rýchlo, zvyčajne do 20 - 25 dní od kvitnutia. O bobuliach sa hovorí, že sú podobné muškátovému hroznu, s výnimkou podobnosti so semenami a chutí mierne kyslasto a slabo korenisto.

Strom kvitne prerušovane po celý rok a je vždyzelený, často sa používa ako exemplár, jedlý ovocný strom, ker, živý plot alebo dokonca ako bonsai.

Informácie o strome Jaboticaba